Siunčiami duomenys...

 

Statybų sektoriui – daugiau mokesčių inspekcijos dėmesio

  • Vakarai LT
  • 2007, balandžio 05, 15:48

Pranešimas spaudai

2007-04-05

Mokesčių inspekcija kviečia statybos įmonių vadovus nelaukti patikrinimų, o savo veiklos pajamas apskaityti, deklaruoti ir mokesčius sumokėti, kaip to reikalauja įstatymai   

2007 m. balandžio 5 d., Klaipėda. Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau - Klaipėdos AVMI) praneša, kad, siekdama sumažinti šešėlinės ekonomikos žalą sąžiningam verslui, šiais metais ypatingą dėmesį skirs statybų verslo kontrolei.

Šiuo metu visoje šalyje, taip pat ir Klaipėdos apskrityje, statybų verslas įsitvirtino tarp sparčiausiai augančių verslo sričių ir turi tendenciją ateityje augti sparčiau nei kitos ūkio šakos. Deja, šalia sąžiningai ir skaidriai dirbančių įmonių, atsiranda ir tokių, kurios moka neapskaitytus atlyginimus ar priima nelegalius darbuotojus. Šio sektoriaus įmonių veiklos analizė parodė, jog dalies įmonių finansiniai rodikliai verčia abejoti jų deklaruojamų pajamų teisingumu. Pastebima, jog statybų sektoriuje vis dažniau steigiamos fiktyvios įmonės, kurioms pervedami pinigai už neva atliktas paslaugas. O šios deklaruoja išlaidas, taip sumažindamos mokėtiną mokesčių sumą. Taigi atsiranda neoficialių pinigų, kurie išmokami darbuotojams. Tokiais būdais piktybiškai vengiama mokėti mokesčius ir sudaromos nevienodos konkurencijos sąlygos sąžiningai mokesčius mokančioms įmonėms. Be to, pasitikėjimo telefonu 1882 gautuose pranešimuose apie mokamus atlyginimus „vokeliuose“ gana dažnai minimos  statybų bendrovės.  Šios priežastys ir lėmė išskirtinį mokesčių inspekcijos dėmesį statybų sektoriui.

Praėjusiais metais Klaipėdos AVMI bendravo maždaug su šimtu statybos bendrovių, iš jų penktadalyje atliko tyrimus, operatyvius bei mokestinius patikrinimus. Po šių kontrolės veiksmų buvo priskaičiuota papildomai sumokėti į biudžetą beveik pusę milijono litų mokesčių, kontroliuotų įmonių vidutinis darbo užmokestis, lyginant su 2005 m., išaugo 170 procentų. Bendrovių vadovams, kurių statybos objektuose buvo nustatyti nelegaliai dirbantys darbuotojai, surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai.

Šiais metais Klaipėdos AVMI analizuos statybos įmonių pateiktų deklaracijų duomenis bei turimą informaciją. Taip pat stebėjimų metu rinks duomenis apie rangovų ir subrangovų atliekamas paslaugas, medžiagų įsigijimą ir nurašymą. Be to, AVMI kontroliuos, ar už atliktus darbus laiku išrašomi apskaitos dokumentai ir deklaruojamos pajamos, sieks išaiškinti nelegaliai dirbančius asmenis bei neapskaityto atlyginimo mokėjimo faktus ir domėsis įmonių savininkų bei vadovų pajamomis.

Klaipėdos AVMI vadovybė kviečia statybos įmonių vadovus atkreipti dėmesį į jau minėtas problemas ir viliasi, kad, nelaukdamos mokesčių inspekcijos patikrinimų, įmonės savo veiklos pajamas apskaitys, deklaruos ir mokesčius mokės teisingai, kaip reikalauja įstatymai.   

Nuo 2006 m. birželio 5 d., kai tik pradėjo veikti VMI pasitikėjimo telefonas 1882, iki šių metų balandžio 2 d. Klaipėdos AVMI gavo 216 pranešimų, iš kurių 142 – dėl „vokeliuose“ mokamų atlyginimų. Apie 20% gautų pranešimų - dėl statybos įmonėse mokamo neapskaityto atlyginimo. Pradėti 6 ikiteisminiai tyrimai, iš jų penkis dėl neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimo tiria FNTT.  Nustatytas neapskaitytas darbo užmokestis viršija 1 mln. 150 tūkst. litų.

Apie atlyginimus vokeliuose, kitus mokestinius pažeidimus, neteisišką ar neetišką VMI sistemos darbuotojų elgesį galima pranešti trumpuoju pasitikėjimo telefonu 1882. Informacijos anonimiškumas ir konfidencialumas garantuojamas.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis. VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI prie FM) ir vietos mokesčių administratoriai - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos. VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI.

Ilona Velžytė,

Klaipėdos apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovė spaudai

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.