Siunčiami duomenys...

 

Ketvirtąjį 2006 m. ketvirtį įmonių pelnas ir pelningumas sumažėjo

  • Vakarai LT
  • 2007, kovo 20, 07:18

Statistikos departamento tyrimo duomenimis, 2006 m. ketvirtąjį ketvirtį šalies įmonių (1) pajamos už parduotas prekes ir suteiktas paslaugas sudarė 40,6 mlrd. litų. Tai beveik 5 procentais daugiau nei trečiąjį šių metų ketvirtį. Ikimokestinis pelnas viršijo 2,1 mlrd. litų. Palyginti su trečiuoju ketvirčiu, įmonių pelnas sumažėjo 17 procentų. Didžiausią įtaką pelno sumažėjimui turėjo nuostolis, patirtas naftos perdirbimo veikloje. Be šios veiklos nuostolio įmonių pelnas būtų sumažėjęs tik 6 procentais. Toks vidutinis pelno mažėjimas buvo fiksuotas ir ankstesnių metų IV ketvirtį. Vidutinis įmonių pelningumas ketvirtąjį ketvirtį, palyginti su trečiuoju, sumažėjo nuo 6,6 iki 5,2 procento. 

2006 m. I–-IV ketvirčių duomenys parodė, kad per metus Lietuvos įmonių apyvarta viršijo 147 mlrd. litų pajamų. Palyginti su 2005 m., įmonių apyvarta padidėjo 20 procentų. Daugiau kaip trečdaliu pajamos padidėjo verslo paslaugų bei statybos sektoriuose, beveik ketvirtadaliu – transporto, viešbučių ir restoranų veiklose.

Per 2006 m. ikimokestinis pelnas siekė 9,2 mlrd. litų, ir buvo ketvirtadaliu didesnis nei pernai. Energetikos sektoriaus įmonių pelnas padidėjo 1,7 karto, verslo paslaugas teikiančių įmonių sektoriuje (2) ir statyboje – 1,5 karto, prekybos ir transporto veiklose – 1,4 karto.

Vidutinis įmonių pelningumas (3) padidėjo nuo 6,0 procentų 2005 m. iki 6,2 procento 2006 m. Verslo paslaugų bei pašto ir telekomunikacijų veiklų pelningumas viršijo  19, viešbučių ir restoranų bei statybos – 9, transporto ir energetikos sektorių – 7, pramonės ir prekybos – 4 procentus.

-----------------

(1) - AB, UAB, valstybės (savivaldybės) įmonės, kooperatinės bendrovės.  

(2) - Nekilnojamasis turtas, nuoma ir kita verslo veikla.

(3) - Pelno prieš apmokestinimą santykis su pajamomis už parduotas prekes ir paslaugas

Vilija Lapėnienė

Generalinio direktoriaus  pirmoji pavaduotoja

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.