Siunčiami duomenys...

 

Esi išrankus – pradėk rinktis nuo rajono

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 03, 10:26

Pranešimas žiniasklaidai

2007 spalio 3 d.

Panagrinėjus šiandieninę butų pasiūlą interneto svetainėse, pasirodo, kad pirminė atranka turi būti skirta mikrorajonams. Ir tik tada butams. Butų pasiūla skirtinguose rajonuose labai skiriasi – jeigu pirktumėt būstą šiandien, Pašilaičiuose galėtumėt rinktis iš beveik tūkstančio butų, o Karoliniškėse – tik iš beveik 30 butų. Taip pat labai gerai reikia žinoti ko norite, jeigu planuojate gyventi Užupyje ar Baltupiuose. Kitu atveju gali tekti rinktis labai ilgai, ar laukti vis naujų statybų, tikintis, kad atsiras jus tenkinantis būstas.

„Panašios proporcijos matyti lyginant pasiūlą Vilniaus centre ir Užupyje ar Žvėryne – jeigu centre šiandien galite rinktis iš daugiau kaip 300 butų, Užupyje ir Žvėryne pasiūla, kartu sudėjus, mažesnė tris kartus“,- teigia nekilnojamojo turto portalo reals.lt vadovė Ina Jankauskienė. Šiame portale skelbiami didžiausių šalies nekilnojamojo turto agentūrų pasiūlymai.

Be abejo, didžiausia pasiūla Vilniuje – Pašilaičiuose, kur pastaraisiais metais vyko daugiausia statybų mieste. Kaune – Vaišvydavoje ir Žaliakalnyje. Šiose mikrorajonuose kauniečiai gali rinktis iš daugiau kaip penkiasdešimt siūlomų būstų, ir tai  sudaro apie pusę visų Kaune siūlomų butų.  Norint būstą įsigyti Kauno senamiestyje, tektų rinktis tik iš mažiau kaip 10 parduodamų butų. Klaipėdoje situacija šiek tiek kitokia – ten didžiausia būstų pasiūla centre, kur šiandien galima rinktis iš 40 butų, Klaipėdos senamiestyje butų parduodama dvigubai mažiau.

Didžiausia pasiūla - butų, kainuojančių nuo 300 šimtų tūkstančių iki 700 šimtų tūkstančių litų. Tai įtakoja ir namus statančių bendrovių orientavimasis į vadinamuosius ekonominės klasės būstus. Atrodytų, kad pinigingesnis gyventojas turi daugiau galimybių išsirinkti sau patinkantį būstą, tačiau pasiūlos realybė byloja kitaip. Butui daugiau kaip 700  tūkstančių litų galintis skirti žmogus turi ir daugiau problemų, nes tokių butų pasiūla nėra didelė.

I.Jankauskienės teigimu, brangesnių ar prabangiais vadinamų butų pasiūla nėra tokia jau menka, tačiau reiktų įvertinti ir tai, kad pinigingesnis klientas yra ir išrankesnis, dėl to jam ir kyla papildomų kliūčių išsirinkti butą. „Šiuo metu mūsų svetainėje nekilnojamojo turto agentūros siūlo vos daugiau nei 500 butų, kainuojančių daugiau kaip 700 tūkstančių litų. Apie milijoną kainuojančių butų dar mažiau – 350. Taigi pasirinkimo galimybės irgi nedidelės, ir atrodo, kad šiuo metu pinigų turėjimas išsprendžia ne visas problemas“- mano I. Jankauskienė.

Nagrinėjant skelbimu „lankomumą“  matyti, kad populiariausi tie skelbimai, kuriuose siūlomi butai namuose, pastatytuose bendrovių, pelniusių gerą įvertinimą dėl kokybės. Anot I. Jankauskienės, naujuose namuose, kuriuos žmonės vertina kaip kokybiškus,  esančių butų paklausa natūraliai didelė.

„Mes – ne pardavėjai ir tą išvadą darome pagal skelbimų populiarumą. Patikimais laikomuose namuose pardavinėjamų butų skelbimai skaitomi kelis kartus dažniau, ir kaina to beveik  neįtakoja. O jeigu ir įtakoja, tai brangiųjų butų naudai – yra tikrai nemažai skelbimų, kuriuose siūlomų butų vieno kvadratinio metro kainos viršija 10 tūkstančių litų ir jie yra labai populiarūs. Tokių skelbimų „lankomumas“ kelis kartus lenkia, atrodytų, daugeliui labiau prieinamų butų skelbimus“,- sako reals.lt vadovė.

Apie Lietuvos nekilnojamojo turto agentūrų asociaciją

LNTAA įkurta 2007 m., šiuo metu atstovauja 16 bendrovių bei vienija daugiau kaip 500 nekilnojamojo turto brokerių. Asociacijos tikslai - tarpusavio bendradarbiavimo skatinimas tiriant, analizuojant ir sprendžiant aktualius nekilnojamojo turto agentūrų klausimus. NT agentūros - patikimo partnerio - įvaizdžio visuomenėje stiprinimas. ?Bendradarbiavimas su švietimo įstaigomis mokymo programų, atestavimo, licencijavimo klausimų sprendime, keliant NT bendrovių veiklos kokybę, bendros verslo etikos, jos vertinimo sistemos įgyvendinimas. Taip pat LNTAA atstovauja narių interesus Lietuvos ir užsienio valstybės ir savivaldos institucijose, tarptautinėse, nevyriausybinėse ir kitose organizacijose, gina asociacijos narių teises, laisves ir teisėtus interesus.

LNTAA nariai: bendrovės „Ober-Haus“, „Žia valda real estate“, “Centro kubas-Nekilnojamasis turtas“, „Butas tau“ „Inreal“ , „Latmas“ „Nuomos biuras“, „Paninvestus“, „Šimtas vienas procentas“, „Liturta“ , „Arco real estate“ „Letulė“, „Viktauga “, „Gamanta servisas “, „Ontex “, „DnB Nord Būstas“.

Arūnas Armalis

RSVA „Baltic Media Partners“

„altinis: www.lnta.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.