Siunčiami duomenys...

 

Seatrade kruizinės laivybos konvencija

  • Vakarai LT
  • 2007, kovo 13, 18:42

Pranešimas spaudai

07 03 13

 Sėkmingai prigijus turizmo paslaugų naujovėms kruiziniame 2006 m. sezone, Klaipėdos uostas yra pasirengęs jų siūlyti ir ateinančiame 2008 m. sezone. Tokiu būdu siekiama išlaikyti uosto, atitinkančio aukščiausius priėmimo standartus bei pradedančio taikyti uosto rinkliavų nuolaidas 2008 metais, statusą. Nauja uosto įkainių politika remiasi strategine kruizinės laivybos plėtra Baltijos jūroje, kur stebima nuolat auganti ši uosto industrija. Uosto direkcija ruošiasi sumažinti uosto rinkliavas tam, kad būtų galima plėsti šią industriją. Jau keletą metų gaudama aukščiausius įvertinimus iš pagrindinių kruizinių terminalų operatorių, Uosto direkcija yra tikra dėl naujų įkainių nustatymo strategijos.

 Jungtinė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto, Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro, UAB „Limarko“, AB „Klaipėdos laivų remontas“ ir UAB „Krantas Travel“ atstovų delegacija dalyvauja žinomame kruiziniame renginyje „Seatrade kruizinės laivybos konvencija“, kuris vyksta 2007 m. kovo 13-15 d. Majamyje (JAV). Lietuvos stendo „Kruizinė Lietuva KLAIPĖDA“ numeris 408.

 Šio renginio metu (tiek parodoje, tiek individualiai) Lietuvos delegacijos nariai susitinka su kruizinių linijų, kruizinių, turistinių įmonių, tarptautinių organizacijų bei tarptautinių projektų grupių atstovais.

 „Kruizinėje istorijoje“ 2006 m. Klaipėdos kruizinis sezonas išsiskyrė keliomis patraukliomis inovacijomis: kruizinių laivų turistams buvo dovanojama vėliavėlė su miesto planu, kuriame pažymėtos lankytinos vietos; uosto svečiai buvo vaišinami žolelių arbatos, pagamintos pagal originalų etninį receptą ir pagardintos medumi, puodeliu; turistams buvo siūlomi nauji maršrutai, pavyzdžiui, jie turėjo galimybę susipažintini su spalvingu lietuviško kaimo gyvenimo stiliumi, amatais, paragauti tradicinių patiekalų, kurie yra neatskiriama šalies istorijos dalis. Be to, atplaukus dideliems laivams tradiciškai buvo organizuojamas Jomarkas, kuriame svečiai galėjo susipažinti su liaudies meistrų, medžio drožėjų, juvelyrų, audėjų ir kitų amatininkų kūryba.

 Klaipėdos uostas yra paruošęs naujovių ir 2007 m. kruiziniam sezonui (jo metu laukiama 52 kruizinių laivų atplaukimų; 2006 m. kruizinį sezoną užregistruoti 48 atplaukimai ir 25 014 kruizinių keleivių, o 2008 m. kruiziniam sezonui jau priregistruoti 19 kruizinių laivų atplaukimai). Kiekvienam svečiui bus dovanojamas senovės lietuvių vandens dievo vardu pavadintas negazuoto mineralinio vandens butelis NEPTŪNAS, kad, numalšinęs troškulį, jis galėtų pratęsti pažintį su senamiesčiu.

Kruiziniam verslui skatinti taip pat šį pavasarį rengiama INTERREG III C projekto Port-Net tarptautinė konferencija „Keleivių transportavimo tendencijos Europos Sąjungoje „Baltijos jūros ribose“, kuri įvyks 2007 metų gegužės 22–23 dienomis Klaipėdoje.

 Apskritai kruizinis verslas yra nuolat augantis rinkos segmentas (kelionės kruiziniais laivais Europoje turi 1 % vartotojų) ir vaidina vis svarbesnį vaidmenį Europos ekonomikoje. Pavyzdžiui, 2005 metais tiesioginių kruizinių linijų išlaidos sudarė 8,3 mlrd. eurų, o keleiviai išleido 19,1 mlrd. eurų (24,8 mlrd. JAV dolerių), buvo sukurta 187,000 darbo vietų ir sumokėta 6 mlrd. eurų atlyginimams.

Ataskaitoje teigiama, kad 2005 metais Europoje buvo 36 nuolat dirbančios kruizinės linijos su 100 kruizinių laivų, su 86,000 miegamųjų vietų. Kiti 40 laivų su 44,100 miegamųjų vietų dirbo Europoje, bet ne europietiškose linijose.

Iš pateiktų duomenų matyti, kiek į priekį pažengė ši Europos industrija pastaraisiais metais. Beveik 3,3 mln. Europos gyventojų nusipirko kruizines keliones, tai yra 23 % visų pasaulio keleivių, o šuolis sudaro 17 %, palyginti su skaičiais, kurie buvo prieš 10 metų. Daugiau nei 2,8 mln. keleivių keliavo kruiziniais laivais iš Europos uostų, 90 % iš jų - europiečiai. Tai sudarė 13 mln. keleivių vizitų į Europos uostamiesčius.

2005 metų duomenimis, tarp top 10 Europos uostų buvo Barselona, Civitavecchia, Palma (Maljorka), Venecija, Sautemptonas (Southampton), Savona, Kopenhaga, Genuja, Piratus ir Doveris (Dover). Tarp top 10 įplaukimo uostų buvo Neapolis, Livorno, Nice/Villefranche, Marselis, Limassol, Palermo, Valetta, Sankt Peterburgas, Talinas ir Bari.

„altinis: www.portofklaipeda.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.