Siunčiami duomenys...

 

Ekonominių vertinimų rodiklis vasario mėnesį padidėjo

  • Vakarai LT
  • 2007, vasario 27, 19:09

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis 2007 m. vasario mėnesį, palyginti su sausio mėnesiu, išaugo 6 procentiniais punktais ir sudarė 17 procentų. Rodiklio augimą lėmė 10 procentinių punktų padidėję pramonės, 4 – statybos ir 5 – paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai. Mažmeninės prekybos pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais, o vartotojų pasitikėjimo rodiklis liko toks pat.

Palyginti su 2006 m. vasario mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis padidėjo 3 procentiniais punktais. Didžiausios įtakos tam turėjo 19 procentinių punktų padidėję prekybos ir 9 – vartotojų pasitikėjimo rodikliai. Statybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai padidėjo 1 procentiniu punktu. Pramonės pasitikėjimo rodiklis sumažėjo 2 procentiniais punktais. 

2007 m. vasario mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai, kaip ir buvo prognozuota, parodė, kad pagamintos produkcijos paklausa ir gamybos apimtis per praėjusius mėnesius šiek tiek sumažėjo. Labiausiai gamybos apimtis ir paklausa sumažėjo statybinių medžiagų, radijo, televizijos ir ryšių įrangos bei aparatūros gamybos įmonėse. Jau artimiausiais mėnesiais beveik visose pramonės įmonėse prognozuojamas gamybos augimas ir darbuotojų skaičiaus didėjimas. Beveik trečdalis įmonių vadovų mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais didės, ir tik 1 procentas prognozuoja kainų mažėjimą.

Gamybos įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, iš veiksnių, ribojančių gamybą, pažymi nepakankamą paklausą (35 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą (27 proc.). Tačiau beveik ketvirtadalis įmonių teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas. 

Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis per praėjusius mėnesius šiek tiek sumažėjo. Didžiausią įtaką tam turėjo nepalankios oro sąlygos. Tačiau, dauguma statybos įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai. Pasak įmonių vadovų, statybos darbų užsakymai didės ir artimiausiais mėnesiais. Prognozuojamas ir darbuotojų skaičiaus didėjimas. Galimą statybos darbų kainų didėjimą numato 68 procentai įmonių ir 32 procentai mano, kad kainos nesikeis.

Statybos įmonių teigimu, vasario mėnesį jų veiklą labiausiai ribojo nepalankios oro sąlygos (48 proc.), kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (41 proc. įmonių), 18 procentų įmonių nurodė nepakankamus užsakymus, 15 procentų įmonių teigė, kad jų veiklai netrukdė niekas. 

2007 m. vasario mėnesį mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta padidėjo, tik mažiau nei per praėjusius mėnesius. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir pusėje visų kitų apklaustų prekybos įmonių. Savo įmonės ekonominę būklę vasarį gerai įvertino 63 procentai įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Įmonėse susidarė šiek tiek didesnės nei kitais mėnesiais prekių atsargos.

 Artimiausiais mėnesiais įmonių vadovai tikisi ekonominės būklės pagerėjimo. Beveik visi didieji prekybos tinklai ir 27 procentai visų kitų įmonių planuoja priimti daugiau darbuotojų. Galimą kainų augimą mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais prognozuoja 19 procentų įmonių, tačiau dauguma mano, kad kainos nesikeis.  

Vasario mėnesio paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad per pastaruosius mėnesius įmonių teikiamų paslaugų paklausos augimo tempai sulėtėjo. Paklausa šiek tiek didėjo visame paslaugų sektoriuje, išskyrus mašinų ir įrenginių nuomos punktus, viešbučius ir barus. Per pastaruosius mėnesius didėjo ir darbuotojų skaičius. Be to, gerėjo ir įmonių ekonominė būklė. Vasario mėnesį savo įmonės ekonominę būklę gerai įvertino 59 procentai įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Kaip ir ankstesniais mėnesiais, geriausiai ją vertino telekomunikacijų, transporto ir su kompiuteriais susijusios veiklos įmonės. Pasak įmonių vadovų, teikiamų paslaugų paklausa artimiausiais mėnesiais padidės. Labiausiai paklausos padidėjimo tikisi telekomunikacijų ir su kompiuteriais susijusios veiklos įmonių vadovai. Beveik trečdalis įmonių artimiausiu metu numato darbuotojų skaičiaus didėjimą ir tik 4 procen! tai – mažėjimą. Pasak daugumos (81 proc.) įmonių vadovų, paslaugų kainos artimiausiu metu nesikeis. 

Vartojamos sąvokos:

Ekonominių vertinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos bei paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30).

Pramonės pasitikėjimo rodiklis – produkcijos paklausos lygio, gamybos prognozės ir atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Statybos pasitikėjimo rodiklis – statybos darbų paklausos ir prognozuojamo darbuotojų skaičiaus balansų aritmetinis vidurkis.

Prekybos pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės pasikeitimo, ekonominės būklės prognozės ir prekių atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės vertinimo, teikiamų paslaugų paklausos pasikeitimo ir jos prognozės balansų aritmetinis vidurkis.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis – teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus (apie namų ūkio finansinės padėties, šalies ekonominės padėties, nedarbo lygio kitimą (su priešingu ženklu) ir tikimybę sutaupyti per artimiausius 12 mėn.) balansų aritmetinis vidurkis.

Vilija Lapėnienė

Generalinio direktoriaus pirmoji pavaduotoja

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.