Siunčiami duomenys...

 

Mokslas ir technologijos po vienu stogu

  • Vakarai LT
  • 2006, gruodžio 19, 11:39
  • 55757 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
KMTP_kiemelis

2004 metais šalia Klaipėdos universiteto įsikūręs Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas (KMTP) sėkmingai plėtoja savo veiklą. Šiandien čia generuoja naujas idėjas ir jas sėkmingai pritaiko versle penkiasdešimt trys įmonės bei viešosios įstaigos. KMTP direktorės Romos Stubrienės teigimu, parką ketinama plėsti ir sukurti dar geresnes sąlygas čia dirbantiems plėtoti inovacinę kultūrą ir sėkmingai kurti  savo verslą.  

Populiaru pasaulyje

„Atverdami Klaipėdos mokslo ir technologijų parko duris užsibrėžėme sau tikslą – suburti po vienu stogu Klaipėdos miesto ir Vakarų regiono sėkmingos plėtros entuziastus, progresyvaus mąstymo, inovacinių idėjų kupinus studentus, diplomantus, verslininkus ir jų įmones. Taip siekiame skatinti mokslo, pramonės ir kitų ūkio šakų bendradarbiavimą bei aukštųjų technologijų sektorių plėtrą. Praėjus daugiau nei dviems metams galime pasidžiaugti, kad mokslo ir technologijų bendradarbiavimas duoda vis geresnių rezultatų“, - apie augantį parką pasakojo KMTP direktorė Roma Stubrienė.

R. Stubrienės teigimu, mokslo ir technologijų parkų kultūra Lietuvoje pradėjo kurtis visai neseniai, nors pasaulyje ši praktika sėkmingai naudojama jau ne vieną dešimtį metų. „Mokslo ir technologijų bendradarbiavimo naudą pirmieji suprato JAV verslininkai ir mokslininkai ir 1951 metais Stanforde, Kalifornijos valstijoje buvo įkurtas pirmasis pasaulyje toks parkas. Pasinaudojus JAV patirtimi, MTP atkeliavo ir į Europą bei kitas šalis. Būtent toks verslo kūrimo modelis išaugino tokius verslo gigantus, kaip Phillips ar Nokia“,- parkų būtinybę pabrėžė  R. Stubrienė.

Sparčiai tobulėjant technologijoms, verslininkų ir mokslininkų bendradarbiavimas tampa neišvengiamybe. Specialistų teigimu, tokie parkai Lietuvoje gali ne tik skatinti aukštųjų technologijų sektoriaus plėtrą bet ir didinti pramonės ir viso ūkio konkurencingumą. Be to tai išlaiko mokslinį potencialą bei kelia inovacijų kultūrą. Pasak KMTP vadovės, Lietuva negali pasigirti naudingomis iškasenomis ar pramonės gigantais, tad naudingiausia susikoncentruoti į informacinių technologijų, mokslo skatinimą. Mokslo ir technologijų parkų steigimas ir plėtra numatyta ir Lietuvos ekonomikos plėtros iki 2015 metų ilgalaikėje strategijoje

Tramplinas sėkmingam verslui

KMTP šiuo metu veikia penkiasdešimt trys aktyviai dirbančios įmonės ir viešosios įstaigos. Tarp jų – VšĮ Lietuvos inovacijų centras, UAB „Koris“ , UAB „Akrisida“ , VšĮ „Projektų vadybos grupė“ – sėkmingai plėtoja savo verslą  naudodamiesi teikiamais parko privalumais.

Verslininkams KMTP tampa augimo garantu, nes čia esanti infrastruktūra ir vienoje vietoje susitelkusios aukštųjų technologijų bendrovės, sudaro palankias sąlygas vystytis įmonei. Patalpų nuomininkams teikiamos įvairios strateginio planavimo, verslo valdymo, techninės, administracinės paslaugos. Galimybe dirbti KMTP ypač džiaugiasi verslininkai, būtent čia žengę pirmuosius žingsnius.

