Siunčiami duomenys...

 

Palangoje bus pastatytas paminklas lietuvos vardo tūkstantmečiui

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 12, 16:45

Pranešimas spaudai

2007 m. spalio 12 d., Palanga

Palanga apsisprendė, jog geriausiai įamžinti Lietuvos vardo tūkstantmetį tinka klaipėdiečio architekto Adomo Skiezgelo projektas „Lietuvos vardas pasaulyje“. Vertinimo komisija, sudaryta iš Palangos miesto savivaldybės atstovų, žymių dailininkų ir architektų, ketvirtadienį vienbalsiai pripažino A.Skiezgelo sumanymą geriausiu.

Paminklas Lietuvos vardo tūkstantmečiui atminti bus pastatytas Nepriklausomybės aikštėje, Vytauto ir Jūratės gatvių sankirtoje. Kartu su šalia atsirasiančiu nauju savivaldybės pastatu paminklas turėtų tapti gražiu didžiausio Lietuvos kurortinio miesto akcentu.

Konkurso dalyviai ne tik pateikė savo sumanymus, bet ir rėmėsi skulptoriaus Vinco Grybo 1937 m. sukurtu maketu ir eskizais. Visi architektai turėjo pabrėžti Palangos miesto svarbą Lietuvos istorijai – legendomis apipintą Kęstučio ir Birutės meilės istoriją.

„Lietuvos vardo pasaulyje“ autoriui pavyko suderinti istoriškumą su V.Grybo idėja. Su A.Skiezgelu pasirašysime sutartį ir pereisime prie antro etapo, kurio metu projektas bus tobulinamas, sudaroma projekto sąmata. Laukia ir sunkiausias darbas – rasti lėšų statyboms“, – sako vertinimo komisijos pirmininkas, Palangos meras Remigijus Kirstukas.

Antroji vieta teko skulptoriaus Klaudijaus Pūdymo ir architekto Mindaugo Zabarausko projektui „Inkliuzas“, trečiąją vertinimo komisija skyrė jungtiniam menininkų Regimanto Midvikio, Mindaugo Daugėlos ir nugalėtojo A.Skiezgelo projektui „Trečioji legenda“.

Palangos kurortas vis daugiau dėmesio skiria kultūros projektų plėtrai mieste. Stengiamasi parodyti, jog Lietuvos pajūris yra ne tik jaunimo, bet ir kultūringų žmonių poilsio vieta.

„Palangoje turime vis daugiau kultūros židinių. Šiemet, pavyzdžiui, puikiai pavyko rekonstruotą S.Dariaus ir S.Girėno gatvę paversti džiazo muzikos mėgėjų gatve“, – sako R.Kirstukas.

Gintautas Dulskas

UAB "Misiukevičius ir partneriai"

Projektų vadovas

„altinis: www.palanga.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.