Siunčiami duomenys...

 

Grafikės J.Gerlikaitės originalumas sulaukė parodos lankytojų pripažinimo

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 20, 18:48

Pranešimas žiniasklaidai      

2007 10 19

Jurgitos Gerlikaitės grafikos darbų paroda „Paralelinės erdvės“, nuo š.m. spalio 1 d. veikianti Vilniaus meno galerijoje „D‘Arijaus papuošalai“, sulaukė didelio susidomėjimo. Šioje parodoje eksponuojami grafikos darbai kitais metais keliaus už Atlanto į Čikagą. 2008 metų sausio mėnesį JAV bus atidaryta visos Gerlikų šeimos (Petronėlės Gerlikienės tapyba ir siuvinėti kilimai, Pranciškaus Gerliko tapyba ir Jurgitos Gerlikaitės grafika) paroda Čikagos kultūros centre ir Čiurlionio galerijoje.

J. Gerlikaitė kuria naudodamasi šiuolaikinėmis technologijomis, todėl jos darbai tokie netikėti, gilūs ir daugiaskluoksniai. „Norėjau, kad žiūrovas pasijustų kūrėju, siekiau pažadinti jo vaizduotę, kuri padėtų susikurti savą pasaulį. Stebėdamas mano darbus kiekvienas matys vis kitus dalykus“, - pasakoja Jurgita Gerlikaitė.

Kūrybinė veikla plėtojama pagal siurrealistišką principą, sudedant keletą motyvų į vieną paveikslą. Taip žiūrovas ištraukiamas iš įprastų vizualinių rutinų. Šokėjai elegantiškuose kibernetiniuose baletuose, kelionės karusele spalvomis žaižaruojančiuose pramogų parkuose, žaidžiančios gelmių nimfos, palaidoti dykumų miestai ir dar daug daug kas pavaizduota šioje magiškoje skaitmeninėje „Vidurvasario nakties sapno“ versijoje. Ši versija bei vizija, kaip ir žymioji Šekspyro drama, turi nemažą dozę melancholijos.

Pasinaudojusi neribotomis skaitmeninės technikos galimybėmis Jurgita gali tęsti ištisus ciklus ir istorijas, ekperimentuoti. Visi jos eksperimentai susiję su žmogaus fantazijų pasauliu ir vizualine bei pažinimo provokacija. Rafinuoti darbų estetikos elementai nuveda žiūrovą į pasaulį, kuriame slypi pagrindiniai žmogiški potyriai. Menininkė pasirenka temas, tokias kaip nuodėmė, blogis, šviesa, tamsa, nuosmukis ir prisikėlimas, o žiūrovas verčiamas pamąstyti apie tai egzistenciniu požiūriu.

„Teigiama, kad naujos skaitmeninės technikos yra pernelyg paprastos, per mažai materialios arba per daug paviršutiniškos, tačiau Jurgitos Gerlikaitės darbai įrodo priešingai. Jos rankose skaitmeninis procesas ir žaidybinių eksperimentų erdvės virsta vieta egzistenciniams ir metafiziniams svarstymams, ir visiškai neprarandamas vizualinės įtaigos poveikis. Dėl estetinio įtaigumo ir pažinimo gilumo, Jurgitos Gerlikaitės grafikos darbai yra nepaprastai jaudinantys ir svarbūs.“, - vertina Tom Jørgensen, danų meno istorijos bakalauras, dailėtyrininkas ir rašytojas.

Paroda veikia Vilniaus galerijoje „D‘Arijaus papuošalai“ nuo š.m. spalio 1 d. iki spalio 27 d. Galerijos darbo laikas: pirmadienį - penktadienį: 12 -18, šeštadienį: 11-17.

Jurgita Gerlikaitė

„altinis: www.gerlikaite.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.