Siunčiami duomenys...

 

Elektroninio deklaravimo sistemos vartotojams – žemės mokesčio deklaracijų pažyma

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 02, 09:23

Pranešimas spaudai

2007 m. spalio 1 d., Vilnius.

Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau – VMI) informuoja, kad šiais metais žemės savininkai, turintys iki lapkričio 5-osios sumokėti žemės mokestį (lapkričio 1,2,3 ir 4 dienos yra nedarbo dienos), ne tik paštu gauna vieną deklaraciją, kurioje nurodyti visi jo valdomi žemės sklypai ir mokėtinas mokestis, tačiau visą informaciją gali rasti prisijungę prie VMI Elektroninio deklaravimo sistemos (toliau – EDS).

„Šiemet, norėdama palengvinti ir supaprastinti žemės mokesčio apskaičiavimą ir sumokėjimą žemės savininkams, VMI mokesčių mokėtojams ne tik paštu siunčia suformuotas deklaracijas apie mokėtiną žemės mokestį, tačiau informaciją EDS vartotojams pateikia ir elektroninėje erdvėje. Vartotojas, prisijungęs prie sistemos, EDS tinklapyje Žemės mokesčio deklaracijos duomenų pažymoje ras informaciją apie visus jo valdomus žemės sklypus, apskaičiuotą mokestį, taikomas lengvatas bei kitą naudingą informaciją“, - šių metų naujovę pristato VMI viršininko pavaduotojas Dainius Daugirda.

EDS vartotojai, prisijungę prie sistemos (skyrelyje „pažymos“), ras pažymą, kurioje pateikiama ir tų žemės mokesčio deklaracijų informacija, kuriose apskaičiuota žemės mokesčio suma yra mažesnė arba lygi 5 litams, t.y. kai mokesčių mokėtojai yra atleisti nuo žemės mokesčio. Ten pat nurodoma, ar žmogus turi mokėti šį mokestį. Pažymėtina, kad savivaldybių tarybos savarankiškai nustato minimalią įmokos sumą, todėl kai kur žemės savininkai (Pvz.: Vilniuje nustatyta 20 litų minimalią žemės mokesčio įmoka) neturės mokėti žemės mokesčio, jei suma ir viršys 5 litus. VMI pažymi, kad tokiems žemės mokesčio mokėtojams deklaracija dėl žemės mokesčio paštu nebus siunčiama.

Šiais metais VMI suformavo beveik 890 tūkstančių, o paštu išsiuntė apie 490 tūkst. žemės mokesčio deklaracijų. Dėl lengvatų taikymo, bei dėl to, kad parengta viena žemės mokesčio deklaracija visiems turimiems sklypams, nebuvo išsiųsta apie 400 tūkst. nereikalingų deklaracijų.

Apie Valstybinę mokesčių inspekciją:

Valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – VMI), vykdydama įstatymų jai pavestas funkcijas yra atsakinga už 26 mokesčių administravimą, iš jų pagrindiniai - pelno mokestis, pridėtinės vertės mokestis, gyventojų pajamų mokestis, akcizo mokestis. VMI sistemą sudaro biudžetinės įstaigos - centrinis mokesčių administratorius – Valstybinė mokesčių inspekcija prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos (toliau - VMI prie FM) ir vietos mokesčių administratoriai  - apskričių valstybinės mokesčių inspekcijos. VMI teikia paslaugas ir konsultacijas visais mokesčių apskaičiavimo, deklaravimo ir sumokėjimo klausimais, rengia mokesčių įstatymų komentarus, mokesčių deklaracijas bei jų užpildymo tvarkas, vykdo mokesčių mokėtojų kontrolę, išieško laiku nesumokėtus mokesčius, grąžina pajamų mokesčio permokas, atlieka kitas įstatymų numatytas funkcijas. VMI veikia elektroninio deklaravimo sistema, leidžianti šalies mokesčių mokėtojams internetu pildyti ir pateikti deklaracijas, taip pat teikia daug kitų elektroninių paslaugų. Nuo 2006 metų balandžio 1 dienos VMI veikia Mokesčių informacijos centras, kurio specialistai trumpuoju nemokamu telefonu 1882 teikia konsultacijas visos Lietuvos gyventojams ir įmonėms gyventojų pajamų mokesčio, socialinio draudimo įmokų ir privalomojo sveikatos draudimo įmokų klausimais, konsultuoja pridėtinės vertės, nekilnojamojo turto, pelno bei socialinio mokesčio klausimais, apie pajamų ir turto deklaravimą, teikia informaciją dėl mokestinių procedūrų vykdymo bei bendrąją informaciją apie VMI.

Darius Buta,

Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Lietuvos Respublikos finansų ministerijos

Viešųjų ryšių skyriaus specialistas

„altinis: www.vmi.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.