Siunčiami duomenys...

 

“Fors Fortis” pralaužė inovacijų ledus

  • Vakarai LT
  • 2007, gruodžio 28, 11:28
  • 47512 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
Fors Fortis 2007 12 28

Mūsų valstybėje, kaip ir kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse, vis dar trūksta vadinamojo verslumo skatinimo sistemos, kurios pasekmė – didėjanti emigracija, verslo įmonių steigimas užsienyje bei nesugebėjimas pradėti nuosavo verslo mūsų valstybėje dėl žinių stokos ir jaunuosius verslininkus žlugdančių teisinių aktų.

Atsižvelgiant į šią problemą, Klaipėdos miesto savivaldybė ir Klaipėdos mokslų ir technologijų parkas (KMTP), vykdydami projektą „Aukštųjų ir vidutinių technologijų plėtra Lietuvoje“, inicijavo verslumo skatinimo kampaniją „Fors Fortis“.

Pirmasis projekto etapas verslo plano mokymai sėkmingai baigėsi šią savaitę. Jo metu jaunimas ir kiti visuomenės nariai buvo mokomi kurti verslo planus inicijuojant verslumo lygio kilimą Klaipėdos vidutinių ir aukštųjų technologijų sektoriuje. Parengti išliekamąją vertę turintys verslo planai, kurie skinsis kelią įgyvendinimo link.

Buria kritinę masę

Verslui, kaip ir kiekvienai socialinei grupei, yra būtinas vadinamasis papildymo - pasipildymo momentas. Pavyzdžiui, menininkų sluoksnis pasipildo naujais menininkais todėl, kad yra meno mokyklos, universitetai. Analogiškai pasipildo ir ekonomistų bei politologų sluoksniai.

Dvi pagrindinės sritys, ateityje susidursiančios su pasipildymo problema, - verslas ir politika. Taip yra todėl, kad abi šios sferos yra susijusios su piliečiu aktyvumu ir veikla - veikliausiems ir aktyviausiems piliečiams paliekant Lietuvą, šių dviejų sričių ateitis yra labai miglota.

KMTP direktorė Roma Stubrienė pastebėjo, kad vien kalbėti apie verslo ir mokslo sąveiką nepakanka.

"Pagal savo veiklos pobūdį mūsų įstaiga siekia skatinti įmonių konkurencingumą, inovatyvumą, tačiau mes esame tik piramidės viršūnėje. Būtina yra visos grandies sąveika. Moksliniai laimėjimai versle nebus sėkmingai taikomi, jei išliks spragos žemesnėse grandyse: mokyklose, universitetuose. Labai daug mokomasi, tačiau kaip tas žinias panaudoti praktiškai, jas pritaikyti, neaiškinama", - teigė ji.

Todėl "Fors Fortis" ir buvo siekiama suburti kritinę masę suinteresuotų žmonių, pradėti procesą, kuris padėtų inovatyvioms besikuriančioms ar jau susikūrusioms įmonėms pasukti kitu kampu ir nesivadovauti vieninteliu principu "perku-parduodu".

"Mes galime daryti įtaką momentiniais veiksmais, dirbti su tiksline grupe ir padaryti momentines žinių, praktinių įgūdžių injekcijas. Labai džiugu, kad tokią politiką remia Klaipėdos miesto savivaldybė. Inovacijų kūrimas - platūs dirvonai, todėl reikia veikti jau dabar, suburti kritinę masę. Tokie savotiški verslo turnyrai, kaip "Fors Fortis", sujudina visuomenę. Labai svarbu, kad būtų iš ko rinktis", - sakė R. Stubrienė.

Kalbėdama apie inovacijų galimybes Klaipėdoje, KMTP direktorė įvardijo kelias pagrindines sritis - tai marinistika, jūrinis verslas bei logistikos plėtra: nuo naujų degalų panaudojimo, naujų transporto priemonių iki intermodalinio transporto sistemos.

"Šiose srityse neišvengiamai įtraukiamas ir smulkiųjų ir vidutinių technologijų spektras", - pridūrė ji.

Skatina mąstyti naujai

"Fors Fortis" projektas yra puikus verslumo skatinimo pavyzdys. Tai verslo procesų aiškinimas, populiarinimas bei verslo žinių skleidimas visuomenėje, siekiant paskatinti žmonių potraukį kurti privatų verslą.

Verslumo stygius visuomenėje yra viena pagrindinių smulkaus ir vidutinio verslo plėtros problemų, individų nesugebėjimas ar nenoras imtis privataus verslo dažniausiai yra įtakojamas žinių, supratimo apie privatų verslą trūkumo.

“Fors Fortis“ programa siekiama perduoti patirtį ir suteikti paramą visuomenės nariams pasirinkusiems privataus verslo kelią, bei paskatinti visuomeninį aktyvumą imantis privačios veiklos.

"Fors Fortis" yra dalis Klaipėdos miesto savivaldybės ir KMTP vykdomo projekto „Aukštųjų ir vidutinių technologijų plėtra Lietuvoje“. Pasak KMTP projektų vadovės Laimos Lukšienės, pagrinde veikiama trijose srityse.

"Viena jų - įmonių technologinis inkubavimas. Remiamos inovatyvios paslaugos ar produktai, sukurta 20 darbo vietų, inkubuojamos įmonės nemoka už patalpų nuomą, naudojasi technine įranga, gauna vertingų žinių. Kita sritis - mokymai, verslo vadybos, plėtros, rinkodaros subtilybės. Vykdomos konsultacijos rengiant paraiškas paramai gauti iš išorinių šaltinių", - sakė ji.

Dar viena svarbi veiklos sritis - studentų praktika, įdarbinimas inovatyviose įmonėse.

"Tokiu būdu siekiama ne tik išauginti gerus specialistus, bet ir apriboti vadinamąjį protų nutekėjimą. Įmonės pritraukia specialistus nuo studentavimo laikų, ir žmonės lieka dirbti", - teigė KMTP projektų vadovė.

Projekto poveikis - skatinimas mąstyti inovatyviai, neužsisklęsti savo veikloje, nes inovacijų taikymas yra prioritetinė sritis tiek Lietuvoje, tiek Europos Sąjungoje.

"Projektas tęsis dar metus. Džiugu, kad kai kurie projekto dalyviai kartu su Klaipėdos mokslo ir technologijų parku, partneriais jau ruošiasi pateikti paraišką patentams. Vyksta ir technologijų perdavimo procesas, parengtos dvi paraiškos Europos  technologijų perdavimo centrui", - informavo ji.

Programos detalės

“Fors Fortis” programos eigoje KMTP buvo organizuojami praktiniai verslo seminarai. Jų metu dalyviai įgijo žinių, susijusių su verslo kūrimu ir valdymu.

Kiekvienas verslo planas buvo vertinamas kompetentingų verslo ir mokslo atstovų

Verslo mokymų metu dalyviams buvo pateiktos 55 akademinės valandos mokymų verslo valdymo sityje. Programos dalyviai mokėsi, kaip parengti verslo planą, vadovauti, tapti lyderiu. Kitos kryptys: tarptautinis marketingas-produktų internacionalizacija, įmonės apskaita ir finansai, bendrovės pardavimų procesų valdymas, komandinis darbas.

Verslo planai buvo rengiami pagal nustatytą verslo plano rengimo struktūrą. Tarp vertinimo kriterijų: idėjos inovatyvumas,  ekonominė verslo perspektyva, plano rengėjų finansinių, rinkodaros žinių lygis, verslo idėjos poveikis plėtojant aukštąsias ir vidutines technologijas Klaipėdoje.

Marius Linartas

Šaltinis: Manager.LT

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.