Siunčiami duomenys...

 

Statytis ar remontuotis

  • Vakarai LT
  • 2007, rugsėjo 06, 13:44
  • 33322 peržiūrėjo
  • 2 komentavo
Dalius Viršila Italija

Daugeliu atvejų namo statyba yra tam tikra prasme sekinančio meno išraiškos forma, tačiau tai yra ir neįkainojamojo kūrybinio proceso patirtis savininkui bei kai kuriems statyboje dalyvaujantiems asmenims.

Šiais laikais, kai statyba Klaipėdoje bei visoje Lietuvoje vystosi tokiais tempais, kad šiurpsta pusė Pasaulio,- kainos kaip ir Londone, Helsinkyje, Pizoje- žmogui, kuriam pribrendo laikas didinti ir gerinti savo gyvenamąją vietą, iškyla dilema: Statytis savo būstą, ar pirkti neįrengtą namą neįrengtame kvartale už kainą, kuri yra mokama ir Milane ar Dubline, nekalbant apie Berliną, ir paskui tą namą įsirenginėti.

Įvairūs samprotavimai gali būti analizuojami, tačiau kalbant, apie kokybės ir kainos santykį, reikėtų stabtelti ir pasigilinti išsamiau.

Statant būstą, kaip ir viskas aišku: nusamdai brigadas su verslo liudijimais arba nedidelę kompaniją, nusamdai techninį prižiūrėtoją, susitari biudžetus, terminus, projektinius sprendimus ir belieka tik sekti pusės metų procesą, bei, esant reikalui, pritaikyti keleta kontrolės priemonių. Tokiu atveju, komandos, kurią laisvai pasirenka ir suformuoja savininkas rezultatas tiesiogiai įtakoja kainą, kokybę bei terminus. Juolab, savininkas gali keisti projektą statybos eigoje, kai bestatant atsiranda nenumatytų dalykų, staiga pasikeičia kai kurie poreikiai, atsiranda naujienų pasaulyje ar pan.

Kita vertus, perkant „dėžutę“ savininkas yra įspraustas į rėmus – nedaug belieka kūrybinės erdvės namo architektūriniam sprendimui, nebent reiktų rekonstruoti. ( bet kam pirkti ir rekonstruoti). Kitas kriterijus – kokybė. Niekada nežinosime, kokios oro sąlygos įtakojo konstrukcijas, koks kolektyvas statė ( kvalifikuoti žmonės, specialistai, ar kaip dažnai šiais laikais – muzikantai), ar medžiagos sertifikuotos, ar išlaikyti technologiniai procesai.

Vien su kokybe susijusių bėdų atsiradimas tikrai apkartina nuosavo namo turėjimo malonumą, nekalbant apie perviršytus biudžetus rekonstrukcijoms bei remontams. Juk perkant nebaigtą pastatyti/įrengti namą Statybos priežiūros institucijos atstovai išduoda pažymą, jog statinys atitinka projektą ir statomas be nukrypimų, tačiau Klaipėdos rajone teturim du inspektorius, kurie kuruoja  apie 2000 naujų statybų, išrašo po 3-5 tokias pažymas per dieną ir dar sprendžia provincijos piliečių ginčus bei skundus tuo pačiu metu. ( apie tų žmonių pragariško darbo atlyginimą šiame straipsnyje nekalbėsime – vistiek retorika.) Pasakykit man -  kaip šitaip apkrauti du inspektoriai gali įvertinti, ar statinys iš tikrųjų yra pastatytas pagal visas Lietuvoje galiojančias statybos normas, reglamentus bei kokybės bei technologijos kriterijus? Jie tiesiog pasitiki statybininkais ir techniniais prižiūrėtojais.

Klausimas apie pinigus ir laiką. Statant būstą reikia skirti tam laiko, daug laiko. Bet juk čia ir yra malonumas – pasistatyti namą; gyvename tik kartą – tai kodėl turėtume tenkintis tuo, ką mums siūlo kiti?

Biudžetas labiau apibrėžtas yra būstą perkant, tačiau jis (biudžetas) gali būti iki 50% didesnis, negu statant sau. Nusipirkus nebaigtą įrengti namą, vistiek reikės skirti laiko įrengimui – tam procesui, kuris yra labiausiai neapibrėžtas ir imliausia biudžeto dalis.

Apibendrinant esamą situaciją galima daryti prielaidas, kad nesvarbu, ar pirksim nebaigtą statyti statinį ir jį remontuosimes, rekonstruosime, prisitaikysime prie savo poreikių, ar namą statysime nuo pat pradžių – reikalinga visokeriopa šių procesų analizė, specialistų konsultacijos bei didelis atsidavimas kūrybai bei savo sveikatos resursų racionalus paskirstymas, kad užtektų laiko ir tiesioginiam darbui ir poilsiui ir šeimai ir pomėgiams.

Dalius Viršilas 

Šaltinis: www.vakarai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.