Siunčiami duomenys...

 

Lietuvoje renkamas nacionalinis kiaušinis

  • Vakarai LT
  • 2007, balandžio 03, 12:58

Pranešimas žiniasklaidai

2007 balandžio 3 d.

Likus savaitei iki Šv. Velykų, šalies ornitologai ir Kaune įsikūręs prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ kviečia rinkti Lietuvos nacionalinį kiaušinį. Dėl šio titulo varžysis kelios dešimtys didžiausių ir įspūdingiausių kiaušinių, kuriuos peri Lietuvoje gyvenantys paukščiai.

Balsuoti už kiaušinį, labiausiai nusipelniusį „Nacionalinio kiaušinio“ vardo, galima PLC „MEGA“. Jame šia savaitę pradeda veikti paukščių kiaušinių paroda, kurioje eksponuojama per 30 paukščių rūšių kiaušinių. Visi jie atkeliavo iš Kauno Tado Ivanausko zoologijos muziejaus. Tarp eksponuojamų kiaušinių – ne tik Lietuvoje dažnai sutinkamų paukščių – pempės, baltojo gandro, kurapkos, bet ir įrašytų į Lietuvos raudonąją knygą vapsvaėdžio, mažojo erelio rėksnio ir kitų paukščių kiaušiniai.

„Lietuvoje peri daugiau kaip 200 paukščių rūšių. Jų dedami kiaušiniai skiriasi dydžiu, spalvomis ir rašto įmantrumu. Todėl atrinkti tuos, kurie turėtų pretenduoti tapti nacionaliniu kiaušiniu, buvo tikrai nelengva. Stengiamės, kad visi kiaušiniai-kandidatai būtų kuo nors ypatingi. Kiekvienas jų yra vertas būti išrinktas Lietuvos nacionaliniu kiaušiniu, tačiau greitai pamatysime, kuriam atiteks daugiausia simpatijų“, - teigia Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Ornitologijos skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis.

Lietuvos nacionalinis kiaušinis bus paskelbtas PLC „MEGA“ antrąją Velykų dieną – balandžio 9-ąją. Trys rinkimuose balsavę asmenys bus apdovanoti vertingais prizais. Tikimasi, kad Šv. Velykų proga surengtas konkursas sulauks didelio susidomėjimo ne tik tarp kauniečių, bet ir visų Lietuvos gyventojų.

„Rengdami šiuos rinkimus siekiame ne tik išrinkti Lietuvos nacionalinį kiaušinį, bet ir atkreipti žmonių dėmesį į aplinkosaugos, o ypač – retų paukščių nykimo problemas. Juk kiaušinis – gyvybės simbolis, ir juo reikia rūpintis nuo pat jo atsiradimo“, - sakė PLC „MEGA“ direktorius Zenonas Meškauskas.

Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra užregistruota daugiau kaip 340 paukščių rūšių, iš kurių net 76 rūšys įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Bemaž pusės Europoje gyvenančių paukščių rūšių populiacijos nyksta dėl buveinių naikinimo, trikdymo, medžioklės ar nepakankamų apsaugos priemonių.

LOD direktorius Gintaras Riauba tikisi, kad nacionalinio kiaušinio rinkimai primins žmonėms, jog atėjus pavasariui prasideda pats svarbiausias paukščiams – kiaušinių dėjimo ir perėjimo – metas. O tuo laikotarpiu svarbu netrikdyti sparnuočių gyvenimo. 

Apie PLC „MEGA“

Vienas iš didžiausių Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ yra įsikūręs Kaune, automagistralių Vilnius – Klaipėda ir Via Baltica sankryžoje. Jis apima 72 000 kv. m komercinės paskirties nuomojamų patalpų ir 2500 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Čia įsikūrę „Rimi Hypermarket“, statybinių medžiagų bei namų apyvokos prekių parduotuvė „Senukai”, pramogų kompleksas ir 110 įvairių parduotuvių, jungiančių prekybos alėją.

 170 tūkst. litrų „MEGA akvariumas“ yra didžiausias Europos prekybos centruose. „MEGA akvariumo“  gyventojus sudaro 34 rūšys tropinių žuvų. Iš viso čia gyvena daugiau kaip 600 žuvų iš Ramiojo, Atlanto, Indijos vandenynų ir Raudonosios, Viduržemio, Karibų jūrų. Tarp jų galima pamatyti net 6 rifinius ryklius, per metus ūgtelėjusius iki 1,2 m.

Vidmantas Balkūnas

RSVA „Baltic Media Partners“

projektų vadovo asistentas

„altinis: www.mega.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.