Siunčiami duomenys...

 

Lietuvos nacionalinis kiaušinis – gervės

  • Vakarai LT
  • 2007, balandžio 11, 12:55

Pranešimas žiniasklaidai

2007 balandžio 9 d.

Lietuviai savo nacionaliniu kiaušiniu išrinko gervės (Grus grus) kiaušinį. Kartu su šalies ornitologais nacionalinio kiaušinio rinkimus organizavo vienas didžiausių šalyje prekybos ir laisvalaikio centras (PLC) „MEGA“. Velykų laikotarpiu vykusiuose rinkimuose iš viso balsavo beveik 2000 šalies gyventojų. Dauguma jų – 19 proc. nacionaliniu panoro rinkti gervės kiaušinį, antru ir trečiu liko atitinkamai po 11 proc. ir 8 proc. balsų surinkę lėlio (Caprimulgus europeus) ir juodakaklio naro (Gavia arctica) kiaušiniai.

PLC „MEGA“ vykusiuose rinkimuose Lietuvos nacionalinį kiaušinį gyventojai rinko iš šalies ornitologų pasiūlytų vertingiausių ir įdomiausių 32 Lietuvos paukščių rūšių kiaušinių. Jų ekspoziciją PLC „MEGA“ paskolino Kauno T.Ivanausko zoologijos muziejus.

„Nesitikėjome tokio lankytojų aktyvumo. Vien per pirmą balsavimo dieną buvo išdalinta daugiau kaip pusė tūkstančio balsavimo biuletenių. Tai parodo jog lietuviams yra aktualios ne tik nacionalinio savitumo, bet ir aplinkosaugos temos“, - sakė PLC „MEGA“ atstovas.

 „Gervės kiaušinis yra vienas didžiausių iš visų eksponuotųjų. Iš kitų jis išsiskiria savo spalvingumu. Pati rūšis – saugoma ir yra įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą. Prieš keletą metų gervės buvo beveik išnykusios, tačiau paskutiniaisiais metais jų sparčiai gausėja. Tikimės, kad ši nominacija dar labiau paskatins saugoti šiuos išskirtinius paukščius„ – kalbėjo Kauno T. Ivanausko zoologijos muziejaus Ornitologijos skyriaus vedėjas Saulius Rumbutis.

Gervė (Grus grus) – aukščiausias iš visų Lietuvoje aptinkamų paukščių. Veisiasi šlapiuose miškuose, vande­ningose žemapelkėse, aukštapelkių pakraš­čiuose. Ankstyvą pavasarį deda 2 kiaušinius. Peri apie 30 d. Į priešmigracinius būrius susitelkę paukščiai maitinasi pievose, atvirose pelkėse ir laukuose.

Šalies gyventojai, kurie nedalyvavo rinkimuose, bet nori susipažinti su buvusiais pretendentais į Lietuvos nacionalinio kiaušinio titulą, dar turi galimybę tai padaryti. Kiaušinių ekspoziciją ir patį Lietuvos nacionalinį kiaušinį galima bus  pamatyti PLC „MEGA“ iki balandžio 11 d.

Pasak Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) - pavasaris paukščiams - kiaušinių dėjimo ir perėjimo metas. Šiuo laikotarpiu labai svarbu netrikdyti sparnuočių gyvenimo.  „Jeigu aptikote lizdą su kiaušiniais – negalvokite, kad juos paliko motina ir neneškite jų namo tikėdamiesi „išperėti“. Paukštis, jūsų išsigandęs, tiesiog paliko, lizdą. Kai tik jūs pasišalinsite jis sugrįš ir toliau šildys savo dėtį.“ – perspėja LOD direktorius Gintaras Riauba.

LOD duomenimis, šiuo metu Lietuvoje yra užregistruota daugiau kaip 340 paukščių rūšių, iš kurių net 76 rūšys įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Beveik pusė Europoje gyvenančių paukščių rūšių populiacijos nyksta dėl buveinių naikinimo, trikdymo, medžioklės ar nepakankamų apsaugos priemonių.

