Siunčiami duomenys...

 

Žemės mokestį šiemet sumokėti paprasčiau VMI

  • Vakarai LT
  • 2007, rugsėjo 26, 11:37

Informacinis pranešimas

2007 m. rugsėjo 26 d., Vilnius.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad šiais metais sumokėti žemės mokestį bus kur kas paprasčiau. VMI pasiūlytos naujovės mokesčių mokėtojams palengvins šio mokesčio apskaičiavimą, sumokėjimą, atsakymus dėl vieno ar kito žemės sklypo apmokestinimo savininkas gaus vienoje vietoje.   

Žemės mokestį apskaičiuoja ir žemės mokesčio deklaraciją VMI išsiunčia iki kalendorinių metų spalio 1 dienos, o mokestį reikia sumokėti iki lapkričio 5 dienos (kadangi lapkričio 1,2,3 ir 4 dienos yra nedarbo dienos).

Šiais metais žemės mokesčio mokėtojas gaus (paštu) vieną žemės mokesčio deklaraciją visiems jo turimiems sklypams. VMI šiemet centralizuotai suformuos ir išsiųs vieną deklaraciją mokesčių mokėtojui pagal jo gyvenamąją vietą, nepaisant to, kad gyventojo/juridinio asmens žemės sklypai yra skirtinguose šalies regionuose. Praėjusiais metais žemės mokesčio savininkas gaudavo tiek deklaracijų, kiek jų turėjo skirtingose savivaldybėse.

„Įvertinę pastarųjų metų patirtį, šiemet mokesčių mokėtojams siūlome keletą naujovių, palengvinsiančių žemės mokesčio apskaičiavimą ir sumokėjimą. Pirmiausia fizinis ar juridinis asmuo, privalantis sumokėti šį mokestį, šiemet, skirtingai, nei praėjusiais metais, gaus vieną deklaraciją, kurioje bus nurodyti visi jo įvairiose šalies savivaldybėse valdomi žemės sklypai, už kuriuos privalu mokėti žemės mokestį. Antra, mokesčių mokėtojas už visus turimus žemės sklypus sumokės vienu mokėjimu į savo gyvenamosios vietos (buveinės) AVMI skyriaus sąskaitą (skirtingai nei pernai, kai reikėjo mokėti už kiekvieną gautą deklaraciją atskirai). Trečia, aiškintis dėl netikslumų deklaracijoje, mokesčių mokėtojas galės vienoje vietoje - kreiptis į tą AVMI, kur yra deklaravęs savo gyvenamąją vietą (buveinę), o ne pagal sklypus skirtingose savivaldybėse“, - tik dalį šių metų naujovių pristato VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

VMI primena, kad, nuo š. m. sausio 1 d., įsigaliojus Žemės mokesčio įstatymo pakeitimams, žemės savininkai atleidžiami nuo žemės mokesčio, jei mokėtina suma neviršija 5 litų sumos. Savivaldybių tarybos savarankiškai nustato minimalią įmokos sumą, todėl kai kur žemės savininkai (Pvz.: Vilniuje, kur Taryba nustatė 20 litų minimalią žemės mokesčio įmoką) neturės mokėti žemės mokesčio, jei suma ir viršys 5 litus. VMI pažymi, kad tokiems žemės mokesčio mokėtojams deklaracija dėl žemės mokesčio nebus siunčiama.

Visą informaciją žemės mokesčio klausimais galima gauti apskričių valstybinėse mokesčių inspekcijose arba paskambinus nemokamu trumpuoju Mokesčių informacijos centro telefonu 1882.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis. VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos  (toliau - VMI prie FM) ir vietos mokesčių administratoriai  - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos. VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju nemokamu telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI..

Ieva Šniraitė,

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

 Viešųjų ryšių skyriaus specialistė

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.