Siunčiami duomenys...

 

Klaipėdiečiu klausiama, kas jiems svarbiau - giliavandenis uostas ar paplūdimys?

  • Vakarai LT
  • 2007, vasario 08, 09:50

Ištrauka iš žurnalo "Jūra"

Ar reikia Klaipėdai naujo uosto? Tokį klausimą iškėlė Japonijos ekspertų (JICA) atlikta giliavandenio uosto studija. Vieni sako, jog ekonominiu požiūriu toks projektas būtų labai naudingas Lietuvai, kiti prieštarauja tvirtindami, jog naujasis uostas atneštų nesuskaičiuojamų nuostolių gamtai ir gyventojams.

Yra du neigiami aspektai

Ramūnas Povilanskas

Klaipėdos universiteto docentas

Fizikos mokslų daktaras

Pirmasis – tai krantų dinamika. Tokio didelio objekto įterpimas į kranto zoną labai pavojingas. Pavyzdžiui, dėl Palangoje esančio tilto nuplaunami krantai. Tačiau juk tilto negalima net lyginti su uostu! Kas tuomet atsitiktų Klaipėdos pajūriui?

Mūsų pajūris ypatingas – turime smėlio krantus, kuriuos nuolat aplanko stiprūs vakarų bei pietvakarių štormai.

Mano manymu, pagrindinė taisyklė yra tokia: jei gali nesikišti, tai ir nesikišk, netgi jei gali kištis, tai geriau nesikišk. Tokio uosto statyba būtų tiesiog nusikaltimas gamtai.

Antrasis aspektas – gyventojai. Klaipėdos gyventojai apskritai ir Melnragės gyventojai konkrečiai. Juk giliavandenis uostas būtų statomas tiesiog gyventojams “ant galvų”. Mes patys iš savęs atimame dalį pajūrio, kurio teturime 99 km, iš jų 45 km - Neringa. Be to, naikiname patį patraukliausią lankytojams pajūrio gabalą.

Tai būtų labai neigiamos pasekmės, kurioms tikrai per mažai skiriama dėmesio.

Be to, kaip siūlo JICA, statyti uostą ir palikti ruožą vandens yra neapgalvota. Melnragė virstų užutekiu. Jau ir taip nuo šiaurinio molo esančiame vandenyje kaupiasi visi iš marių atplaukiantys nešvarumai. Srovių atžvilgiu šis pajūrio ruožas yra šešėlinė zona. Jei uostas bus statomas kaip siūlo Japonijos ekspertai, susidarys kišenė, po kurio laiko virsianti kloaka.

Mūsų stiprybė - atviri smėlio krantai, tai didžiausias turtas ir privalu jį saugoti.

Daugiau skaitykite .....

„altinis: www.jura.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.