Siunčiami duomenys...

 

ŽVF skundžia Konkurencijos tarybą STT

  • Vakarai LT
  • 2007, liepos 12, 10:56

Pranešimas žiniasklaidai

2007 07 12

Viena iš Žemės vystymo fondo grupės (ŽVF) įmonių prašo atlikti ikiteisminį tyrimą Konkurencijos taryboje ir nustatyti, ar KT nutarimas dėl ŽVF reklamos galėjo būti priimtas šališkai.

UAB „Žemės vystymo fondas 18“ vadovybė šią savaitę kreipėsi į Lietuvos Respublikos Specialiųjų tyrimų tarnybą prašydama įvertinti LR Konkurencijos tarybos veiksmus.

„Mūsų įmonė spėja, kad ši reklama tapo politikų taikiniu“, - sako UAB „Žemės vystymo fondas 18“ direktorius Remigijus Žvirblis. „Apie mažėjantį Europos Sąjungos finansavimą žemės ūkiui atvirai kalbama Europos Sąjungos konferencijų ir viešų svarstymų metu, tačiau mūsų reklamoje nuskambėję teiginiai veikiausiai palietė tam tikrų finansinių grupių bei politikų interesus“.

Lietuvos Respublikos Konkurencijos taryba 2007 m. gegužės mėn. 30 d. priėmė sprendimą atlikti tyrimą dėl UAB „Žemės vystymo fondas 18“ ir UAB „Žemės vystymo fondas“ skelbtos reklamos atitikties Reklamos įstatymo reikalavimams. 2007 m. liepos 5 d. savo posėdyje KT kai kuriuos reklamoje naudotus teiginius pripažino klaidinančiais, įmonės įpareigotos nutraukti nurodytos reklamos naudojimą, skirta 19 tūkst. litų piniginė bauda.

Rimtų abejonių LR Konkurencijos tarybos veiksmų objektyvumu sukėlė įtartinos aplinkybės. Dienraštyje „Lietuvos rytas“ apie KT sprendimą atlikti tyrimą ir sprendimo turinio detalės  paskelbtos diena anksčiau negu priimtas pats sprendimas. Be to, nutarimas Konkurencijos tarybos posėdyje, išklausius KT Vartojimo prekių skyriaus atstovės pranešimą, buvo priimtas paskubomis. Skundėjas KT posėdyje nedalyvavo, Žemės ūkio ministerijos specialistų vertinimų nepateikta.

„Akivaizdu, kad žiniasklaidos atstovai sužinojo pranešimo turinį, kai pats pranešimas dar net nebuvo surašytas“, - sako UAB „Žemės vystymo fondas 18“ direktorius Remigijus Žvirblis. „Be to, kyla pagrįstas klausimas: ar įmanoma per tokį trumpą laiką posėdyje įvertinti visus argumentus ir mūsų bendrovės čia pat pateiktus naujus įrodymus? Manome, kad viskas galėjo būti suplanuota ir nuspręsta iš anksto, prieš posėdį, o posėdis surengtas tik dėl formalumo. Įtariame, kad Konkurencijos tarybai galėjo būti daromas spaudimas „iš viršaus“, nes buvo labai skubama. Susidarė įspūdis, jog kažkam labai reikia, kad ŽVF būtų greičiau nubaustas ir apie tai paskleista žiniasklaidoje. Įvertindami KT nusiteikimą ŽVF atžvilgiu, mes iš anksto įtarėme, kad Konkurencijos tarybos sprendimas mums nebus palankus, tačiau esame visapusiškai įsitikinę, kad mūsų reklamoje pateikti teiginiai turi pagrindą ir kol kas jų niekas pagristai nepaneigė.“ -  priduria jis.

UAB „Žemės vystymo fondas 18“ prašo STT ištirti, ar Konkurencijos tarybos pareigūnai nebuvo nederamai įtakojami politikų ar kitų asmenų ir pasirūpinti, kad atsakingi asmenys būtų patraukti atsakomybėn.

„Paskirta didelė ekonominė sankcija yra svarbi mūsų įmonei“, - sako p. Žvirblis, - „tačiau mums taip pat svarbu, kad dėl reklamos būtų priimtas nepolitizuotas ir pagrįstas sprendimas, nes Europos Sąjungos finansavimo žemės ūkyje klausimas yra labai svarbus didžiajai daliai Lietuvos piliečių, manome, kad tai liečia visų mūsų interesus“.

„Žemės vystymo fondas“ ruošiasi Konkurencijos tarybos nutarimą apskųsti teismui.

Apie Žemės vystymo fondą

Žemės vystymo fondo įmonių grupė užsiima žemės ūkio paskirties žemės sklypų įsigijimu, nuoma ir valdymu. Šiuo metu ji valdo 13 tūkst. ha žemės ūkio naudmenų. 100 proc. Žemės vystymo fondo įmonių grupės akcijų valdo didžiausia šalies žemės ūkio investicinė bendrovė AB „Agrovaldymo grupė“. 

Dalius Kaminskas

Jaunesnysis ryšių su visuomene projektų vadovas

RSVA „Baltic Media Partners“

„altinis: www.zvf.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.