Siunčiami duomenys...

 

Verslo internacionalizavimas - tramplynas į sėkmę

  • Vakarai LT
  • 2007, gegužės 11, 09:39
  • 50911 peržiūrėjo
  • 1 komentavo

Klaipėdos verslininkai sėkmingai dalyvauja E-teams projekte, kurio metu orientuojamasi į regionų konkurencingumo ir augimo vystymą. Vienas pagrindinių E-teams metodų – tarpregioninis bendradarbiavimas bei verslo internacionalizavimas. Projekte dalyvaujantiems atskiriems verslo sektoriams pagal poreikius yra suteikiama galimybė pasisemti žinių iš užsienio partnerių bei sukurti bendrą verslo metodiką, kurią panaudojus būtų galima priimti kasdienius iššūkius.

Itin svarbu pažymėti, kad projekto dalyvių iš įvairių regionų įgūdžių pagerinimas, įgyta europinė patirtis, regioninės politikos samprata yra ilgalaikis rezultatas bei poveikis, nes patirtis turi grįžtamąjį efektą.

Nuo 2004 metų įgyvendinamo projekto metu jo dalyviai ne tik įsisavina labiausiai išanalizuotų vystymosi planų praktiką, susipažįsta su politiniais dokumentais ir rėmimo struktūromis, bet ir stebi, kaip minėti planai veikia rinką.

Projekto dalyviai suvokia, kad vienas iš būdų smulkioms ir vidutinėms įmonėms įsitvirtinti rinkoje ir pasiekti gerų rezultatų - išeiti iš vadinamosios namų rinkos ir užmegzti ryšius su užsienio partneriais, eksportuoti savo produkciją bei teikiamas paslaugas.

Tuo įsitikino Klaipėdos bendrovių vadovai, šių metų pradžioje pasinaudoję proga nemokamai dalyvauti verslo misijoje Suomijoje, klestinčiame bei itin pažangiame Oulu mieste.

Tarpregioninių verslininkų komandų tikslas yra stiprinti ekonominį bendradarbiavimą, mažinant sienų įtaką ekonomiams procesams. Programos metu vyksta tarpregioninis bendrdarbiavimas, kurio metu skirtingų regionų verslininkai turi galimybę pasinaudoti kolegų iš kitų regionų žiniomis.

Taip pat kuriamos bendros metodikos, kurių dėka priimami iššūkiai. Siekiama pagerinti regiono vystymosi efektyvumą, siekiama sukurti bendras regioninio verslo plėtros politikos gaires.

Naudojasi galimybe

Nors Lietuva jau nebe pirmus metus yra Europos Sąjungos (ES) narė, specialistai pripažįsta, kad mūsų valstybės smulkios ir vidutinės įmonės pasyviai eksportuoja savo prekes į užsienio valstybes.

To priežastis - verslininkų nepasitikėjimas, įgūdžių, bei žinių stoka.

Todėl ES Lietuvai skyrė paramą, kurią panaudoja įvairios įstaigos. Tarp jų - ir Klaipėdos regiono plėtros agentūra |(KRPA), E-Teams projekto, finansuojamo Interreg III C programos dėka pasiūliusi   nemokamus seminarus, konferencijas bei verslo misijas į užsienio valstybes verslininkams norintiems peržengti savo žinių bei rinkos ribas.

"Klaipėdos regiono plėtros agentūra kviečia verslininkus pasinaudoti nemokama galimybe įgyti žinių ieškant partnerių užsienyje ir plečiant eksportą. Dalyvaudami Europos Sąjungos projekte "E - teams", organizuojame nemokamus seminarus eksporto plėtros tema. Vakarų Lietuvos smulkiosios ir vidutinės įmonės turi puikią progą ne tik sužinoti, ko reikia imtis norint investuoti užsienyje, bet ir gali susirasti partnerių kitose šalyse", - apie nemokamą galimybę verslininkams pasakojo KRPA direktorius M. Buivydas.

