Siunčiami duomenys...

 

Konstitucijos dienai – Vilniaus universiteto Teisės fakulteto renginiai

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 24, 11:23

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. spalis 24 d.

Vilniaus universiteto Teisės fakultetas spalio 25-ąją ragina aktyviai švęsti Konstitucijos Dieną ir organizuoja jai skirtą renginių ciklą: konferenciją-diskusiją, Konstitucijos dalybas mieste bei specialų šventinį vakarą.

Spalio 25 d. 11 val. konferencijos – diskusijos „Lietuvos Respublikos Konstitucijai 15 metų. Atgarsiai“ metu bus įteikta tradicinė Konstitucijos taurė – apdovanojimas LR piliečiui už drąsą ir atkaklumą ginant savo teises tiesiogiai taikant LR Konstituciją.

Trečius metus iš eilės Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Studentų atstovybės organizuojamo apdovanojimo metu Konstitucijos taurę – vardinę Konstituciją pretenduoja gauti du mokslininkai profesoriai: Viktorija Daujotytė – Pakerienė ir Edvardas Gudavičius. Jų iniciatyva Konstitucinis teismas išaiškino ir paneigė Vyriausybės nutarimą, kuris diskriminavo humanitarinių ir socialinių mokslų atstovus. Nustatyta, jog iki šiol egzistavę mokslinės veiklos vertinimo kriterijai buvo pernelyg formalūs. Lietuvių kalbos, literatūros bei istorijos specialistai, norėdami gauti tam tikrą mokslinį laipsnį turėjo išspausdinti savo straipsnius pripažintuose tarptautiniuose leidiniuose. Tai buvo labai sunku arba neįmanoma dėl minėtų mokslo šakų specifikos.

Taip pat konferencijoje-diskusijoje „Lietuvos Respublikos Konstitucijai 15 metų. Atgarsiai“ dalyvaus LR Seimo pirmininkas Viktoras Muntianas, LR Konstitucinio Teismo pirmininkas Egidijus Kūris, LR Konstitucinio Teismo teisėjai Armanas Abramavičius ir Toma Birmontienė, Vyriausiojo administracinio teismo pirmininkas Virgilijus Valančius. Diskusijos dalyviai aptars svarbiausias per penkiolika Konstitucijos gyvavimo metų iškilusias Konstitucijos taikymo ir konstitucingumo problemas.

Po pietų, pagrindinėse miesto gatvėse (Vokiečių gatvėje, Gedimino prospekte prie Seimo ir Katedros aikštėje) visiems vilniečiams ir miesto svečiams bus dalijamos specialaus leidimo, būtent šiai dienai skirtos Konstitucijos. Jas papildys ir specialūs „konstituciniai“ saldainiai – kiekvienas su atskiru LR Konstitucijos straipsniu.  

Vakare susirinkusiuosius po senosios Alma Mater skliautais sušildys Nedos Malūnavičiūtės, Olego Ditkovskio ir Tomo Dobrovolskio koncertas.  

Konstitucijos diena – jau ketvirtus metus Vilniaus universiteto teisininkų organizuojama šventė. Vienas pagrindinių projekto tikslų – visuomenei pristatyti LR Konstituciją, kaip pagrindinį šalies įstatymą, atkreipti dėmesį ir į vis iškylančias jos taikymo problemas. Projektu skatinamas pilietinis aktyvumas, pagarba pagrindinėms žmogaus teisėms ir laisvėms.

Asta Augutytė

Teisės fakulteto Studentu atstovybės

Informacinės srities koordinatorė

Aušrinė Jurgelionytė

Projektų vadovė

SKC

„altinis: tf.vu.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.