Siunčiami duomenys...

 

Statybų bendrovės greitai „pamiršta“ tai, ką žadėjo pirkėjams

  • Vakarai LT
  • 2007, liepos 25, 12:07
  • 35063 peržiūrėjo
  • 2 komentavo
Statyba2

Pastaruosius metus didėjant namų statybos karštligei, daugėja ir gyventojų skundų.

Klaipėdiečiai skundžiasi ne vien tik dėl nekokybiškai ir ne laiku atliktų statybos darbų, bet ir dėl pasikeitusios daugiabučių gyvenamųjų namų rajonų vizijos.

Prieš įsigydami būstą visi turime tam tikrų prioritetų. Vieni norime gyventi pačiame miesto centre, kiti – atokiau nuo miesto šurmulio kuo ramesnėje aplinkoje. Klaipėdiečiai, norintys gyventi būtent kuo privatesnėje erdvėje, pasirinko Klaipėdos šiaurinėje dalyje, Dragūnų gatvėje statomus namus. Statybų bendrovė, įgyvendinanti šį projektą, pirkėjams skelbė, kad kvartale bus statomi tik mažaaukštės statybos namai, tačiau pirmieji suskubę rezervuoti dar nepradėtus statyti butus, vėliau buvo nustebinti pasikeitusia daugiabučių namų kvartalo išvaizda. Vis dar tebevykstant statyboms, bendrovės interneto tinklapyje, paskelbta informacija apie dviejų aukštybinių pastatų statybą. Kvartalo gyventojai nusivylė statybų bendrove, nes tikėjosi gyventi mažame rajone, kuriame nebūtų didelio žmonių judėjimo.

Esant tokiai situacijai, kažką pakeisti labai sunku. Advokatas Rolandas Galvėnas pataria dar prieš sudarant sutartį, pasirūpinti garantijomis, kad nusipirksite norimą produktą. Siūloma sudarant buto pirkimo – pardavimo sutartį, derėtis dėl tam tikrų pardavėjo įsipareigojimų, pvz.: įrašyti sąlygą, kad tam tikru atstumu aplink jūsų namą nebus tam tikro aukščio pastatų ir nustatyti nuostolių dydį. Tokiu atveju, statybų bendrovei pažeidus sutartį, būtų galima išsireikalauti numatytus nuostolius. Jei tokios sąlygos sutartyje nėra, tuomet belieka susitaikyti su pašonėje esančiais dangoraižiais.

Viena galimybė, siekiant uždrausti statyti dangoraižius ar kitus pastatus aplink jūsų namą, išlieka. Tai padaryti galima tik radus neatitikimų statybos techniniams reikalavimams. Statybos įstatymo 6  straipsnio 4 dalyje numatyta, kad nauja statyba negali būti pažeidžiami trečiųjų asmenų interesai, t.y.  Statinys turi būti statomas ir pastatytas, o statybos sklypas tvarkomas taip, kad statybos metu ir naudojant pastatytą statinį trečiųjų asmenų gyvenimo ir veiklos sąlygos, kurias jie turėjo iki statybos pradžios, galėtų būti pakeistos tik pagal normatyvinių statybos techninių dokumentų ir normatyvinių statinio saugos ir paskirties dokumentų nuostatas. Vadinasi, jūsų gyvenimo sąlygos negali pakisti vien dėl naujų pastatų. Įstatyme yra išvardintos sąlygos, kurios suprantamos kaip statinių esamos techninės būklės nepabloginimas; galimybė patekti į valstybinės ir vietinės reikšmės kelius bei gatves; galimybė naudotis inžineriniais tinklais; patalpų, skirtų žmonėms gyventi, dirbti ar verstis kita veikla, natūralaus apšvietimo pagal higienos ir darbo vietų įrengimo reikalavimus išsaugojimas; apsauga nuo keliamo triukšmo, vibracijos, elektros trikdymų ir pavojingos spinduliuotės; apsauga nuo oro, vandens, dirvožemio ar gilesnių žemės sluoksnių taršos; gamtos ir kultūros vertybių išsaugojimas; vertingų želdinių išsaugojimas; gaisro gesinimo sistemų išsaugojimas ir pan. Vadinasi, jei šalia esantis dangoraižis nuolat užstos jums šviesą ir jūs gyvensite šešėlyje, jūs turite teisę skųsti šią statybą ir reikalauti, kad pastatas būtų statomas žemesnis nei numatyta.

Teisminis ginčų kelias yra ilgas ir varginantis, todėl teisininkai pabrėžia, kad mes patys turime būti rūpestingi ir apdairūs. Būtina išsiaiškinti visas aplinkybes prieš perkant sau patinkantį namą ar butą ir jas įteisinti. Tik tokiu atveju pirkėjas yra apsaugotas, kad ateityje jis gyvens būtent tokioje aplinkoje, kurioje norėjo.

Alina Jonušauskaitė

Šaltinis: www.vakarai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.