Siunčiami duomenys...

 

Seminaras „Viešosios ir privačiosios partnerystės projektai - nuo idėjos iki realizavimo“

  • Vakarai LT
  • 2006, gruodžio 04, 20:10

Pastarąjį dešimtmetį daugelyje Europos Sąjungos ir pasaulio šalių privatus sektorius vis plačiau įsitraukia finansuojant ir įgyvendinant valstybės ir savivaldybių investicijų projektus, susijusius su viešosios infrastruktūros kūrimu bei viešųjų paslaugų teikimo plėtojimu ir tobulinimu.

Tuo tarpu Lietuvoje šis procesas niekaip neįsibėgėja, daugelis viešosios ir privačiosios partnerystės projektų baigiasi korupcijos skandalais ar nesusikalbėjimu tarp atskirų institucijų. Siekdama išsiaiškinti viešosios bei privačiosios partnerystės projektų galimybes ir kliūtis, Klaipėdos regiono plėtros agentūra organizuoja seminarą „Viešosios ir privačiosios partnerystės projektai - nuo idėjos iki realizavimo“.

Renginio tikslas

Renginio tikslas - populiarinti viešosios ir privačiosios partnerystės (VPP) projektus Klaipėdos regione vertinant Lietuvos patirtį, perduodant praktines ir teorines žinias apie VPP projektų teisinius, finansinius ir organizacinius aspektus.

Vienas iš pagrindinių uždavinių, keliamų seminaro organizatoriams - garantuoti tarpusavio komunikacijos bei kontaktų, reikalingų projektų įgyvendinimui, užmezgimą.

Tikimės, kad tarpusavio bendradarbiavimas ir vertinga praktinė bei teorinė informacija, pateikta renginyje, paspartins viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimo projektų plėtrą Klaipėdos regione.

Renginio turinys

Informacijos ir mokymų apie VPP projektus skaičius Lietuvoje yra gana didelis, tačiau projektai yra retenybė. Didžioji dalis lig šiol pateiktos informacijos buvo apie užsienio patirtį, užsienyje įgyvendintų projektų vertinimas.

Seminare „Viešosios ir privačiosios partnerystės projektai - nuo idėjos iki realizavimo“ sieksime perteikti informaciją, apibūdinančią Lietuvos aplinką, jos teisinį, finansinį ir visuomeninį aspektus.

1. Teisiniai VPP projektų aspektai

Teisinės aplinkos vertinimas yra vienas pagrindinių projekto sėkmės garantų, o ligšiolinė praktika rodo, jog „prasilenkimas“ su teisės aktais yra būdingas VPP projektų Lietuvoje bruožas. Siekiant išvengti neigiamos praktikos bei identifikuoti pagrindinius teisinius neatitikimus, pateiksime informaciją apie ES ir LR teisės aktus, reglamentuojančius VPP veiklą.

Teisinius viešosios ir privačiosios partnerystės aspektus pristatys „Sorainen law offices“ advokatų kontoros advokatai:

- Tomas Kontautas yra advokatų kontoros “Sorainen Law Offices” vyresnysis teisininkas, Lietuvoje žinomas draudimo ir finansų teisės ekspertas bei Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dėstytojas.

Tomas Kontautas studijavo Vilniaus universitete, įgijo teisės mokslų magistro laipsnį, Hamburgo ir Roterdamo universitetuose – teisės ir ekonomikos mokslų magistro laipsnius, studijavo Šveicarijos lyginamosios teisės institute Lozanoje. Šiuo metu Tomas Kontautas tęsia doktorantūros studijas Vilniaus universitete.

Studijų užsienyje metu teisininkas gilinosi į užsienio šalių patirtį viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavime bei viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės reglamentavime. Savo žinias pritaikė ir plėtojo praktiniame bei akademiniame darbe.

- Agnė Jonaitytė yra advokatų kontoros „Sorainen Law Offices“ vyresnioji teisininkė, dirbanti finansų teisės, įmonių susijungimų ir įsigijimų teisės srityse.

Agnė Jonaitytė studijavo Vilniaus universitete – įgytas teisės mokslų magistro laipsnis ir Londono universitete, – įgytas bankų ir finansų teisės magistro laipsnis.

Studijuodama Didžiojoje Britanijoje Agnė Jonaitytė gilinosi į viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės užsienyje teisinius aspektus. Šios žinios turėjo įtakos jos sėkmingai praktikai dirbant su viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimo projektais Lietuvoje. Agnė Jonaitytė konsultuoja viešojo ir privataus sektoriaus įmones ir organizacijas joms pasirenkant tinkamiausią viešųjų projektų finansavimo ir įgyvendinimo struktūrą, taip pat teikia teisinę pagalbą įgyvendinant šiuos projektus.