„Verslo kūrimo pradžia niekada nėra lengva, neretai tam trukdo paprasčiausi techniniai dalykai. Pasirinkę KMTP, galėjome pradėti veiklą puikiai įrengtose ir bedrovės veiklai pritaikytose biuro patalpose. Naudojamės modernia konferencijų sale, posėdžių kambariu. Kadangi dirbame su partneriais iš kitų Lietuvos miestų ir užsienio, džiaugiamės galimybe naudotis sparčiu internetu.“, - pasakojo „IT Inovacijos“ direktorius Giedrius Janušauskas.

Parke nuolat organizuojami mokymai, konferencijos bei kiti renginiai įmonių tobulinimui. Dalyvavimas juose – nemokamas. Be to, čia įsikūrę verslininkai turi galimybę gauti verslo konsultacijas, jiems padedama ieškoti finansavimo šaltinių savo projektams, be to pagelbstima rengiant paraiškas įvairių fondų bei programų lėšoms gauti. KMTP įtraukia bendruomenės narius ir į savo projektus.

Seminare dalyvavusi UAB „Balintra ir Ko“ direktorė Marina Daukšienė patikino, jog mokymai – labai gera proga savo įmonę įvertinti iš klientų perspektyvos. „Tada daug lengviau spręsti, ką reikėtų tobulinti ar keisti. Mažų įmonių vadovams svarbu suvokti, kad tiek įmonių sunkumai, tiek ir sėkmė yra dėsningi. Tai sistema, kurią įmanoma valdyti, o svarbiausia - to galima išmokti“, - seminaru apie inovatyvios įmonės strategiją džiaugėsi M. Daukšienė.

Svajojantiems apie savo verslą

KMTP sudaro sąlygas pradėti ir plėtoti verslą smulkiems ir vidutiniams verslininkams, universitetų bei kolegijų studentams. Būtent studentams, dar tik planuojantiems dirbti mokslo ar technologijų srityse ar mąstantiems apie savo verslo kūrimą, parke buvo organizuojami karjeros bei verslumo seminarai .

„Nors pagal projekto programą šie seminarai visų  buvo skirti aukštesnių kursų technologinių specialybių studentams, tačiau jais susidomėjo ir sudalyvauti panoro tiek kitų specialybių bei kursų studentai, tiek pedagogai. Iš viso keturiuose seminaruose sudalyvavo daugiau nei 200 žmonių”, - apie nemokamus seminarus paskojo KMTP vadovė.

Pasak Jūrų technikos fakultete trečiame kurse mechanikos inžineriją studijuojančio Rimanto Vaupšo, dalyvavimas jam padėjo suprasti, ko reikia norint kurti savo verslą.

„Tiek aš, tiek mano draugai, žinau, turi įvairiausių verslo idėjų, tačiau jos, deja, kol kas ir lieka tik minčių ir kalbų pavidalu. Manyčiau, kad reikia daugiau tokių seminarų, kuriuose būtų dar daugiau gyvenimiškų pavyzdžių, tokių, kaip kažkoks asmuo nuo "nulio" pradėjo kurti savo verslą, į ką atkreipė dėmesį, kaip atrado dar neužpildytą rinkos nišą, kaip plėtė ir vystė savo verslą.”, - pasakojo studentas.

Studentams orientuotas seminaras, susijęs su karjeros planavimu ir darbo paieška sudomino ir pedagogus. Klaipėdos verslo ir technologijų kolegijos Ekonomikos katedros vedėja Sabina Jurkaitienė patikino, jog seminarai naudos davė ne tik studentams, bet ir patyrusiems dėstytojams.  „Buvo labai įdomu išgirsti ne teorinius, sausus faktus, tačiau praktiškai pritaikomus patarimus, kaip įsidarbinti ir siekti norimų pareigų. Seminare dalyvavusio Manager LT vadovo Aro Mileškos pateikta informacija apie darbo rinkos perspektyvas Lietuvoje ir Klaipėdos regione suteikė daug naudingos informacijos. Kituose seminaruose taip pat norėtume dalyvauti.“, - pasakojo S. Jurkaitienė.

Šaltinis: Vakarai.LT

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.