Siunčiami duomenys...

 

Technologijų perdavimas – sėkmės formulė Klaipėdai

  • Vakarai LT
  • 2007, liepos 17, 10:08
  • 54642 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
Technologijos

XXI amžiuje verslo bei ekonomikos konkurencinėje aplinkoje itin svarbus yra technologijų perdavimo faktorius: platus technologijų perdavimo paslaugų rinkinys yra reikalingas norint individualiai patenkinti specifinius skirtingų pramonės šakų įmonių poreikius.

 

Ši nauja Lietuvoje ir tik bepradedanti vystytis paslauga sparčiai populiarėja bei taikoma Klaipėdoje Mokslo ir technologijų parko iniciatyva. Verslininkai dalyvauja bendrame Lenkijos miesto Gdynios ir Klaipėdos projekte “BaltINNO” finansuojamo Interreg III A kaimynystės programos, kurio tikslas – skatinti ekonominį konkurencingumą taikant technologijų perdavimą bei remiant inovatyvumą.

Skatinant inovacijas, verslumą bei atsižvelgiant į šiuolaikinės rinkos dėsnius bei poreikius, KMTP rengia konferencijas verslininkams. Jų metu kvalifikuoti specialistai verslininkams paaiškina, kaip sėkmingai panaudoti inovatyvias technologijas, kaip jas pritaikyti kitų organizacijų poreikiams, užmėgsti naudingų ryšių su partneriais iš užsienio.

Specifinės žinios

Pirmiausiai, technologijų mainai (pardavimas ar pirkimas) vyksta tarp atskirų šalių vyriausybių, kompanijų, tarptautinių organizacijų. Technologijos gali būti perduodamos ir komerciniu, ir nekomerciniu pagrindu. Perdavimo būdo pasirinkimą lemia technologijos sudėtingumas, juridinės bei konkurencinės sąlygos perduodančioje ir perimančioje valstybėje, multinacionalinių kompanijų galia, vietos įmonių pajėgumai ir kiti įvairūs veiksniai.

“Šiame technologijų amžiuje labai svarbu suprasti, jog norint sėkmingai vystyti verslumą būtina tobulinti technologijas ir stiprinti jas kuriančių įmonių bendradarbiavimą. Netolygų technologijų vystymąsi Europos Sąjungoje pastebiantys specialistai teigia, jog Lietuvos įmonėms vis dar trūksta žinių, kaip sėkmingai pritaikyti sukurtas technologijas rinkoje, kaip perduoti kitoms verslo struktūroms savo sukurtas inovacijas”, - teigė Klaipėdos mosklo ir technologijų parko (KMTP) direktorė Roma Stubrienė.

Dažniausiai rengiamos vadinamosios telekonferencijos, kurios taip pat demonstruoja, kaip svarbu taikyti šiuolaikines technologijas. Telekonferencija – tai itin progresyvus ir efektyvus komunikacijos būdas, leidžiantis vystyti tiesioginę-nuolatinę komunikaciją. Tai – Lietuvoje pakankamai naujas, mažai išbandytas, tačiau perspektyvus verslo komunikacijos metodas, kuris plačiai taikomas KMTP .

Pagrindinis konferencijų tikslas yra užtikrinti bendradarbiavimą tarp atskirų verslo įmonių perduodant patirtį ir technologijas. Tai sutaupo daugybę laiko ir išteklių, kadangi žinių apie rinką trūkumas verčia įmones išradinėti dviratį. Kartais tereikia įdiegti kaimyninėje šalyje sukurtą technologiją arba pasinaudoti partnerių žiniomis trūkstamoms kuriamos technologijos grandims užpildyti.

Metodai – efektyvūs

Dalyvaujant projekte “BaltINNO”  yra pagerinamos konkurencingumo bei inovacijų paramos sąlygos bei sudaromos galimybės sukurti ekonominį tiltą tarp dviejų miestų, valstybių.

Technologijų perdavimo metodai yra itin efektyvūs, taisyklės – taip pat leidžiančios plėtoti nevienadienę veiklą, įtraukiant ir privatų verslą, ir mokslo įstaigas, ir centrinės valdžios institucijas.

Technologijų perdavimas smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms geriausiai vyksta tuomet, kai jis yra vykdomas kartu su bendradarbiavimo tinklų kūrimu ir paremiamas galimybe lengvai gauti įvairių finansinių programų paramą.

Verslininkai susiduria su įvairiomis problemimis, taikant technologijų perdavimo sistemą. Svarbu tinkmai pasirinkiti technologijų perdavimo būdą, organizuoti technologijų gavėjų mokymosi procesą, atsižvelgti  į  technologijų rinkos globalizaciją.

Lietuvoje susiduriama su viena pagrindinių problemų – tai palankios nacionalinės politikos nebuvimas, silpnas ryšys tarp mokslo ir pramonės bei blogai funkcionuojanti intelektinės nuosavybės apsaugos sistema.

Atsižvelgiant į tai, KMTP organizuojamos konferencijos ar puiki proga išvengti įvairių kliūčių, nedaryti klaidų pasitelkiant užsienio įmonių patirtį, bendradarbiaujant su jomis bei keičiantis naudingomis žiniomis.

KMTP jau vyko konferencijos “Mokslo ir verslo bendradarbiavimo skatinimo aplinka bei perspektyvos”, “Technologijų perdavimas”, “Industrinio dizaino forumas – naujos kryptys”, “XXI amžiaus mokslo sprendimai verslui” ir kt. Verslininkai dalyvavo tarptautinėse konferencijose “IT forumas – elektronika ir telekomunkacijos”,  “Teorija ir praktika – technologijų perdavimas”,  “Naujos tendencijos ir mokymas”,  “Technologijų studija ir įgyvendinimas – idėjų bei pelningumo priemonių analizė” ir kt.

Šaltinis: www.manager.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.