Siunčiami duomenys...

 

A.Staponkienės pastabos apie Seimo pavasario sesijos darbus

  • Vakarai LT
  • 2007, kovo 23, 09:41

Pranešimas žiniasklaidai

2007 03 23

Seimo pavasario sesijos darbotvarkė ir visi mūsų numatomi darbai privalo turėti svarbiausią tikslą – grąžinkime pasitikėjimą visomis valdžios institucijomis, Seimu, teisėtvarka, aukštesnių ar žemesnių valdžios pareigūnų darbu.

Iš esmės frakcija pritaria pavasario sesijos darbų programos projektui, tačiau  raginu nedelsiant reformuoti teisų sistemą, atkurkime visuomenės pasitikėjimą teismais. Esu įsitikinusi, kad viena iš pagrindinių priemonių siekiant šio tikslo – teismų vadovų korpuso atnaujinimas, nes jų įtaka teismų sistemai yra esminė.

Visuomenės ir žiniasklaidos kritika dažniausia nukreipta į teismų valdymą, jų uždarumą, korupciją, klanus todėl būtina pritarti iniciatyvoms nedelsiant reformuoti šią sistemos dalį nelaukiant viso Teismų įstatymo priėmimo, o naujas nuostatas taikyti jau dabar skiriant naujus teismų pirmininkus. Darbo grupė, rengusi šių įstatymų paketą,  verta didelės kritikos už tokius tempus, nes šie klausimai jau turėjo būti išspręsti.

Kitas svarbus, gal ir per mažai mūsų programoje akcentuotas klausimas, – aukštojo mokslo reforma. Norint, kad būtų užtikrintos geros kokybės studijos, moksliniai tyrimai, o Lietuvos aukštosios mokyklos galėtų konkuruoti su geriausiomis Europos ir pasaulio aukštosiomis mokyklomis būtina nedelsiant atlikti ryžtingą mokslo ir studijų sistemos pertvarkymą. Manau, kad šiam labai aktualiam klausimui per mažai skirta dėmesio darbų programoje.

 Daug kritikos esame sulaukę dėl žemės reformos.  Siekiant šio proceso skaidrumo, gal būt, reikėtų prioritetą žemės reformos procese skirti  žemės grąžinimui, nes Specialiųjų tyrimų tarnyba gauna šimtus gyventojų skundų ar prašymų dėl žemės reformos. Vyriausybė privalo užkirsti kelią bet kokioms korupcijos apraiškoms  žemės reformos reikaluose...

Valstiečių liaudininkų frakcijai priklausantys parlamentarai  į Seimo pavasario sesijos darbų programą siūlo įtraukti  daug  svarbių Lietuvos žmonėms  įstatymų  arba įstatymų pataisų projektų.

 Labai aktualus   tautinio paveldo produktų įstatymo  projektas, nes tradiciniai amatai kaimo vietovėse nyksta, o jų atgaivinimas yra svarbi kaimo gyvybingumo didinimo priemonė.

kooperatinių bendrovių (kooperatyvų) įstatymo   straipsnių pakeitimo projektu mes  siekiame lanksčiau spręsti kooperatinių bendrovių pripažinimo žemės ūkio kooperatinėmis bendrovėmis (kooperatyvais) klausimus,  kas įgalintų spartesnę kooperatyvų plėtrą žemės ūkyje.

Ūkininko ūkio įstatymo ir Teritorijų planavimo įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymo projektu siekiame teisiškai sureguliuoti ūkininko sodybos ir kitos paskirties statinių statybos žemės ūkio paskirties žemėje sąlygas, nerengiant detaliųjų planų. Manome, jog tai labai aktualūs žmonėms klausimai.

Labai svarbūs Lietuvos žmonių gyvenimui yra  frakcijos teikiami Valstybės  ir savivaldybių turto valdymo, naudojimo ir disponavimo juo įstatymo  pakeitimai, Alkoholio  kontrolės įstatymo  pataisos, įmonių bankroto, valstybės ir savivaldybės turto privatizavimo  įstatymo pataisos, o frakcijos siūlymas papildyti  Klaipėdos laisvosios ekonominės zonos  įstatymą, suteikiantį  verslininkų veiklai platesnes galimybes. Sesijos darbų programos projekte keletas šimtų įstatymų bei nutarimų projektų pateiktų Vyriausybės, Seimo komitetų ir komisijų, frakcijų bei Seimo narių. Žinoma, tai yra labai daug, todėl prioritetus skirkime patiems aktualiausiems. 

Valstiečių liaudininkų frakcija palaikys ir kitų frakcijų atstovų bei Vyriausybės teikiamus įstatymų projektus, kurie tarnaus Lietuvos žmonių labui amžinant socialinę atskirtį, stiprinant šeimą ir vykdant kitą socialinę programą.

Mes už tai, kad  Lietuva liktų branduolinės energetikos valstybe. Būtina siekti, kad nauja Atominė elektrinė ir elektros tiltas į Vakarus turi būti pastatyti. Tai dideli uždaviniai Vyriausybei, nes tarp projekto partnerių jau atsiranda kai kurios trinties.

Valstiečiai liaudininkai - už savivaldos reformą. Mes laikėmės ir toliau palaikysime nuostatas, kad  merai būtų renkami tiesiogiai, kad nepartinių kandidatų dalyvavimas savivaldybių tarybų rinkimuose ne tik stiprintų politinę sistemą, bet ir didintų bendruomenių galias, keltų pasitikėjimą vietine valdžia.

Tikiuosi, kad šiame Seime bus pasiektas politinių jėgų sutarimas dėl savivaldos pertvarkymo.

Mes privalome padaryti tai, ko iki šiol nesugebėjome  atlikti dėl politinės trinties ar kitokių motyvų... Sutelkime politinę valią priimant sprendimus, kad  žmogui būtų gyventi  lengviau, šviesiau, teisingiau, kad sutvirtėtų jo tikėjimas savo valstybe ir pasitikėjimas savo, kaip piliečio  įtaka  krašto gyvenime.

„altinis: www.klaipedalvls.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.