Apie PLC „MEGA“

Vienas iš didžiausių Lietuvoje prekybos ir laisvalaikio centras „MEGA“ yra įsikūręs Kaune, automagistralių Vilnius – Klaipėda ir Via Baltica sankryžoje. Jis apima 72 000 kv. m komercinės paskirties nuomojamų patalpų ir 2500 vietų automobilių stovėjimo aikštelę.

Čia įsikūrę „Rimi Hypermarket“, statybinių medžiagų bei namų apyvokos prekių parduotuvė „Senukai”, pramogų kompleksas ir 110 įvairių parduotuvių, jungiančių prekybos alėją.

 170 tūkst. litrų „MEGA akvariumas“ yra didžiausias Europos prekybos centruose. „MEGA akvariumo“  gyventojus sudaro 34 rūšys tropinių žuvų. Iš viso čia gyvena daugiau kaip 600 žuvų iš Ramiojo, Atlanto, Indijos vandenynų ir Raudonosios, Viduržemio, Karibų jūrų. Tarp jų galima pamatyti net 6 rifinius ryklius, per metus ūgtelėjusius iki 1,2 m.

Gervė (lot. Grus grus)

Buveinė Veisiasi šlapiuose miškuose, vande­ningose žemapelkėse, aukštapelkių pakraš­čiuose. Į priešmigracinius būrius susitelkę paukščiai maitinasi pievose, atvirose pelkėse ir laukuose. Nakvoja tokie būriai aukštapel­kėse, atvirose šlapiose vietose, ypač išeksplo­atuotuose durpynuose.

Paplitimas ir gausa Lietuvoje Tinkamose bu­veinėse peri visame krašte. Į priešmigracinius būrius susitelkusių paukščių didžiausios nakvynvietės yra Vidurio Lietuvoje.

Perėjimas. Balandžio mėn. deda 2 šviesius išmargintus rudomis dėmėmis kiaušinius. Peri apie 30 d.

Išvaizda, skiriamieji požymiai, elgesys, pa­našios rūšys. Aukščiausia iš visų šalyje aptin­kamų paukščių. Už baltąjį gandrą gerokai di­desnė. Šiek tiek panaši į pilkąjį garnį, ir dau­gelis šiuos paukščius painioja. Už šį paukštį gervė taip pat daug didesnė. Apdare vyrauja šviesiai melsvai pilka spalva. Galva ir viršutinė kaklo dalis juodos ir baltos spalvų. Viršugalvyje yra raudona dėmė. Papil­domos plasnojamosios plunksnos labai pailgė­jusios ir purios. Jos dengia tikrąją uodegą ir paukščio užpakalinė dalis atrodo neįprastai. Skirtingų lyčių paukščiai turi beveik vienodą apdarą. Tik porai esant kartu galima pastebėti, kad patinėlis šiek tiek didesnis. Suaugusiam paukščiui skrendant matomi juodi sparnų galai. Kaklą ir kojas laiko ištiestus. Būryje paukščiai dažniausiai skrenda išsirikiavę trikampiu ar linija. Pavasarį vyksta įspūdingi porų ir traukiančių būrių tuoktuvių šokiai. Tuomet paukščiai šokinėja, kraiposi, mojuoja sparnais ir pan. Porai šokant, poza su pusiau išskėstais ir nuleistais sparnais būdinga tik patinėliui. Jauniklių galva ir kaklas rusvai rudi ir neturi ryškių kontrastingų suaugusiems paukščiams būdingų spalvų. Papildomos plasno-jamosios plunksnos trumpesnės, todėl „uodega" atrodo maža.

Balsas Patino tuoktuvių balsas - labai garsus periodiškai kartojamas „krrruuu". Paprastai patelė tuojau patinui atsako panašiu žemesniu šūksniu. Bendravimo signalai, girdimi dažniausiai skrendant, - tai šūkčiojimai „kru-kru-kru". Rudenį jaunikliai skrisdami negarsiai cypauja „čiirp- čiirp".

Informacija parengta pagal P.Kurlavičius “Vadovas Lietuvos paukščiams pažinti”

Vidmantas Balkūnas

RSVA „Baltic Media Partners“

projektų vadovo asistentas

„altinis: www.mega.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.