Siunčiami duomenys...

 

Miesto stebėjimo sistemą Klaipėdoje diegs „Fima“

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 10, 12:18

Pranešimas žiniasklaidai

2007 lapkričio 8 d.

Elektroninių inžinerinių sprendimų bendrovė „Fima“ laimėjo Klaipėdos miesto savivaldybės skelbtą konkursą dėl vaizdo stebėjimo kamerų įrengimo miesto gatvėse. Su miesto valdžios atstovais jau pasirašyta sutartis, artimiausiu metu prasidės projektavimo, o vėliau ir diegimo darbai. Pagal pasirašytą sutartį planuojama, kad jau po keturių mėnesių bus galima naudotis pirmosiomis vaizdo stebėjimo kameromis.

Iš viso Klaipėdos mieste bus sumontuota daugiau nei 57 vaizdo kameros pagrindinėse miesto gatvėse ir sankryžose. Daugiau kaip pusė įdiegtų kamerų bus valdomos nuotoliniu būdu iš vaizdo stebėjimo centro – policijos pareigūnai galės sukioti kameras, priartinti arba nutolinti vaizdą pagal poreikį, taip praplėsdami matymo lauką. Likusios kameros – stacionarios, jos filmuos pasirinktas vietas.

Šio projekto metu ketinama įrengti ir modernų realaus laiko vaizdo stebėjimo centrą su dvejomis darbo vietomis. Stebėjimo centre bus tiek monitorių, kad vienu metu būtų galima matyti visų vaizdo stebėjimo kamerų transliuojamą vaizdą. Taip pat bus pasirūpinta, kad policijos pareigūnai galėtų archyvuoti nufilmuotą vaizdą. Kiek laiko bus saugomas įrašas, galės reguliuoti patys pareigūnai.

Vaizdo įrašymo įranga bus sumontuota tam skirtoje apsaugotoje serverinėje, kurioje bus sumontuota įranga, užtikrinanti nepertraukiamą ir saugų įrenginių veikimą. Saugumui užtikrinti taip pat bus sumontuota įeigos kontrolės sistema, moderni automatinio gesinimo sistema, apsauginės signalizacijos sistemos, rezervinio maitinimo šaltiniai. Pagal saugumo reikalavimus įrašytą vaizdą bus galima peržiūrėti ir įrašyti į kitas laikmenas  tik specialiai tam archyve įrengtoje darbo vietoje.

Iš viso ši sistema kainuos apie 5,5 mln. litų, miestas šią sumą sumokės dalimis per 10 metų.  Pagal sutartį “Fima” ne tik patieks reikiamą įrangą, ją sumontuos, bet ir užtikrins vaizdo stebėjimo sistemos techninę priežiūrą visą parą visą sutarties laikotarpį. Įrangą montuosianti ir ją prižiūrėsianti įmonė taip pat prisiims visą riziką, susijusią su infliacija, darbo užmokesčio kilimu.  Savivaldybei papildomai nekainuos nei elektros energijos bei ryšio tiekimas, nei įrangos remontas.

Būsimos vaizdo stebėjimo sistemos laukia ir Klaipėdos policija. Uostamiesčio Vyriausiojo policijos komisariato atstovų teigimu, miestui sistema  bus naudinga ir kaip prevencinė priemonė. Tikimasi, kad sumontavus kameras, mieste pagerės kriminogeninė situacija ir miesto gyventojai bei svečiai galės jaustis kur kas saugiau.

„Įvertinus, kad kameros gali „kliūti“ chuliganiškai nusiteikusiems asmenims, jos apsaugotos nuo smūgių, be abejo, nebijo ir vandens. Visa vaizdo stebėjimo sistema bus sumontuota per 11 mėnesių“ - teigia bendrovės „Fima“  Sprendimų departamento direktorius Rokas Šlekys.

Tai – antroji miesto stebėjimo sistema, kuria rūpinsis bendrovė „Fima“. Vilniuje vaizdo kameromis dalis miesto stebima jau ketvirtus metus. Pagrindines Vilniaus vietas stebi daugiau kaip 100 vaizdo kamerų. Nusikalstamumas kamerų filmuojamose teritorijose sumažėjo iki  40 procentų.

Taip pat „Fima“ yra įdiegusi vaizdo stebėjimo sistemas Lietuvos pasienyje – šis projektas vykdytas pagal Šengeno reikalavimus, bendrovės specialistai vaizdo stebėjimo kameras bei kitas saugos priemones montavo pasienio su Rusija ir Baltarusija postuose. Iš viso dvylikoje pasienio postų sumontuota beveik 400 vaizdo kamerų, taip pat įrengti ir autonominiai stebėjimo centrai.  Tai vienas didžiausių tokio tipo projektų Lietuvoje.

„Fima“ rūpinosi ir Vilniaus tarptautinio oro uosto saugumo sistemomis – įdiegė oro uosto teritorijos stebėjimo sistemą, taip pat – naujojo keleivių terminalo stebėjimo, keleivių informavimo, priešgaisrinės saugos sistemas, keleivių srautų valdymo ir kitas saugumo sistemas. Oro uoste įdiegta stebėjimo sistema naudosis ir oro uosto saugos tarnyba, ir Valstybinės sienų apsaugos tarnybos pareigūnai.

Apie UAB „Fima“

Elektroninių inžinerinių sprendimų lyderė Lietuvoje – bendrovė „Fima“ – teikia duomenų apdorojimo ir perdavimo, automatikos, apsaugos, elektronikos bei telekomunikacijų sprendimus, taip pat siūlo sprendimus šiuolaikiniam miestui. 2006 metais bendrovės pajamos siekė 98 mln. litų ir buvo 48 proc. didesnės nei 2005-aisiais.

1992 metais įkurta bendrovė per 15 veiklos metų jau įgyvendino keletą tūkstančių įvairaus dydžio ir sudėtingumo projektų Lietuvoje ir užsienyje. Iš 100 didžiausių Lietuvos kompanijų daugiau kaip pusė yra „Fimos“ klientai.

Bendrovė, kurioje dirba 330 aukštos kvalifikacijos specialistų, yra įtraukta į NATO skelbiamuose konkursuose galinčių dalyvauti įmonių sąrašą.       

„Fima“, kurios pagrindinė būstinė įsikūrusi Vilniuje, yra įsteigusi filialus Kaune, Klaipėdoje ir Šiauliuose. 2006 metų pabaigoje bendrovė įsteigė dukterinę įmonę Latvijoje. „Fima“ yra oficiali plačiai žinomų užsienio kompanijų, tokių kaip „Avaya“, „Lucent technologies“,„Bosch“,„IBM“, „HP“ ir kitų bendrovių partnerė.

Arūnas Armalis

RSVA „Baltic Media Partners“

„altinis: www.fima.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.