Siunčiami duomenys...

 

„Juristas“ 2007m. Nr. 12 anonsai

  • Vakarai LT
  • 2007, gruodžio 13, 06:50

Asmuo gali įgyvendinti statybos teisę tik tokiu būdu, kuris nepažeis trečiųjų asmenų teisėtų interesų. Todėl tais atvejais, kai preziumuojama, kad statybos rezultatai gali turėti neigiamos įtakos trečiųjų asmenų teisėms ar teisėtiems interesams, rengiantis statybai, būtina gauti tokių asmenų sutikimus, kaip nustatyta teisės aktuose. Straipsnyje BENDRATURČIŲ SUTIKIMAI KAIP TEISĖS Į STATYBĄ ĮGYVENDINIMO SĄLYGA išsamiau aptariami atvejai, kada reikalingi trečiųjų asmenų sutikimai dėl statybos darbų, analizuojamos sutikimą siekiančio gauti ir jį galinčių duoti asmenų teisės ir pareigos, taip pat pristatomos galimos trečiųjų asmenų sutikimų dėl statybos darbų teisinės alternatyvos.

Įstatymuose ir kituose teisės aktuose numatytos išeitinės išmokos tikslas yra finansiškai paremti tuos asmenis, kurie netenka turėto pragyvenimo šaltino – darbo užmokesčio, kai su jais darbo santykiai nutraukiami dėl priežasčių, nesusijusių su darbuotojų kaltais veiksmais ar neveikimu.

Įdomu tai, kad Darbo kodekse pakeistas šios išmokos pavadinimas, palyginti su anksčiau galiojusiu Darbo sutarties įstatymu. Šiame įstatyme ji buvo vadinama išeitine pašalpa, o dabar Kodekse įvardyta išeitine išmoka. Dar vienas pakeitimas, palyginti su anksčiau galiojusiu teisės aktu, – Kodekse yra sumažintas skaičius atvejų, kai atleidžiamiems iš darbo asmenims turi būti mokama ši išmoka. Išeitinių išmokų mokėjimą atleistiems iš pareigų politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojams reglamentuoja Valstybės tarnybos įstatymas. Apie tai plačiau skaitykite straipsnyje IŠEITINĖ IŠMOKA NUTRAUKUS DARBO SANTYKIUS.

Praktikoje dažnai kyla poreikis autorines sutartis atskirti nuo darbo sutarčių. Atskirti šias sutartis svarbu, nes esant darbo teisiniams santykiams, bus taikomi darbo ir socialinės apsaugos įstatymai, skirsis gyventojų pajamų mokestis, nebus taikomos PVM įstatymo nuostatos. Tai taip pat svarbu nustatant socialinio draudimo įmokas ir išmokas bei darbdavio atsakomybę už darbuotojo padarytą žalą tretiesiems asmenims ir kt. Apie tai – straipsnyje AUTORINĖS SUTARTYS IR JŲ ATSKYRIMAS NUO DARBO SUTARČIŲ.

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.