Savo patirtimi teisininkė dalinasi dalyvaudama viešojo ir privataus sektoriaus partnerystės problemas sprendžiančiuose seminaruose, aktyviai semiasi kitų patirties.

2. VPP projektų vystymas ir struktūravimas Lietuvoje

VPP yra stambių, sudėtingų ir brangių viešojo sektoriaus investicinių projektų įgyvendinimo būdas/modelis, plačiai naudojamas Vakarų šalyse. VPP projektuose ypatingas dėmesys turi būti skiriamas įgyvendinimo procesui. Ne mažiau svarbūs ir teisinio įgyvendinimo ir finansavimo aspektai. Pristatysime VPP projektų iniciatyvas Lietuvoje, aptarsime jų sėkmės/nesėkmės prielaidas, taip pat pateiksime Vilniaus švietimo įstaigų VPP projekto scenarijaus analizę.

Arvydas Saročka UAB „Verslo procesų valdymas“ direktorius. VPP teikia šiuolaikiškas ir praktines konsultacijų paslaugas valdymo ir finansų srityse stambioms ir vidutinėms privataus bei viešojo sektoriaus organizacijoms.

3. VPP projektų finansavimo galimybės ir metodai

Rengiant projektą, vienas svarbiausių akcentų yra projekto finansavimo šaltinis. VPP projektai dažniausiai pasižymi dideliais biudžetais, todėl finansavimo problema yra itin aktuali. Siekiant įvertinti VPP projekto finansavimo galimybes ir metodus, seminare pateiksime informaciją apie VPP finansavimą.

Viešosios ir privačiosios partnerystės projektų finansavimo galimybes ir būdus pristatys Eduardas Matvejevas, AB "Hansabankas" Klaipėdos regiono skyriaus komercijos direktorius.

4. Praktinė dalis

Praktinė dalis skirta ekspertų pateiktos informacijos įsisavinimui. Šioje dalyje įmonės ir įstaigos pristatys projektus, kurie yra potencialūs viešosios ir privačiosios partnerystės objektai. Projektai taps inicijuotos diskusijos ašimi, kurios metu ekspertai ir projektų vadovai atsakinės į dalyviams kilusius klausimus.

Tikimės malonaus ir produktyvaus bendradarbiavimo.

 

Klaipėdos regiono plėtros agentūros direktorius

Stanislovas Bielinis

 

 

Seminaro „Viešosios ir privačiosios partnerystės projektai - nuo idėjos iki realizavimo“ programa

2006-12-11 (pirmadienį)

(Klaipėdos mokslų ir technologijų parkas H.Manto 84-Universiteto miestelis)

 

1. 9:30 Registracija

2. 10:00 Atidarymas

Seminarą atidarys LR Seimo narė Aldona Staponkienė ir Klaipėdos regiono plėtros agentūros direktorius Stanislovas Bielinis.

3. 10:20 Pranešimas „Viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas, jo perspektyvos Lietuvoje“

Pranešimą skaitys Agnė Jonaitytė, advokatų kontoros „Sorainen Law Offices“ vyresnioji teisininkė dirbanti finansų teisės, įmonių susijungimų ir įsigijimų teisės srityse.

4. 11:00 Pranešimas „Viešojo ir privataus sektoriaus bendradarbiavimas: reguliaciniai aspektai”

Pranešimą skaitys Tomas Kontautas, advokatų kontoros “Sorainen Law Offices” vyresnysis teisininkas, Lietuvoje žinomas draudimo ir finansų teisės ekspertas bei Vilniaus universiteto Teisės fakulteto dėstytojas.

5. 11:45 Kavos Pertraukėlė

6. 12:00 Pranešimas „VPP projektų vystymas ir struktūravimas Lietuvoje”

Pranešima skaitys Arvydas Saročka UAB „Verslo procesų valdymas“ direktorius. VPV teikia šiuolaikiškas ir praktines konsultacines paslaugas valdymo ir finansų srityse stambioms ir vidutinėms privataus bei viešojo sektoriaus organizacijoms.

7. 12:30 Pranešimas „Viešosios ir privačiosios partnerystės projektų finansavimo galimybes ir būdai“

Eduardas Matvejevas, AB banko "Hansabankas" Klaipėdos regiono skyriaus Komercijos direktorius.

8. 13:00 Pietūs

9. 14:00 Praktinė dalis.

Praktinė dalis skirta ekspertų pateiktos informacijos įsisavinimui. Šioje dalyje įmonės ir įstaigos pristatys projektus, kurie yra potencialūs viešosios ir privačiosios partnerystės objektai. Projektai taps inicijuotos diskusijos ašimi, kurios metu ekspertai ir projektų vadovai atsakinės į dalyviams kilusius klausimus.

 

Registracija

Tel +37068637681

El.p andrius@manager.lt

„altinis: Manager.LT

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.