Siunčiami duomenys...

 

Pirmą kartą Lietuvoje inicijuojama visuotinė savivaldybės gyventojų apklausą

  • Vakarai LT
  • 2010, gruodžio 22, 15:32

 

Tam pasiryžo Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono gyventojai, siūlydami šių savivaldybių teritorijose surengti apklausą aplinkosaugos klausimais. Tokį prašymą Klaipėdos miesto ir Klaipėdos rajono merams remiantis Vietos savivaldos įstatymu pateikė iniciatyvinė grupė, sudaryta iš nevyriausybinių organizacijų atstovų.

Iki šiol Lietuvoje dar nė karto gyventojai nepasinaudojo tokia jiems įstatymu suteikta teise.

Iniciatoriams per mėnesį reikia surinkti 10 proc. Klaipėdos miesto (t.y. 14,3 tūkst.) ir rajono gyventojų parašų (4,2 tūkst.).

Jei iniciatyvinei grupei pavyktų surinkti tiek gyventojų, remiančių tokios apklausos surengimą, parašų, tada abiejų savivaldybių tarybos privalėtų paskelbti visuotinę gyventojų nuomonės apklausą.

Joje būtų užduodami šie iniciatorių siūlomi klausimai:

1. Ar pritariate šiukšlių deginimo gamyklų statybai Klaipėdos m. ir rajone?

2. Ar pritariate ne šiukšlėmis, o mediena kūrenamų jėgainių statybai Klaipėdos m. ir rajone?

3. Ar pritariate, kad Klaipėdos m. ir rajone būtų vystoma tik žmonių sveikatai ir aplinkai nekenksminga pramonė?

4. Ar pritariate, kad Klaipėdos m. ir rajone būtų įrengti oro taršą kas valandą matuojantys prietaisai, kurių duomenys būtų skelbiami viešai?

5. Ar pritariate, kad viešai būtų skelbiami užterštumo, ligų paplitimo, mirties priežasčių, gyvenimo trukmės žemėlapiai bei statistika?

Siūloma tokią apklausą atlikti rinkimų į savivaldybių tarybas dieną, t.y. 2011 02 27 d., apklausos biuletenius pateikiant balsavimo apylinkėse kartu su rinkimų biuleteniais.

Toks būdas pasiūlytas todėl, kad pagal Vietos savivaldos įstatymą apklausa laikoma įvykusia, jeigu savo nuomonę pareiškia ne mažiau kaip 25 procentai apklausos teritorijos gyventoj.

Patariamosios apklausos įvairių rinkimų metu rengiamos visose ES šalyse, JAV, Kanadoje ir kitose šalyse.

Lietuvoje kol kas niekas nebandė šio valdžios atstovų pasitarimo su visuomene būdo.

  

 

Nepartinio demokratinio judėjimo Klaipėdos skyriaus pirmininkė Virginija Jurgilevičienė,

tel.8-680-40225 virginija.jurgileviciene@gmail.com

 

Klaipėdos jungtinio demokratinio judėjimo  pirmininkas Vitas Žilis, mob.8-622-47861

„altinis: virginija.jurgileviciene@gmail.com

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.