Siunčiami duomenys...

 

„Gelbėkit vaikus“ kviečia paminėti Vaiko teisių konvencijos pilnametystę

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 19, 18:29

Pranešimas žiniasklaidai

2007-11-19

Visuomeninė organizacija „Gelbėkit vaikus“ lapkričio 20 d. kviečia paminėti Tarptautinę vaiko teisių dieną ir ragina Lietuvos valstybines institucijas įtraukti šią dieną į pažymėtinų dienų sąrašą. Taip pat ta proga Lietuvos Respublikos Seime vyks politikų ir vaikų diskusija, kurią lydės šventinis koncertas bei vaišės.

1989 m. Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja priėmė svarbiausią vaiko teises ir teisėtus interesus ginantį dokumentą – Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvenciją. Lietuvoja šią konvenciją ratifikavo 1995 m. liepos 3 d. „Šiemet ši diena ypatinga – Vaiko teisių konvencijai sukanka 18 metų, o paprastai tai yra amžius, kai vaikas baigia mokyklą ir su įgytu bagažu išeina į gyvenimo kelią,“ - sakė „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė Loreta Trakinskienė, kurios vadovaujama organizacija savo veiklą grindžia būtent Vaiko teisių konvencija. „Gelbėkit vaikus“ nariai ją laiko pagrindiniu dokumentu, išreiškiančiu demokratišką valstybės požiūrį į vaiką, kaip asmenybę, pilietį bei lygiateisį visuomenės narį.

Pažymint Tarptautinę vaiko teisių diena lapkričio 20 d. Lietuvos Respublikos Seime vyks politikų ir vaikų diskusija tema „Valstybės atsakomybė už vaiko teisės būti apsaugotam nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio ir visų formų smurto įgyvendinimą“.  Diskusijos tikslas yra atkreipti visuomenės dėmesį į Lietuvos žiniasklaidoje, internete pateikiamą smurtinę, diskriminacinę, pornografinę  informaciją, kuri neginčijamai veikia vaikų psichiką, stiprina negatyvias nuostatas, aptarti esamą situaciją, rasti problemos sprendimo būdus. Diskusijoje dalyvaus organizacijos „Gelbėkit vaikus" grupių prieš smurtą nariai, moksleiviai iš įvairių Lietuvos mokyklų, Seimo pirmininkas ir Seimo nariai. Vaiko teisių dienos renginį Seime vainikuos Lietuvos kamerinio orkestro ir jaunųjų talentų šventinis koncertas bei vaikiškos vaišės.

„Vaiko teisių konvencija ragina aukščiausiu lygmeniu demonstruoti, kokie vaikai yra svarbūs, o jų nuomonė vertinga, - sakė L.Trakinskienė. - Tuo pačiu ugdomas vaikų pilietiškumas bei sudaromos sąlygos vaikams dalyvauti visuomenės gyvenime.“ Būtent dėl to „Gelbėkit vaikus“ nuolat organizuoja vaikų ir politikų susitikimus Lietuvoje. O 2006 m. penki Lietuvos vaikai, aktyviai dalyvaujantys „Gelbėkit vaikus“ veikloje, buvo susitikę su Europos Komisijos pirmininko pavaduotoja Margot Wallström. Kartu su bendraamžiais iš visos Europos jie diskutavo apie vaikams pritaikytą supaprastintą Jungtinių tautų Vaiko teisių konvencijos versiją bei kitus jaunimui rūpimus dalykus.

Apie VO „Gelbėkit vaikus“:

VO„Gelbėkit vaikus, Tarptautinio aljanso „Save the Children“ narė, tai 1991 m. įkurta nepolitinė, nevyriausybinė ir nereliginė, už vaiko teises kovojanti organizacija, šiuo metu turinti padalinius 30 šalies miestų ir rajonų. Ji vadovaujasi Tarptautinio Aljanso „Save the Children“ vizija, misija ir tikslais, kuriuos 1919 m. inicijavo Anglijos mokytoja E. Jebb, įkūrusi fondą „Save the Children“ vaikams remti. Dabar Aljansas turi 29 nares ir vykdo savo vaiko teisių programas daugiau nei 115 pasaulio šalių.

Loreta Trakinskienė

VO „Gelbėkit vaikus“ generalinė sekretorė

„altinis: www.gelbekitvaikus.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.