Siunčiami duomenys...

 

Tarptautinei vaikų gynimo dienai – atnaujintas bibliobusas

  • Vakarai LT
  • 2007, birželio 01, 09:25

Pranešimas spaudai

2007 05 31

Birželio 1 d. (penktadienį) 12 val. Anykščiuose į pirmąją kelionę išvažiuos naujasis bibliobusas – vaikų biblioteka ant ratų. Vienintelė tokio pobūdžio biblioteka Lietuvoje visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ ir Anykščių savivaldybės pastangomis nuolatos važinės į beveik pusšimtį Anykščių rajono kaimų ir miestelių.

„Atnaujintas bibliobusas – mūsų seniai puoselėta idėja, kuria norime parodyti, kad mums svarbus kiekvienas vaikas, kad kiekvienas vaikas, net ir gyvenantis atokiau, turėtų galimybę šviestis, skaityti knygas“, – sako visuomeninės organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė.

Švedijos organizacijos „Gelbėkit  vaikus“ dovanotas bibliobuse yra daugiau nei 6000 knygų. Į kiekvieną miestelį ar kaimą pagal patvirtintą maršrutą jis užsuks kas dvi savaites.

Bibliotekos ant ratų Lietuvoje atsirado prieš devynerius metus, kai organizacija „Gelbėkit vaikus“ pradėjo įgyvendinti projektą „Astrid Lindgren biblioteka ir vaiko teisės“. Jas Lietuvos vaikams dovanojo švedų organizacija „Save The Children Sweden“. Tuomet pora bibliobusų aplankydavo Šilutės ir Rokiškio rajonų vaikus. Tačiau dėl nepakankamo finansavimo praeitą rudenį septynerius metus važinėjusių bibliobusų maršrutai buvo nutraukti.

„Anykščių rajone pradėsiantis kursuoti bibliobusas parodo, kad bendras nevyriausybinių organizacijų ir vietinės valdžios darbas duoda labai gerų rezultatų vaikų gerovės srityje. Šie rezultatai nėra popieriniai, juos dabar asmeniškai gali pajusti ir Anykščių rajono vaikai“, – sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė L. Trakinskienė

Bibliotekoje ant ratų bus galima skaityti ne tik naujausią ir geriausią vaikų literatūrą bei periodiką. Atskiras katalogas skirtas supažindinti kaimo bendruomenę su vaiko teisėmis. Organizacijos „Gelbėkit vaikus“ L. Trakinskienės teigimu, naudojant netradicinę bibliotekos formą taip pat skatinamas vaikų susidomėjimas knyga, bibliobusas tampa savotišku kultūriniu židiniu.

Naujasis bibliobusas Anykščių rajone pakeitė nuo 1998 m. važinėjusį miesto viešosios bibliotekos autobusą – mobiliąją biblioteką. Prieš pirmąją naujojo bibliobuso kelionę per Tarptautinei vaikų gynimo dienai skirtą šventę Anykščiuose, vaikams ir jų tėveliams jį pristatys švedų rašytojos Astridos Lingren knygų personažai – Pepė Ilgakojinė ir Karlsonas.

„Jau dabar mobilioji biblioteka turi pusantro tūkstančio nuolatinių skaitytojų. Planuojame, kad bibliobuse bus galima ne tik knygų paskaityti, bet atsiras ir žaidimų kambarys, pora interneto prieigos taškų“, – apie planus pasakoja Anykščių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorius Romas Kutka.

Įvairiose pasaulio šalyse bibliotekos ant ratų – dažnas reiškinys, šiaurės šalyse – tai pigiausia ir tinkamiausia priemonė mažoms bendruomenėms aptarnauti.

Evelina Daciūtė

Komunikacijos vadovė

VO "Gelbėkit vaikus"

„altinis: www.gelbekitvaikus.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.