Pirmieji uostamiestyje organizuoti seminarai apie eksporto derybas ir įmonės pasiruošimą išeiti į tarptautines rinkas susilaukė didelio Klaipėdos regiono verslininkų susidomėjimo. Verslininkai pripažino, kad praktinių žinių apie eksporto galimybes trūksta. Patyrusių lektorių konsultacijos, praktiški pavyzdžiai leido susidaryti aiškesnį vaizdą, ko reikia ieškant patikimų partnerių užsienyje. 

Užmezgė kontaktus

Šių metų sausį Suomijoje, Oulu mieste vyko tarpregioninio verslo bendradarbiavimo renginys, kuriame dalyvavo ir ne viena bendrovė iš Klaipėdos.

Verslininkai seminaro metu pasakojo, su kokiomis problemomis jie susiduria ieškodami partnerių užsienyje, buvo pasikeista patirtimi verslo internacionalizacijos klausimu, užmegzti vertingi kontaktai.

Seminare dalyvavusios tarptautiniais pervežimais besiverčiančios UAB "Balthana" direktorius Giedrius Gairionis teigė, kad renginys ne tik davė neįkainojamos patirties, bet ir realiai apčiuopiamos naudos.

"Pavyko užmegzti kontaktus su viena Suomijos įmone. Ko siekėme, tą ir gavome - dabar mes su jais esame sudarę sutartis ir tapome verslo partneriais. Į Suomijos rinką koją įkelti teko pirmą kartą. Verslininkams būtina ieškoti nišų, dalyvauti renginiuose, seminaruose. Tokias galimybes suteikia Klaipėdos regiono plėtros agentūra", - sakė G. Gairionis.

Kitas seminare dalyvavęs verslininkas Gintautas Mumgaudis taip pat džiaugėsi pasinaudojęs suteikta galimybe "išplaukti" į platesnius vandenis.

"Mums buvo nušviestos net tik eksporto galimybės, bet ir pavyko rasti konkrečių partnerių iš užsienio, su kuriais galime plėtoti verslo ryšius. Gavome labai naudingos informacijos apie atskirų regionų verslo specifiką, bendravimo, verslo etiketo ypatumus. Derantis su kitų valstybių verslininkais vien teorijos nepakanka, būtina žinoti daugelį specifinių dalykų. Tuomet baimė rizikuoti nebebūna nepamatuota", - sakė G. Mumgaudis.

Oulu pavyzdys

Verslininkus sužavėjo pats Oulu miestas, kuris yra Suomijos aukštųjų technologijų citadelė. Oulu yra lyderis regione pagal darbo vietų skaičių inovacijų sektoriuje. Mieste egzistuoja per 100 įvairiausių mokymosi įstaigų, pačių gyventojų iniciatyva 1958 metais buvo įkurtas Oulu universitetas.

Kadaise medkirčių ir elnių augintojų buvusio miesto sėkmės ir klestėjimo priežastys - būtent verslo internacionalizacija ir aukštųjų technologijų taikymas.

Universiteto dėka buvo sukurti Suomijoje pirmaujantys molekulinės biologijos tyrimo institutai. Įkurtas vadinamasis Medipolis, kuris yra unikalus medicinos mokslo, technologių ir tyrimų centras, priglaudęs daugelį įmonių.

Mokslo parke dirba per 170 mokslininkų bei verslininkų. Oulu mieste įsikūrusi ir bendrovė "Nokia". Viso Technopolyje veikia per 200 įvairių įmonių, kurios naudojasi užsienio rinkomis.

Išvysti, kaip mokslo, verslo ir technologijų taikymo darna daro stebuklus uostamiesčio verslininkams buvo naudinga, kadangi Oulu yra puikus pavyzdys ir Klaipėdai.

Panaudojus tą patį verslo internacionalizavimo principą, pasinaudojus ES teikiama parama, užmezgus glaudžius kontaktus su Klaipėdos universitetu, uostamiesčio mokslo ir technologijų parku, galima sukurti tokį ekonominį variklį, kuris išjudintų ne tik miesto gyvavimą, bet ir visą Vakarų Lietuvos regioną.

Šaltinis: Vakarai.LT

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.