Siunčiami duomenys...

 

„Geostatyba“ laimėjo beprecedentį teisminį ginčą

  • Vakarai LT
  • 2007, gegužės 29, 09:54

Pranešimas spaudai

2007 m. gegužės 29 d. Vilnius

Pamatų projektavimą ir įrengimą ypatinguose statiniuose atliekanti bendrovė Geostatyba laimėjo teisminį ginčą prieš LR aplinkos ministeriją. Lietuvos teisminėje praktikoje - tai precedento neturintis atvejis. Teisininkų teigimu, Geostatybos ginčas ateityje padės spręsti panašias teismines situacijas, nes iki šiol vykdant statybos darbus buvo painiojamos atsakomybės.

Teismui pateiktame skunde Geostatybos atstovai reikalavo panaikinti Statinių projektuotojų, statybos rangovų, projektų ar statinių ekspertizės rangovų atestavimo komisijos sprendimą, metams sustabdžiusį įmonės atestatą, kaip nepagrįstą. Atestavimo komisijos sprendime teigiama, kad Geostatyba pažeidė Statybos įstatymą ir statybos techninio reglamento reikalavimus, vykdydama darbus kaip subrangovas ir neįsitikinusi Generalinio rangovo pateiktų dokumentų teisėtumu. Teismo proceso metu buvo išaiškinta, kad pagal Lietuvoje galiojančius įstatymus už visus derinimo darbus bei statyboms reikalingus leidimus atsako Generalinis rangovas, kuris ir buvo atsakingas už įstatymų laikymąsi.

Bylą nagrinėjęs Vilniaus apygardos administracinis teismas, o vėliau ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, nusprendė panaikinti minėtos Atestavimo komisijos nutarimą, turėjusį neigiamų padarinių bendrovės Geostatyba vardui ir konkurencingumui statybos rinkoje. Geostatybos vykdantysis direktorius Tomas Kairys džiaugiasi, kad pagaliau statybos objekte išaiškintos Generalinio rangovo ir subrangovo atsakomybės ribos.

„Teismo sprendimas turėtų džiuginti ne tik mus. Nuo šiol, vadovaujantis teismo išaiškinimu šioje byloje, nebekils ginčytinų situacijų tarp statybas prižiūrinčių institucijų ir įmonių, vykdančių subrangos darbus“, - sakė Geostatyba vykdantysis direktorius Tomas Kairys.

Bendrovės interesams atstovaujančio advokato Vitoldo Kumpos teigimu, Geostatybos atvejis visiems subrangovams atrišo rankas ginant savo teises.

„Ši byla iš esmės formuoja teismų praktiką statybų klausimais. Nustatytos aiškesnės gairės, kaip spręsti kilusius konfliktus vykdant statybos darbus“, - teigia advokatų kontoros LAWIN teisininkas V. Kumpa.

Apie UAB „Geostatyba“:

Geologijos ir pamatų statybos bendrovė UAB „Geostatyba“ įkurta 1995 metais. Šiuo metu įmonėje dirba apie 150 specialistų. Pagrindinė bendrovės veikla – pastatų pamatų projektavimas ir įrengimas ypatinguose statiniuose. „Geostatybos“ specialistai yra dirbę tokiuose objektuose kaip Valdovų rūmai, NOVOTEL viešbutis, Coca-Cola Plazza Vingis (kino teatras), Jūrų uosto krantinė, Forum Palace, Hanner II, Kretingos vėjo jėgainių parkas ir kt.

Tomas Kairys

UAB „Geostatyba“  vykdantysis direktorius

„altinis: www.geostatybas.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.