Siunčiami duomenys...

 

Lietuviai Turkijoje ieško prabangos už prieinamą kainą

  • Vakarai LT
  • 2007, birželio 26, 17:53

Pranešimas žiniasklaidai

2007 06 26

Per dvejus metus nekilnojamojo turto Turkijoje įsigijusių lietuvių gali padaugėti maždaug penkis kartus. Tokias prognozes nekilnojamojo turto specialistai šiandien išsakė vienos didžiausių šalies nekilnojamojo turto agentūrų „ŽIA valda real estate“ kartu su partneriais organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „400% grąža iš nekilnojamojo turto investicijų Turkijoje: mitas ar realybė?“

Susidomėjimą būstu Turkijoje pirmiausia lemia palankus metas investicijoms – nekilnojamojo turto kainos Turkijos pajūryje šiuo metu yra vidutiniškai 30 – 50 proc. mažesnės nei Europos Sąjungos šalių kurortuose, kelis kartus – palyginti su Lietuvos Pajūrio regionu.      

„Nekilnojamojo turto kainos kituose Viduržemio jūros regionuose santykinai aukštos, o pačios rinkos jau prisotintos, todėl Europos nekilnojamojo turto specialistai pripažįsta, kad šiuo metu yra bene idealus metas investuoti į Turkijos nekilnojamąjį turtą“, – sako „ŽIA valda real estate“ direktoriaus pavaduotoja Gintarė Mikučionytė.

Pasak pašnekovės, nekilnojamojo turto ekspertai dabartinę Turkijos nekilnojamojo turto rinką lygina su Ispanijos situacija aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kai dėl smarkiai išaugusios paklausos būsto kainos staigiai šoko aukštyn ir tokios išsilaikė iki šiol.

Turkijos sukurtas palankias sąlygas investicijoms lietuviai ir kiti Europos Sąjungos gyventojai pradėjo vertinti jau praėjusiais, o britai nekilnojamąjį turtą Turkijoje ėmė pirkti dar keleriais metais anksčiau. 2005-aisiais nekilnojamojo turto savininkų užsieniečių Turkijoje buvo apie 51 tūkst. Iš jų net 18 proc. sudarė britai. Vyresnio amžiaus Britanijos piliečiai į Turkiją dažnai persikelia gyventi.

Lietuvos ambasados Turkijoje duomenimis, lietuvių domėjimasis nekilnojamuoju turtu Turkijoje pradėjo augti praėjusių metų vasarą ir rudenį, tuo metu ambasados darbuotojai sulaukdavo daugiausia besidominčiųjų skambučių. Šiuo metu ambasados parengta nekilnojamojo turto Turkijoje įsigijimo atmintinė, pagal ambasados interneto svetainės lankomumo analizę, yra vienas dažniausiai lankomų jos skyrių.

Lietuvius Turkijoje labiausiai domina vilos ir apartamentai, esantys ne toliau nei 1 km atstumu nuo Viduržemio jūros. Paklausiausi 40 – 65 kv. m. ploto butai. Visiškai įrengtas tokio tipo būstas, pavyzdžiui, populiariame Alanijos kurorte vidutiniškai kainuoja 45 – 75 tūkst. eurų (155 – 260 tūkst. litų).

„Pastebėjome, kad pirkėjai iš Lietuvos Turkijoje ieško išskirtinumo ir prabangos, jie vertina šiame regione populiarią marmuro apdailą. Tuo tarpu, pavyzdžiui, skandinavai ir antriesiems namamas kelia reikalavimus pagal savo įprastą mentalitetą – pageidaujama, kad įsigyjami butai ar apartmentai jiems būtų įrengiami pagal vieningą modelį, būtų praktiški ir kokybiški“, – sako Turkijos nekilnojamojo turto agentūros „Flagman & Taylor“ direktorius Utku Bayraktar, dalyvavęs tarptautinėje konferencijoje Vilniuje.

Su nekilnojamojo turto pirkėjais iš užsienio dirbantis U.Bayraktar pabrėžia, kad kasmet į Turkiją atvyksta vis daugiau turistų, taip pat vis daugiau jų čia įsigyja nuosavybės. Tokiam žingsniui skatina ne tik palyginti nedidelės nekilnojamojo turto kainos, bet ir sąlyginai maži nuosavybės įsigijimo ir išlaikymo mokesčiai – pirkimo-pardavimo mokestis Turkijoje sudaro 3 proc. nuo būsto vertės. Palyginimui – Ispanijoje šis mokestis siekia 7 procentus.   

Kasmetinis nekilnojamojo turto mokestis Turkijoje yra apie 0,015% nuo turto vertės, užfiksuotos jį įsigyjant Kadastrinio registro centre. Konkretų mokesčio dydį kasmet nustato savivaldybės. Lyginant su senosios Europos valstybėmis, pragyvenimas Turkijoje yra pigesnis nuo 40 iki 60 proc. Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos atlikto tyrimo duomenimis, Turkija yra 4 vietoje pagal pragyvenimo pigumą tarp 30 Europos valstybių.

Apie „ŽIA valda real estate“

Viena didžiausių nekilnojamojo turto kompanijų UAB „ŽIA valda real estate“ 2006 metais sudarė sandorių už 536,13 mln. litų, tai 5,4 karto daugiau nei 2005-aisiais. Praėjusių metų bendrovės apyvarta buvo 1,1 mln. litų. Bendrovės klientai – per 1000 Lietuvos ir užsienio fizinių ir juridinių subjektų. „ŽIA valda real estate“ biurai šiuo metu veikia Vilniuje ir Kaune, iki rudens ketinama atidaryti biurą Klaipėdoje, vėliau –- Panevėžyje ir Šiauliuose. Agentūra dirba ketvirtus metus ir teikia visas nekilnojamojo turto paslaugas. 

Rita Norutienė,

UAB „Baltic Media Partners“

projektų vadovė

Gintarė Mikučionytė,

UAB "ŽIA valda real estate"

direktoriaus pavaduotoja

„altinis: www.ziareal.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.