Siunčiami duomenys...

 

Pirmadienį, sausio 22 d., savaitraštyje „Buhalterija“ Nr. 4 (115) skaitykite:

  • Vakarai LT
  • 2007, sausio 22, 14:46

Anonsas 

Apskaita

Atsargų įvertinimas grynąja galimo realizavimo verte

Pagal 9 verslo apskaitos standartą numatytas reikalavimas ataskaitinio laikotarpio pabaigoje atsargas įvertinti grynąja galimo realizavimo verte arba įsigijimo savikaina, atsižvelgiant į tai, kuri iš jų mažesnė. Kaip rodo šio reikalavimo taikymo praktika, kartais įmonių buhalteriai persistengia vertindami atsargas. Grynąją galimo realizavimo vertę bandoma skaičiuoti net tais atvejais, kai atsargos neatrodo nuvertėjusios. Straipsnyje aptariami atvejai, kada atsargas verta nuvertinti, o kada – ne.

p. 1, 2

Mokesčių labirintuose

Nekilnojamojo turto mokesčio apskaičiavimas ir deklaravimas už 2006 metus (1 d.)

Iki 2007 m. vasario 1 dienos mokesčių mokėtojai turi parengti ir pateikti mokesčio administratoriui naująją nekilnojamojo turto mokesčio deklaraciją (forma KIT701). Daugelio įmonių buhalteriai turės dar kartą peržiūrėti 2006 metų operacijas su nekilnojamuoju turtu ir įvertinti jų įtaką nekilnojamojo turto mokesčiui. Artėjant minėtam mokesčio deklaracijos pateikimo terminui, pravartu prisiminti esminius mokesčio apskaičiavimo ir deklaravimo reikalavimus, nustatytus LR nekilnojamojo turto mokesčio įstatyme (2005 m. birželio 7 d., Nr. X-233).

p. 1, 4

Savaitės pašnekovas

Laiką taupančios buhalterinės sąskaitos: pirmą kartą patogiai buhalteriui dirbti skirtos sąskaitos – 23-jame „Pačiolio“ didžiajame seminare!

„Pačiolio“ bendrovė visų įmonių buhalterius kviečia į tradicinį didįjį seminarą, skirtą praėjusių metų finansinės atskaitomybės rengimui bei kitiems aktualiems apskaitos ir mokesčių klausimams aptarti. Šis, jau 23-iasis, seminaras daug kuo  išskirtinis: jame itin daug dėmesio bus skirta ne tik finansinės atskaitomybės klausimams, bet ir vienai svarbiausių buhalterinės apskaitos priemonių – sąskaitų planui.  Būsimajame seminare numatomus plačiau nagrinėti klausimus aptarėme su „Pačiolio“ bendrovės prezidentu doc. dr. auditoriumi Gediminu Kalčinsku.

p. 3

Bendras projektas

Visos šalies bendrovės 2006 metų pelną skirstys antiįstatymiškai!

Dėl to gali nukentėti daugybė akcininkų ir verslo partnerių bei bankų, o atsakomybė už tai tikriausiai teks pačių įmonių vadovams.

Artėjant visuotiniams akcininkų susirinkimams, kiekviena bendrovė atlieka teisės aktuose nustatytas prievoles – rengia metinę finansinę atskaitomybę ir pelno (nuostolių) paskirstymo projektą. Nors pareiga atlikti šiuos veiksmus bendrovėms galioja ne vienerius metus, tačiau jau antri metai susiduriama su problema, kuri anksčiau, kol negaliojo Verslo apskaitos standartai, nekildavo.

p. 5, 6

Nuomonės

Naujoji deklaracija – kietas riešutėlis buhalteriams

Nekilnojamojo turto mokestį mokančių įmonių buhalterių šią savaitę laukia nelengvas darbas – iki vasario 1 dienos reikia parengti ir pateikti mokesčių inspekcijai naująją nekilnojamojo turto mokesčio deklaraciją. Taigi šį kartą apskaitos specialistų ir teiraujamės, kaip pavyko apskaičiuoti nekilnojamojo turto mokestį ir ar jau užpildė naująją jo deklaraciją?

p. 7

Naudinga informacija

Savaitės mokesčių deklaravimo ir sumokėjimo kalendorius

Kokie darbai laukia kitą savaitę

Valiutų kursai

Specialistai pataria

UAB „Pačiolis“ specialistų konsultacijos:

VSD įmokos už IĮ savininką

Nekilnojamojo turto mokestis už fizinio asmens turtą

Laikotarpis, už kurį apskaičiuojamas nekilnojamojo turto mokestis

Nekilnojamojo turto mokesčio apskaičiavimas už rekonstruotą turtą

Neleidžiami atskaitymai

Autorinis atlyginimas už dailės kūrinio kopijos pardavimą

p. 9

Kompiuteriai buhalterijoje

Deklaravimas internetu – ar verta naudotis naujomis technologijomis

Pirmoje šio straipsnio dalyje, išspausdintoje savaitraštyje „Buhalterija“ Nr. 3 susipažinome su elektroninių deklaracijų pildymo priemone ABBYY eFormFiller 2.5, praktiškai pabandėme užpildyti ir išsaugoti kompiuterio diske FR0573 formos deklaraciją. Dabar turime teisę rinktis – atspausdinti deklaraciją ant popieriaus ir įprastu maršrutu gabenti ją į mokesčių inspekciją, ar naudotis EDS siūloma elektroninio deklaravimo paslauga. Apie tai rašoma antrojoje straipsnio dalyje „Elektroninių deklaracijų teikimo būdai“.

p. 10

Psichologas pataria

Neskuba buhalteriui gali tik padėti

Leidinių „The Economist“, „Observer“ ir „National Post“ ekonomikos apžvalgininkas Karlas Onore išleido bestselerį „Pagyra lėtumui“, kuris išverstas į daugiau kaip 25 pasaulio kalbas. Pasak autoriaus, su pinigais dirbantiems žmonėms periodiškai reikia imti ir „nuspausti jungiklio mygtuką“. Sustoti, atsikvėpti – ir laimėti!

p. 11

„altinis: www.paciolis.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.