Siunčiami duomenys...

 

Klaipėdoje ketinama statyti moderniausią Lietuvoje termofikacinę elektrinę

  • Vakarai LT
  • 2007, kovo 13, 06:59

Suomijos energetikų korporacijos dukterinė bendrovė "Fortum Heat Lietuva" ir AB "Klaipėdos energija" susitarė įkurti bendrą įmonę, kuri rūpinsis modernios termofikacinės elektrinės statyba Klaipėdoje. Planuojama, kad naujoji elektrinė bus iki 100 megavatų (MW) šiluminio ir iki 50 megavatų (MW) elektrinio galingumo.

Termofikacinėje elektrinėje ketinama deginti vietinį biokurą, durpes, pramonines ir iš Klaipėdos apskrities surinktas buitines atliekas. Tikimąsi, kad naujoji elektrinė pradės veikti 2010 metų viduryje.

"Nauja termofikacinė elektrinė padės stabilizuoti šilumos kainą ir sumažins priklausomybę nuo dujų kainų įtakos. Pagrindinė dalis šilumos ir elektros energijos bus gaminama iš atsinaujinančių kuro rūšių. Dėl to mažės aplinkos tarša anglies dvideginiu (CO2) ir gerės oro kokybė Klaipėdoje bei Lietuvoje", - sakė Jaakko Vaha-Piikkio, "Fortum Heat" viceprezidentas.

Klaipėdos miesto savivaldybė, kontroliuojanti AB "Klaipėdos energija" valdymą, iš šio projekto tikisi naudos miesto bendruomenei. "Fortum žinios bei patirtis statant ir prižiūrint panašias termofikacines elektrines, naudojant vietinį kurą ir atliekas, nekelia abejonių dėl sėkmingo projekto įgyvendinimo. Termofikacinė elektrinė pritrauks į Klaipėdos regioną naujas investicijas, vietiniai ūkininkai ir verslininkai galės tiekti elektrinei kurą. Atliekų deginimas naujoje elektrinėje padės spręsti atliekų saugojimo problemą Klaipėdoje ir Klaipėdos regione. Taip bus taupomi mokesčių mokėtojų pinigai", - projekto privalumus komentavo Klaipėdos miesto meras Rimantas Taraškevičius.

Investicinius sprendimus numatoma priimti 2007 metais, kai bus pabaigta termofikacinės elektrinės galimybių studija bei atlikta priešprojektinė studija. Planuojamos investicijos - apie 100 milijonų eurų.

Arūnas Liubinavičius

RSV projektai

Tel.: 8685 43000

rsv@takas.lt

„altinis: www.fortum.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.