Siunčiami duomenys...

 

Pirmadienį, 2007m. sausio 8 d., savaitraštyje „Buhalterija“ Nr. 2 (113) skaitykite:

  • Vakarai LT
  • 2007, sausio 09, 11:29

Mokesčų labirintuose

Nuo 2007 m. sausio 1 dienos – nauji neapmokestinamieji pajamų dydžiai

Priėmus 2006 m. gruodžio 7 d. įstatymą Nr. X-962, keičiasi gyventojams taikomi neapmokestinamieji pajamų dydžiai (toliau – NPD), nustatyti Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (Žin., 2002, Nr. 73-3085; toliau – įstatymas) 20 straipsnyje. Pagrindinis NPD nuo 290 Lt didėja iki 320 Lt, o individualūs NPD, palyginti su keičiamaisiais, – vidutiniškai po 10 procentų.

Papildomas NPD, taikomas tėvams ir įtėviams, auginantiems vieną du savo ar įvaikintus vaikus iki 18 metų, taip pat ir vyresnius, besimokančius dieninėse bendrojo lavinimo mokyklose, už kiekvieną auginamą vaiką, yra apskaičiuojamas kaip 1/10 pagrindinio NPD dalis. Vadinasi, papildomas NPD (buvęs 29 Lt) 2007 m. sudarys 32 Lt (320 Lt × 0,1) už vieną auginamą vaiką ir 64 Lt už du auginamus vaikus. Kalendoriniais metais darbovietėje papildomas NPD yra taikomas tėvams per pusę, t. y. po 16 Lt (32Lt/2) už vieną vaiką.

Tokia tvarka NPD (PNPD) taikomas apskaičiuojant su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusias išmokas nuolatiniams Lietuvos gyventojams. Apskaičiuojant nenuolatiniams Lietuvos gyventojams išmokėtinas tokias išmokas, yra taikomas tik pagrindinis (320 Lt) NPD (nei individualūs NPD, nei papildomi NPD jiems netaikomi).

Visų naujų NPD sumos įrašytos lentelėje, kurioje naujų dydžių palyginimui su keičiamaisiais, skliaustuose yra pateikiami taikytieji nuo 2003-01-01 iki 2006-12-31 laikotarpiu.

p. 1-2

Apskaita

2006 m. finansinėje atskaitomybėje taikytini įvertinimo būdai

1-ajame verslo apskaitos standarte (toliau – VAS) „Finansinė atskaitomybė“ nurodyti šeši finansinės atskaitomybės straipsnių įvertinimo būdai: įsigijimo savikaina, tikroji vertė, einamųjų išlaidų vertė, realizavimo vertė, dabartinė vertė ir grynoji galimo realizavimo vertė. Tačiau priduriama, kad gali būti taikomi ir šių būdų deriniai. Skaitant kitus VAS, dažniausiai ir aptinkame būtent šiuos derinius. Tokioje įvertinimo būdų ir jų derinių gausybėje galima ir susipainioti, todėl pabandėme glaustai aptarti, kokius įvertinimo būdus derėtų taikyti atskiriems balanso ir pelno (nuostolių) ataskaitos straipsniams, sudarant 2006 m. finansinę atskaitomybę.

p. 1-4

Savaitės pašnekovas

Finansų direktoriaus karjeros laiptai

Didžiausios Baltijos šalyse informacinių technologijų kompanijos „Sonex group“ finansų direktoriumi neseniai tapo Aleksandras Novikas (Aleksandr Novik), pastaruosius 10 metų dirbęs finansininku ir auditoriumi bendrovės „Coca-Cola“ padaliniuose Rytų Europoje ir Europos Sąjungos valstybėse.

Finansų direktoriaus pareigos sparčiai besiplečiančioje kompanijoje gali būti iššūkis daugeliui aukščiausios kvalifikacijos buhalterių. Apie tai ir kalbamės su Aleksandru Noviku.

p. 3

Lengvata  perkantiems kompiuterį – iki 2009 metų

Lietuvos Respublikos Seimas 2006 lapkričio 9 d. priėmė Lietuvos Respublikos gyventojų pajamų mokesčio įstatymo ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo 21 straipsnio papildymo įstatymo pakeitimo įstatymą Nr. X-885 (Žin., 2006, Nr. 127-4821), pagal kurį lengvata perkantiems kompiuterį ir įsirengiantiems interneto prieigą bus taikoma iki 2009 metų.

p. 6

Nuomonės

Atvejis, kai buhalteris gali tik patarti

Nuo 2007 m. sausio 1 d. pasikeitė gyventojams taikomi neapmokestinamieji pajamų dydžiai (NPD, PNPD ir individualūs NPD) apskaičiuojant su darbo santykiais ar jų esmę atitinkančiais santykiais susijusias išmokas. Pagal Gyventojų pajamų mokesčio įstatymo (Žin., 2002, Nr. 73-3085) 20 straipsnio pataisas atsisakyta NPD indeksavimo, susijusio su metinio vartojimo prekių ir paslaugų indekso pokyčiais. Neteko galios nuostata, numatanti indeksuotų NPD taikymą nuo atitinkamo mokestinio laikotarpio (kalendorinių metų) kovo 1 dienos.

Įstatymo nustatyta, kad darbdavys NPD darbuotojui kalendoriniais metais taiko tada, kai šis pateikia raštišką prašymą.

Šįkart klausiame buhalterių, ar primena darbuotojams, kad, pasikeitus aplinkybėms, jie iš naujo pateiktų prašymą taikyti NPD, PNPD ar individualų NPD?

p. 7

Specialistai pataria

  • UAB „Pačiolis“ specialistų konsultacijos
  • Komandiruočių sąnaudos
  • Leidžiami atskaitymai
  • Palūkanų apmokestinimas PVM
  • Nuostolių perkėlimas
  • Lizingo sutarties nutraukimas
  • Pagreitinti nusidėvėjimo būdai

p. 9

Kito savaitraščio „Buhalterija“ numerio laukite pirmadienį, sausio 15 dieną. 

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.