Siunčiami duomenys...

 

Tarptautinio seminaro atidarymo žodis Europos studentams

  • Vakarai LT
  • 2007, lapkričio 27, 13:32

Pranešimas žiniasklaidai

2007 m. lapkričio 27 d.

Indrė Vareikytė: spręsdami lyčių lygybės problemas aukštajame moksle, turėsime „sulaužyti“ galybę stereotipų

Šiandien, lapkričio 27 dieną, Vilniuje prasidėjo Lietuvos studentų sąjungos (LSS) kartu su Lietuvos studentų atstovybių sąjunga (LSAS) rengiamas tarptautinis seminaras „Lyčių lygybė aukštajame moksle: ar lytis – lemiantis veiksnys?“

Dvi dienas vyksiančiame seminare Europos studentai nagrinės lyčių lygybės problemas aukštajame moksle.

Sveikinimo kalbą Europos studentams tarusi LSAS prezidentė Indrė Vareikytė, pradėjo ją pasakojimu apie iškilią moterį mokslininkę Marie Curie.

XIX amžiaus pabaigoje - XX amžiaus pradžioje gyveno talentinga asmenybė, siekusi įstabių rezultatų dar mokykloje, troškusi mokytis ir pažinti pasaulį labiau, nei bet kuris bendraklasis. Kiekvienoje mokslo srityje pasiekiami rezultatai vis labiau skatino ieškoti, o aplinkiniams buvo stulbinami.

Vos sulaukus penkiolikos, geriausiais rezultatais baigus mokyklą - sužavėjo chemija bei fizika. Kruopštaus darbo ir ilgamečių tyrimų dėka gimė svarbiausi pasaulinio lygio atradimai chemijos ir fizikos mokslo srityse. Ir šie atradimai įvertinti Nobelio premija.

Tačiau žinote, ką? Nepaisant nepaprasto talento, begalinio troškimo mokytis ir pasiektų puikių rezultatų,  nė vienam universitetui ši asmenybė nebuvo įdomi ir negalėjo svajoti apie studijas ir atradimus kartu su iškiliausiais mokslininkais.

Paklausite kodėl? Ogi todėl, kad ši talentinga asmenybė, apie kurią Jums pasakoju nebuvo „JIS“. Tai buvo „JI“ - Marie Curie, kuri nepaisydama kliūčių kelyje, įrodė savo talentą ir gebėjimus - ji tapo pirmąją moterimi, gavusia Nobelio premiją. Tikriausiai jau žinote - tai dar nebuvo pabaiga. Marie Curie tapo pirmuoju žmogumi, gavusiu net dvi Nobelio premijas.

Ši istorija patvirtina, kad nesvarbu ar tu esi moteris, ar vyras, bet kurioje srityje gali pasiekti nepaprastų rezultatų. Lytis nėra lemtis. Talentas, sunkus darbas ir begalinis troškimas, tikėjimas tuo, ką darai, visa pasiekia.

„Esu laiminga, kad gyvenu laikais, kada lyčių lygybės problematika ne tik aptariama, bet ir sprendžiamos šios srities problemos. Žinoma, dar turime daug ką nuveikti, „sulaužyti“ galybę stereotipų. Tikiu, kad veikdami kartu – pasieksime rezultatų. Galbūt vienas žmogus ir negali pakeisti pasaulio, tačiau būdami vieningi –  neabejotinai galime! Dėkoju Europos studentų sąjungai už postūmį dalintis patirtimi, kartu ir ryžtingai spręsti jauniems žmonėms ir aukštajam mokslui aktualias problemas. Dėkoju už galimybę būti pilnaverčiais ir pripažįstamais partneriais Europos aukštojo mokslo erdvėje“, - baigdama sveikinimo kalbą Europos studentams akcentavo Indrė Vareikytė.

Sima Vaškelytė

„altinis: www.lsas.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.