Siunčiami duomenys...

 

2006 m. visose apskrityse bendrojo vidaus produkto sukurta daugiau

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 25, 17:29

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. lapkritis 23 d.

Daugiausia – 37,2 procento – bendrojo vidaus produkto sukurta Vilniaus apskrityje 

Statistikos departamentas praneša, kad, išankstiniais duomenimis, 2006 m. visų apskričių bendrojo vidaus produkto (BVP) apimtis, skaičiuojant vienam gyventojui, išaugo.

Kaip ir ankstesniais metais, palyginus vienam gyventojui tenkančią BVP dalį su šalies vidurkiu, lyderių pozicijų neužleidžia Vilniaus (149,1%) ir Klaipėdos (104,4%) apskritys. Vilniaus apskričiai 2006 m. teko 37,2 procento viso šalies BVP. Nominalus BVP vienam gyventojui Vilniaus apskrityje išaugo 19,2 procento (šalyje – 15,3%) ir sudarė 36 tūkst. litų. Klaipėdos apskričiai teko 11,7 procento Lietuvoje sukurto BVP. Nominalus BVP vienam gyventojui 2006 m. Klaipėdos apskrityje išaugo 14 procentų  ir sudarė 25,2 tūkst. litų.

Kitų apskričių ekonomika augo lėčiau, išskyrus Kauno apskritį, kur nominalusis BVP vienam gyventojui 2006 m. išaugo 15,8 procento ir sudarė 23.5 tūkst. litų. Mažiausiai nominalusis BVP vienam gyventojui 2006 m. išaugo Panevėžio apskrityje – 7,6 procento ir sudarė 18,5 tūkst. litų. Penkiose apskrityse (Alytaus, Marijampolės, Panevėžio, Šiaulių ir Tauragės) sukurto BVP vienam gyventojui dalis vis dar neviršija 80 procentų šalies vidurkio.

Vilniaus apskrities ekonomikos rezultatai labai priklauso nuo gamybinės ir negamybinės paskirties paslaugų sferos, kuriai tenka net 70 procentų visos apskrities pridėtinės vertės (šalyje – 60%), pramonei tenka tik 27,7 procento (šalyje – 33,7%). Kaimyninėje Utenos apskrityje situacija visiškai kitokia – paslaugos sudaro tik 40 procentų visos apskrities pridėtinės vertės, o pramonė – daugiau kaip 50 procentų. Tai leidžia teigti, kad paslaugų sferos plėtros galimybės Utenos apskrityje dar neišnaudotos.

2006 m. skirtumas tarp Vilniaus ir kitų regionų nesumažėjo. Vilniaus apskrities BVP vienam gyventojui, kaip ir 2005 m., du ir daugiau kartų viršija Alytaus, Marijampolės, Šiaulių ir Tauragės apskričių rodiklius.  

 Algirdas Šemeta 

Generalinis direktorius

Statistikos departamentas prie LRV

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.