Siunčiami duomenys...

 

Ką žinote apie darbo rinką, ir ar reikia ja domėtis?

  • Vakarai LT
  • 2020, birželio 24, 12:01
  • 37947 peržiūrėjo
  • 0 komentavo
manager_logo

Darbo rinka vakar, šiandien ir rytoj

Prieš 10  metų darbo rinkos sąvoka buvo vartojama tik darbo biržose ir mokslo įstaigose. Šiandien ši sąvoka jau  žinoma kiekvienam savarankiškam piliečiui.  Moksleivis darbo rinka domisi pasirinkdamas profesiją, darbuotojas – ieškodamas patrauklios darbo vietos ar keldamas savo kompetenciją, darbdavys – norėdamas išlikti versle.

Visgi, pasikeitus darbo rinkos situacijai iš perteklinės į nepriteklinę, labiausiai nukentėjo darbdaviai. Išaugusi migracija davė savo vaisius. Nors migracijos bumas, atrodytų, jau baigėsi (tenka apgailestauti, kad  migracijos skaičių nėra – matyt tai valstybės paslaptis) ir vis dažniau girdima nuomonė – „kiek čia gali darbuotojai vykti iš šalies, tuoj pradės visi grįžti“ -  tenka pripažinti esant kitaip. Jau antri metai mūsų bendrovė  atlieka apklausas tarp Klaipėdos krašto moksleivių ir studentų. Tyrimo rezultatai rodo, kad norinčių išvykti  į užsienį dirbti jaunų žmonių skaičius vis dar didesnis nei 50%. Iš to galime prognozuoti, kad darbo rinkoje situacija ir ateityje išliks sudėtinga. Be to, Lietuvą dažniausiai palieka energingas, iniciatyvus, aktyvus ir darbštus jaunimas.

Konkurencija

Anksčiau verslininkams tekdavo konkuruoti tik prekių ir paslaugų rinkoje, o dabar  jau ir darbo. Iki šiol  verslininkai didelį dėmesį skyrę rinkodarai ir retas kuris į žmogiškųjų išteklių valdymą, vis dažniau susiduria su darbuotojų verbavimu (perviliojimu). Netekusios darbuotojų, bendrovės nebepajėgios aptarnauti ateinančių užsakymų, o dėl didelės darbuotojų kaitos, daug išlaidų patiria kokybės užtikrinimui. Dar kurį laiką įmonės galės gyventi savo įvaizdžio sąskaitą, tačiau nesuvaldžiusios darbo jėgos praradimų ar darbuotojų kaitos, neišvengiamai praras savo pozicijas ir prekių/paslaugų rinkoje.

Sprendimai

Problema sprendžiama dviem būdais: investuojant į technologijas arba investuojant į darbuotojus. Investavus į naujas technologijas, galima sėkmingai dirbti su mažesniu darbuotojų skaičiumi, o investavus į darbuotojus -  darbuotojų kaitą sumažinti iki „nulio“. Tačiau geriausias yra kompleksinis sprendimas, ypač tuo atveju, kai naujiems technologiniams įrengimams aptarnauti reikalingi aukštos kompetencijos specialistai, kurių darbo rinkoje yra labai mažai. Dalis darbdavių mano, kad ateityje galima bus atsivežti darbuotojų iš „Rytų“. Deja, patiriami kaštai kol kas atvežtiems darbuotojams yra ne ką mažesni nei vietiniams. Be to, įvežtai darbo jėgai reikalingas sąlygas gali užtikrinti tik labai stambios įmonės. Tai vienintelė priežastis, kodėl metinis įvežamų darbuotojų skaičius neviršija kvotų...

Paprasti patarimai darbdaviams

Pagal statistiką, 85% darbuotojų palieka savo bendrovę dėl tarpusavio santykių pablogėjimo (santykių tarp darbuotojų kolektyve, santykių tarp darbuotojo ir vadovo). Palikdamas bendrovę darbuotojas gali jums pateikti netikrą išėjimo priežastį,  tokią kaip - mažas atlygis. Todėl stengdamiesi išsaugoti savo darbuotojus:

  1. užtikrinkite, kad tiesioginiai vadovai dažniau bendrautų su savo pavaldiniais individualiai,  aiškintųsi kiekvieno darbuotojo problemas ir nuomones.
  2. Sudarykite sąrašus darbuotojų, kurie yra jūsų įmonės turtas (tai darbuotojai, kuriuos pakeisti yra labai brangu), ir jiems skirkite išskirtinį dėmesį.
  3. Analizuokite realias priežastis, kodėl bendrovę palieka darbuotojas.
  4. Nuolat (metuose vieną kartą) tirkite vidinį bendrovės klimatą.
  5. Planuokite žmogiškuosius išteklius bent metus į priekį.
  6. Ugdykite darbuotojų pamainą (organizuokite praktikos ir stažuočių vietas).
  7. Rūpinkitės įmonės, kaip darbdavio įvaizdžio, formavimu rinkoje. Tai sumažins darbuotojų išlaikymo ir pritraukimo kaštus.
  8. Nepamirškite, kad nuolat tobulėti (mokytis) reikia ne tik pavaldiniams, bet ir vadovams.
  9. Darbas su personalu turi būti sistemingas, todėl planuokite.
  10. Jeigu visam tam daryti nepakanka laiko, žinių ar kompetencijos - kvieskitės į pagalbą specialistus.
Šaltinis: Manager.LT Akademija

Šaltinis: manager.lt/ka-zinote-apie-darbo-rinka-ir-ar-reikia-ja-dometis/

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.