Siunčiami duomenys...

 

Skaitmeninio LRT archyvo saugumui - pasaulinio lygio sistemos

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 18, 10:43

Pranešimas žiniasklaidai

2007 spalio 18 d.

UAB „Fima“ kartu su partneriais Baltermos įmonių grupe baigė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos (LRT) duomenų centro įrengimo darbus. Tai – pirmas žingsnis LRT pereinant nuo analoginio archyvo prie skaitmeninio. Modernus duomenų centro įrengimas bei labai tiksli klimato kontrolės sistema reikalinga saugiam ir nepertraukiamam brangios skaitmeninės įrangos darbui užtikrinti.

Siekiant užtikrinti būsimo LRT archyvo įrangos (serverių ir kt.) saugumą nuo įvairių pašalinių poveikių, duomenų centro patalpose įrengtos dujinio gesinimo, dubliuoto kondicionavimo, dūmų šalinimo, temperatūros ir drėgmės stebėsenos bei kitos sistemos“,- sakė „Fimos“ Automatizavimo ir duomenų perdavimo sprendimų departamento direktorius Valdas Vrubliauskas.

Įrenginėdama LRT duomenų centrą “Fima” bendradarbiavo su bendrove Baltermos ranga, UAB kurios specialistai rūpinosi tikslios klimato kontrolės sistema. Baltermos ranga įrengė sistemą, kuri užtikrins, kad patalpose būtų pastovi temperatūra, o drėgmė nekis daugiau negu 5 procentais. Jeigu gaisro gesinimo sistemos labai reikalingos archyvams apsaugoti nuo gaisro padarinių, tai pastovi temperatūra bei drėgmės kontrolė būtina, kad tinkamai funkcionuotų sudėtinga skaitmeninė įranga ir nekiltų grėsmės joje kaupiamai  informacijai.

„Tokio lygio klimato kontrolės sistemos montuojamos pinigų saugyklose, pasaulinėse dailės galerijose, archyvuose bei kituose objektuose, kuriuose turi būti palaikomi stabilūs mikroklimato parametrai. Džiaugiamės, kad jau ir Lietuvoje galime įgyvendinti tokio masto projektus, leisiančius pasirūpinti visai Lietuvos visuomenei svarbios informacijos saugumu“,- sakė Baltermos ranga direktorius Marius Kibildis.

Duomenų centro įrengimas kainavo apie pusę milijono litų. Tokių duomenų centrų „Fima“, bendradarbiaudama su Baltermos ranga yra įrengusi ir daugiau. Naujausi iš jų - Vidaus reikalų ministerijoje, kuris buvo reikalingas Lietuvai nuo šių metų rugsėjo 1 d. prisijungti prie Šengeno erdvės informacinės sistemos, Sampo banke ir kt.

Papildoma informacija:

Dujinio gesinimo įranga – tai įranga, kuri gaisro metu paskleidžia deguonį mažinančias dujas, taip slopinama liepsna, o savaiminis užgesimas apsaugo elektros bei kitą įrangą, nes nenaudojamas pavojų galintis sukelti vanduo ar putos. Dujos žmogaus gyvybei nepavojingos.

Dubliuotas kondicionavimas – vienai kondicionavimo sistemai sugedus, įrengta dubliuota sistema visiškai perima jos funkcijas. Ši įranga veikia pakaitomis.

Dūmų šalinimo sistema – tai įranga, skirta gaisro metu susidariusiems “produktams” (dūmams ir dujoms, kuriomis gesinama) ištraukti iš patalpos.

Apie UAB „Fima“

Elektroninių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje – bendrovė „Fima“ – teikia duomenų apdorojimo ir perdavimo, automatikos, apsaugos, elektronikos bei telekomunikacijų sprendimus, taip pat siūlo sprendimus šiuolaikiniam miestui. 2006 metais bendrovės pajamos siekė 98 mln. litų ir buvo 48 proc. didesnės nei 2005-aisiais.

1992 metais įkurta bendrovė per 15 veiklos metų jau įgyvendino keletą tūkstančių įvairaus dydžio ir sudėtingumo projektų Lietuvoje ir užsienyje. Iš 100 didžiausių Lietuvos kompanijų daugiau kaip pusė yra „Fimos“ klientai.

 

Bendrovė, kurioje dirba 320 aukštos kvalifikacijos specialistų, yra įtraukta į NATO skelbiamuose konkursuose galinčių dalyvauti įmonių sąrašą.       

„Fima“, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje, yra įsteigusi filialus Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. 2006 metų pabaigoje bendrovė įsteigė dukterinę įmonę Latvijoje. „Fima“ yra oficiali plačiai žinomų užsienio kompanijų, tokių kaip „Avaya“, „Lucent technologies“,„Bosch“,„IBM“, „HP“ ir kitų bendrovių partnerė.

Apie Baltermos įmonių grupę

Baltermos įmonių grupę sudaro uždarosios akcinės bendrovės: Balterma, Balterma ir ko, Baltermos ranga, Baltermos investicijų valdymas ir Statagra. Baltermos įmonių grupė specializuojasi pastatų inžinerinių sistemų srityje nuo projektavimo iki galutinio sprendimų įgyvendinimo ir ilgalaikės priežiūros.

2006 metais Baltermos įmonių grupės apyvarta siekė 25,2 mln. Lt, 56% daugiau nei 2005m. Vienas iš svarbiausių grupės augimo veiksnių yra inovacijos. Diegiant šiuolaikiškas technologijas galima mažinti aplinkos taršą, taupyti elektros energijos sąnaudas, kontroliuoti patalpos mikroklimatą.

Danutė Oželienė

Marketingo direktorė

Baltermos investicijų valdymas, UAB

„altinis: www.balterma.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.