Siunčiami duomenys...

 

Esprit de Corps – sukurkite savo „300 spartiečių“

  • Vakarai LT
  • 2020, birželio 23, 18:59
  • 32951 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
The 300 Spartans

“The Spartans do not ask how many but where they are”  (Agis II) -  spartiečiai neklausia, kiek jų [priešų], o kur jie yra.

Su kuo tai valgoma?

Nuo senų laikų kariuomenėse didžiai buvo vertinami daliniai, kuriuos apibūdindavo viena jų savybė – cohesion (rišlumas). Jie patirdavo mažiausiai nuostolių tuo pat metu pasiekdami geriausių rezultatų. Ilgainiui teoretikai nusprendė, kad tai, kas nulemia tokių dalinių sugebėjimus, yra savybių visuma, kurią jie pavadino Esprit-de-corps (dalinio dvasia, pranc.). Šio, dažnai fantomiško, idealo vaikėsi dauguma kariškių. Vieni daugiau, kiti mažiau sėkmingai. Taip jau nutinka dėl tos žmogiškos prigimties... Norėdami geriau, vadai padarydavo tik dar blogiau. Tačiau tie nedaugelis, kuriems pavykdavo išugdyti savo daliniuose tą didžiai trokštamą savybių kombinaciją, nuimdavo dosnų derlių.

Teikiami privalumai

Ką gi tokio gero duoda Esprit-de-corps? Negi išties verta eikvoti tiek jėgų ir laiko taip sunkiai apčiuopiamos idėjos gaudymui? Geriau už mane jus įtikins daug autoritetingesni autoriai. Klauzevicas (Carl von Clausewitz) mini tokias savybes kaip vieną iš būdų sumažinti „trintis“, atsirandančias karo lauke, arba konkurencinėje kovoje. Lindas (Williams S. Lind) teigia, jog tikrai sėkmingų operacijų/projektų išvis neįmanoma pasiekti be nors minimalios Esprit-de-corps. Boidas (John Boyd) ir kiti jo pasekėjai, tokie kaip Ričardsas (Chester W. Richards), pateikia įrodymus, kad tinkama dalinio dvasia palengvina ir pagreitina vadovavimo ciklą (OODA ciklą).

Trumpai tariant, dalinys arba verslo pasaulyje – firma/įmonė, turinti gerą Esprit-de-corps, daug greičiau priiminės sprendimus, sklandžiau juos įgyvendins, bus atsparesnė rinkos, konkurentų, kitiems išorės ir vidaus pokyčiams. O tai, savaime užtikrina didesnį pelningumą. Galų gale, gera dvasia pagerina vieną iš svarbiausių šiais laikais faktorių – darbuotojų lojalumą.

Kas sudaro Esprit-de-corps?

Krisas Maknabas (Chris McNab), būdamas SAS (Special Air Service) kariškiu, skyrė didelį dėmesį Esprit-de-corps palankių sąlygų kūrimui. Savo knygose apie Antrojo Pasaulinio karo bei modernių kariuomenių specialiuosius padalinius jis aiškiai išskiria tam tikrus bruožus, būdingus visų šių dalinių ypatingai dvasiai:

  • Savo išskirtinumo, profesine prasme, suvokimas. Specialiųjų pajėgų karių ruošimui buvo skiriama kur kas daugiau laiko, jėgų ir išteklių.
  • Savo tarpusavio palaikymo, draugystės, netgi broliškumo suvokimas. Kariai kovojo ne tik už savo tėvynę bet ir už savo draugus – „ginklo brolius“.
  • Savo aprūpinimo išskirtinumo suvokimas. Kadangi kariams skiriamas laikas ir pinigai pranokdavo reguliariųjų dalinių standartus, todėl ir aprūpinimas ginklais, maistu, uniformomis, papildymas kadrais būdavo operatyvesnis ir dėmesio jam skirdavo daug daugiau.
Visą straipsnį "Esprit de Corps – sukurkite savo 300 spartiečių" skaitykite...

Šaltinis: manager.lt/esprit-de-corps-sukurkite-savo-300-spartieciu/

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.