Siunčiami duomenys...

 

Mokesčių inspekcija ir Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija – prieš „šešėlinį“ verslą

  • Vakarai LT
  • 2007, rugpjūčio 31, 09:39

Pranešimas spaudai

2007 m. rugpjūčio 31 d., Vilnius.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI) informuoja, kad susitikime su Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija (toliau – LNTAA), vienijančia 16 nekilnojamojo turto bendrovių, sutarta bendradarbiauti mažinant „šešėlinės“ rinkos dalį šioje verslo srityje.

LNTAA, pristatydami savo veiklą bei bendrą Lietuvos NT tarpininkavimo verslo situaciją, akcentavo „juodųjų brokerių“ problemą. LNTAA prezidento Vyto Zabiliaus teigimu, šalyje vis dar klesti nelegaliai NT tarpininkavimo paslaugas teikiantys asmenys, nei mokantys mokesčių, nei atsakantys už savo paslaugų kokybę.

„Šešėlinio“ verslo dalis NT tarpininkavimo sektoriuje tarp fizinių asmenų gali siekti 35-40 procentų. Asmenys, nelegaliai vykdantys šią veiklą, ne tik kenkia valstybei, nemokėdami mokesčių, tačiau ir gadina NT brokerių vardą“, - teigė V. Zabilius, akcentuodamas, jog su tokiais neva verslininkais sunku konkuruoti legaliai dirbančioms agentūroms, savo veikloje siekiančioms kuo didesnio skaidrumo.

Anot V. Zabiliaus, dažniausiai tokie rinkos žaidėjai veikia nesąžiningai, neretai pasitaiko, kai NT savininkai, pirkėjai ar nuomininkai tiesiog apgaunami.

„VMI, siekdama bendradarbiauti su kuo daugiau asocijuotų verslo struktūrų, nuolat rengia pasitarimus su skirtingų verslo sektorių asociacijomis. Siekiame ne bausti mokesčių mokėtojus, o padėti sąžiningai apskaičiuoti ir sumokėti mokesčius. Suprasdami, kad „šešėlinis“ verslas ne tik ydingas valstybei, bet ir iškraipo sąžiningą konkurenciją, nuolat su verslininkais ieškome bendrų sprendimų, kaip sumažinti „šešėlio“ mastus viename ar kitame ekonomikos sektoriuje. Ne išimtis ir NT tarpininkavimo sritis“, - sakė VMI viršininko pavaduotojas Darius Alinskas.  

Susitikime buvo nutarta ir toliau bendradarbiauti, mažinant „šešėlinio“ verslo dalį šiame sektoriuje, keistis turima informacija, pasiūlymais, kaip NT tarpininkavimo verslą padaryti kuo skaidresnį.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis. VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI prie FM) ir vietos mokesčių administratoriai  - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos. VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju nemokamu telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto, pelno bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI.

Darius Buta,

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Viešųjų ryšių skyriaus specialistas

Apie asociaciją:

Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociacija įkurta 2007 m. kovo mėn. Šiuo metu asociacija atstovauja 16 bendrovių bei vienija daugiau kaip 500 asmenų, teikiančių nekilnojamojo turto paslaugas.

Asociacija savo veikla siekia stiprinti tarpininkavimo veiklos skaidrumą perkant, parduodant ir nuomojant nekilnojamąjį turtą Lietuvoje ir užsienyje, siekia kad rinkoje būtų sudarytos vienodos konkurencinės sąlygos tiek fiziniams, tiek ir juridiniams asmenims, užsiimantiems nekilnojamojo turto paslaugų veikla, siekia šią veikla padaryti skaidrią ir atsakingą prieš visuomenę. Siekdama šio tikslo ji: remia mokslinius tyrimus, studijas, švietimą ir Asociacijos narių darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, atestavimo sistemą; organizuoja juridinės, mokslinės ir kitos informacijos kaupimo ir platinimo tarp Asociacijos narių sistemą bei kitų norminių aktų ekspertizę, siekia bendradarbiauti su valstybinėmis ir visuomeninėmis organizacijomis. Asociacijos veikla remiasi vakarų Europos šalių patirtimi.

Vytas Zabilius,

LNTAA prezidentas

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.