Siunčiami duomenys...

 

Nuo 2008 m. liepos Lietuvoje galės būti montuojami tik europinį standartą atitinkantys nuotekų valymo įrenginiai

  • Vakarai LT
  • 2007, spalio 25, 15:28

Informacija žiniasklaidai

2007 m. spalio 25 d.

Nuo 2008 metų liepos 1 d. Lietuvoje nebegalės būti montuojami vieningo Europos standarto neatitinkantys mažieji (iki 50 gyventojų aptarnaujantys) nuotekų valymo įrenginiai. Taip skelbia 2006 m. sausio 31 d. Lietuvos standarto statusą įgijęs ir tokiu būdu Lietuvoje įsigaliojęs Europos nuotekų valymo įrenginių standartas (LST) EN 12566-3:2006.

Šiuo metu iš dvylikos leidimus platinti nuotekų valymo įrenginius Lietuvoje turinčių bendrovių standarto EN 12566-3:2006 charakteristikas ir sąlygas atitinka vienintelės įmonės – „August ir Ko“ gaminami ir montuojami biologiniai nuotekų valymo įrenginiai. ES atitikties sertifikatas šiai bendrovei buvo išduotas po 9 mėnesius trukusių nuotekų valymo kokybės testų, atliktų vienoje seniausių ir patikimiausių Europoje nepriklausomoje tyrimų laboratorijoje PIA GmbH Vokietijoje, Acheno mieste.

Testuojant „August ir Ko“ įrenginius PIA GmbH nustatyta, kad jų išvalymo parametrai – vieni geriausių Europoje. Pagal Lietuvoje patentuotą modernią technologiją gaminami ir montuojami „August ir Ko“ įrenginiai, nuotekas valo biologiniu būdu, nenaudojant cheminių medžiagų, padeda taupyti elektros energiją ir atitinka griežčiausius ES aplinkosaugos reikalavimus. Juose išvalytas nuotekas galima išleisti į paviršinius vandenis, nedarant jokios žalos ekologinei sistemai. Išvalytą vandenį galima naudoti ir kaip techninį vandenį (pvz., pripildyti priešgaisriniams rezervuarams, laistyti ir plauti automobiliams). Įrengus papildomą „August ir Ko“ vandens filtrą, išvalytą vandenį galima naudoti ir buityje, vengiant sąlyčio su maistu (pvz., prausiantis). Šios technologijos įrenginiai visiškai neskleidžia  kvapo, o tai svarbu, kai įrenginiai montuojami gyvenamųjų namų kiemuose ar netoli kitų žmonių susibūrimo vietų .

 „Mūsų taikomos nuotekų valymo ir apdorojimo proceso technologijos unikalumas pagrįstas daugiau kaip 43 metus trukusiais moksliniais tyrimais ir didele patirtimi, pritaikant ją praktiškai. Ši technologija jau  yra  įdiegta daugiau kaip dvidešimtyje pasaulio valstybių ir susidomėjimas ja kasmet auga“, – sakė „August ir Ko“ vadovas Filionis August.

ES atitikties deklaracija įmonei „August ir Ko“ be jokių kliūčių leidžia diegti patentuotus nuotekų valymo įrenginius ne tik Lietuvoje, bet ir visose ES šalyse. Jau dabar nemažą dalį veiklos plėtojanti Kroatijoje, Bulgarijoje, Turkijoje, Graikijoje, Rumunijoje, Švedijoje, Italijoje, Ispanijoje, Baltarusijoje, Rusijoje ir kitur lietuvių bendrovė netolimoje ateityje į užsienį ketina perkelti ir dalį savo gamybinių pajėgumų. Dėl suteikiamos antrinio išvalyto vandens panaudojimo galimybės „August ir Ko“ įrenginiai itin didelio dėmesio sulaukia šalyse, kuriose trūksta gėlo vandens – sėkmingai veikia įmonės sumontuoti vandenvalos įrenginiai Damasko (Sirija) centriniame oro uoste, kalėjimuose, kariuomenės daliniuose, Izraelio ligoninėse.

Pasak F. August, „August ir Ko“ bendradarbiavimas su užsakovu nesibaigia įrenginių sumontavimu. Įmonės specialistai prisiima atsakomybę dėl tolesnės jų priežiūros – kasmetinio dumblo nusiurbimo, operatyvių sprendimų probleminiais atvejais, iškilus nenumatytoms aplinkybėms.

Vandens valymo įrenginiams įrengti įmonei „August ir Ko“ pakanka vidutiniškai 30 dienų. Šiuo metu Lietuvoje veikia per 500 bendrovės pastatytų įvairaus našumo nuotekų valymo įrenginių. Juose valomos individualių namų, gyvenviečių, mokyklų, kavinių, motelių ir kitų objektų nuotekos.

Filionis August,

„August ir Ko“ direktorius,

„altinis: www.august.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.