Siunčiami duomenys...

 

Nerimą sukelia… mintys. Kaip jį suvaldyti?

  • Vakarai LT
  • 2020, birželio 23, 18:10
  • 54425 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
BA0702

Kas iš mūsų nėra patyręs nerimo? Vienus stingdo viešo kalbėjimo nerimas, kitus kausto bendravimo nerimas, ypač su priešingos lyties atstovais ar nepažįstamais žmonėmis.

Užkalbinti naują bendradarbį ar vadovą kai kuriems atrodo neįveikiama užduotis! Įdomiausia, kad nemažai žmonių, galinčių pasidalyti labai nemalonių emocinių išgyvenimų patirtimi, savo nerimą… pajėgia įveikti.

„Ar dažnai jaučiate nerimą?“ – klausia Albert Ellis knygoje „Kaip nepasiduoti nerimui ir jį kontroliuoti?“ „Taip, tokie yra žmonės. Ar galite ko nors imtis, kad nerimą sumažintumėte? Visi gali.“ Belieka išbandyti.

Sveikas ir liguistas nerimas. Ar galite rinktis?

Nerimą išgyvename visi. Dar daugiau – nerimas mums naudingas. Jis padeda išvengti nemalonių būsenų ir veiksmų, trukdančių įgyvendinti mūsų norus, troškimus. Jei jums gresia darbo netektis, o jūs norite likti šiame darbe, būtinai sunerimsite, kaip jį išlaikyti. Nerimas kyla, kai trokštame ką nors gauti ir suprantame, kad mums nepasiseks, arba matome kylančią grėsmę ir suvokiame, kad ji tuoj užgrius.

Rūpesčio nepatiria tik tas, kuris neturi jokių vertybių, troškimų ar norų, kuriam nėra jokio skirtumo, kas jo laukia.

Sveikas nerimas – rūpestis, budrumas, atsargumas – padeda gauti tai, ko norite, ir išvengti to, ko netrokštate. Tačiau jei padaręs klaidą žmogus įsigąsdina ir išeina iš darbo, nors yra kolegų ir vadovų mėgstamas, jį kamuoja liguistas nerimas. Liguisto nerimo apimti žmonės ignoruoja realius faktus (liftas kelia pavojų, tačiau ar girdėjote atvejų, kad žmonės jame žūtų?), „išpučia“ įvykius (išgirdę apie bendradarbį ištikusią nelaimę, tuoj pat įtiki, kad ir juos ištiks tas pats), pasaulį mato tik juodą ar baltą (todėl neįžvelgia nesėkmių suteikiamų teigiamo pokyčio galimybių). Kitaip sakant, nerealus nerimas yra neteisingo mąstymo rezultatas.

Nerimauti verčia ne tik prigimtis ir susiklosčiusios aplinkybės. Pats žmogus, jo mintys neretai yra svarbiausias nerimo veiksnys, o savo mintis, elgesį panorėję galime pakeisti.

Nerimauti verčiančios mintys

Kai patiriame didelį stresą, kyla panika, įniršis, netenkame savitvardos, imame neprognozuojamai elgtis. Kartais būname taip šokiruoti, kad negalime logiškai mąstyti. Atrodo, niekas negali sustabdyti mūsų nerimo, todėl leidžiame jam įsišėlti. O iš tiesų mes galime pakeisti savo emocines reakcijas ir elgesį.

Kaip kyla nerimas? Tarkim, turite tikslą (sėkmingai išlaikyti kvalifikacijos egzaminą), bet suvokiate, kad gali nepasisekti (užmiršite kai kuriuos atsakymus). Tuomet savo tikslo nepasieksite ir būsite atstumti žmonių (visi laikys jus neišmanėle ir tikrai netapsite gera administratore!). Nerimas – prastas gyvenimo patarėjas, nes imate jaudintis dėl gresiančios nesėkmės, staiga pasijuntate bejėgė ir nesaugi. Nėra ko kalbėti apie sėkmingai išlaikytą egzaminą ir jūsų kvalifikaciją liudijantį pažymėjimą! Kai kurių nerimo priežasčių (sunki užduotis, kritiškai nusiteikę stebėtojai) negalite pakeisti, tačiau galite pakeisti daugumą savo minčių apie situaciją, galimybę susikirsti, baimę būti atstumtai. Kaip šias mintis atpažinti ir pakeisti?

Minėtoje situacijoje jums pirmiausia kils racionalių minčių: „Tikiuosi, man pavyks sėkmingai išlaikyti egzaminą, gerai pasirodysiu ir pelnysiu pripažinimą. Aišku, gali ir nepasisekti, vietoj pripažinimo patirsiu nemalonų pralaimėjimą. Na, bet tokia nesėkmė – dar ne blogiausias dalykas pasaulyje. Kitų nuomonė man labai svarbi, bet jei nesulauksiu norimo įvertinimo, nemirsiu. Nepasiseks šį kartą, bandysiu dar kartą arba kitur. Galų gale ir be to galiu būti laiminga!“

Visą straipsnį "Nerimą sukelia… mintys. Kaip jį suvaldyti?" skaitykite...

Šaltinis: manager.lt/nerima-sukelia-mintys-kaip-ji-suvaldyti/

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.