Siunčiami duomenys...

 

Vartotojai išlaikė monopolininkus, dabar dar privalės išlaikyti Valstybines institucijas.

  • Vakarai LT
  • 2008, sausio 10, 07:02

Pranešimas žiniasklaidai

2008 01 10

LR Ūkio ministerija teikia LR Energetikos įstatymo pataisas , kuriuose numatyta, kad Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija bus išlaikoma ne tik valstybės lėšomis, bet ir bus išlaikoma pinigais, kuriuos šiai institucijai turės pervesti jų ,,klientai“ t.y. energijos tiekimo įmonės, kurioms valstybės energijos kainų reguliuotojas- Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija- reguliuoja ,,gyvenimą“(kainas). Remiantis įstatymo pakeitimu įmonės Komisijai, priklausomai nuo pajamų, turės pravesti dalį lėšų. Jeigu vėluos pravesti ,tai numatyta , kad turės dar ir delspinigius mokėti(0,005%), kurie yra didesni nei numatyta LR Civiliniame kodekse(0,004%). Neabejojame, kad visi šie atskaitymai guls ant vartotojų: paprasčiausiai jie bus įskaityti jį energijos paslaugų kainas. kyla klausymas: jeigu Komisijos bus finansuojama, priklausomai nuo įmonės pajamų(kurios didėja kosminiu greičiu), tai ar tai nesudarys pagrindo komisijai stengtis didinti šias pajamas? Kaip tai dera su juos viešo administravimo funkcija? Ar tai didins vartotojų(Lietuvos piliečių) pasitikėjimą priimtais Komisijos sprendimais? Tai ne retoriniai klausymai-tai sprendimo atitikties LR Konstitucijos normoms klausymai.

Be to įstatymo pakeitimai numato visą eilę socialinio šelpimo būdų: . Komisijos pirmininkas ir nariai gali būti skatinami vienkartinėmis piniginėmis išmokomis, neviršijant darbo užmokesčiui skirtų lėšų. Komisijos pirmininkas ir nariai skatinami šiais atvejais:

  1. už labai gerą darbą kalendoriniais metais;
  2. atlikus vienkartines ypač svarbias užduotis;
  3. įstatymo nustatytų švenčių progomis;
  4. gyvenimo ir darbo metų jubiliejinių sukakčių progomis.

Gali būti ir šelpiami- Komisijos nariams, kurių materialinė būklė sunki dėl jų pačių ligos, šeimos narių ligos ar mirties, stichinės nelaimės ar turto netekimo, gali būti skiriama iki 5 MMA dydžio pašalpa. Pašalpa skiriama iš įstaigai skirtų lėšų.

Nacionalinė dujų, elektros ir šilumos vartotojų gynimo lyga kategoriškai pasisako dėl tokios Komisijos finansavimo tvarkos ir tokių LR Energetikos įstatymo pataisų. Dar daugiau- reikia tik susipažinti su Valstybės kontrolės išvadomis dėl šios institucijos veiklos, kad suprastum, kad jos atžvilgiu turi būti priimti visai kitokie sprendimai, o jos pastarųjų metų veikla(ne šios kadencijos sudėties Komisijos, ne tai dar anksti vertinti ) verčia mąstyti apie tokios institucijos reikalingumą nei apie jos finansavimo galimybes.

Kęstutis Grinius

Nacionalinė dujų, elektros ir šilumos vartotojų gynimo lyga

Lietuvos Nepriklausomybės Atstatymo Akto Signataras

„altinis: www.visuomenei.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.