Siunčiami duomenys...

 

Darbo ir autorinės sutarties atribojimo požymiai

  • Vakarai LT
  • 2008, spalio 27, 10:08
  • 53358 peržiūrėjo
  • 1 komentavo

Verslo sektorius, ieškodamas vis naujų būdų, kaip išvengti didesnių mokesčių, kurie dažnai verslui tampa sunkia našta, su žmogumi susijusius darbo santykius bando įsprausti ne į darbo sutarčių, o į kitokių civilinių sutarčių rėmus.

Nenuostabu, kad šiame "gudravimo" etape, svarbus veiksnys yra mokesčiai: autorinė sutartys apmokestinamos 15 % mokesčio tarifu, o darbo sutartys 24 % GPM (gyventojų pajamų mokesčiu).

Tačiau valstybinės institucijos, į įmones, kurios perka paslaugas remiantis autorinėmis sutartimis, žvelgia lyg pro padidinamąjį stiklą. O pasekmės neretai, gali atnešti didesnių nuostolių nei buvo išvengta nemokant atitinkamų, privalomų mokesčių į valstybės biudžetą: autorinės sutartys teisme gali būti pripažintos darbo sutartimi su visomis jas lydinčiomis pasekmėmis, tiek valstybinės institucijos tiek paties dirbančiojo pagal autorinę sutartį iniciatyva. Dažnai verslininkai sudarinėja autorines sutartis, kuriose paprastai būna beveik visi darbo sutarties požymiai, ir ne dėl to, kad nori gudrauti (išvengti didesnių mokesčių), bet paprasčiausiai tos klaidos atsiranda dėl nežinojimo. Tam, kad neįsipainiotumėte į tam tikrus ginčus, kurie neatneša nei pelno nei garbės verslui, siūlau atkreipti dėmesį į pagrindinius bruožus ir skirtumus tarp darbo ir autorinės sutarties.

Išskirčiau, šiuos būtinus skirtumus, kurie kelia daugiausiai keblumų:

1.Sutarties forma.

Darbo ir autorinės sutartys turi būti rašytinės formos. Darbo sutartis turi būti sudaroma, remiantis 2003 m. sausio 28 d. LR Vyriausybės nutarimu Nr. 115 patvirtinta darbo sutarties pavyzdine forma. Tuo tarpu Autorinė sutartis sudaroma laikantis LR Autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo reikalavimų, kurie bus aptarti 2 punkte. Atkreiptinas dėmesys, kad rašytinės formos laikymasis sudarant Autorinę sutartį turi išimtį : rašytinė sutarties forma neprivaloma autorinėms sutartims dėl kūrinių skelbimo periodiniuose leidiniuose.

2. Sutarties turinys.

Tam, kad geriau būtų galima atskirti darbo ir autorinių sutarčių turinio ypatumus, svarbu žinoti darbo ir autorinių sutarčių sampratą. Taigi:

Darbo sutartis yra darbuotojo ir darbdavio susitarimas, kuriuo darbuotojas įsipareigoja dirbti tam tikros profesijos, specialybės, kvalifikacijos darbą arba eiti tam tikras pareigas paklusdamas darbovietėje nustatytai darbo tvarkai, o darbdavys įsipareigoja suteikti darbuotojui sutartyje nustatytą darbą, mokėti darbuotojui sulygtą darbo užmokestį ir užtikrinti darbo sąlygas, nustatytas darbo įstatymuose, kituose norminiuose teisės aktuose, kolektyvinėje sutartyje ir šalių susitarimu.

Pagal autorinę sutartį viena šalis (autorius ar jo teisių turėtojas) perduoda arba suteikia autorių turtines teises į literatūros, mokslo ar meno kūrinį arba įsipareigoja sukurti sutartyje nurodytą kūrinį ir perduoti ar suteikti autorių turtines teises į jį kitai šaliai (teisių perėmėjui ar licenciatui), o kita šalis įsipareigoja naudoti kūrinį arba pradėti juo naudotis sutartyje nustatytomis sąlygomis ir sumokėti nustatytą autorinį atlyginimą, jeigu sutartyje nenustatyta kitaip.

Taigi, atitinkamai remiantis aukščiau apibrėžtomis darbo ir autorinių sutarčių sampratomis, būtina įvardinti šioms sutartims būtinas sąlygas, kurios turi būti šių sutarčių turinyje.

Darbo sutarties sąlygos

1. darbuotojo darbovietė (įmonės, įstaigos, organizacijos, struktūrinio padalinio ir kt. pavadinimas ir adresas).

2. darbo funkcijos. Tai gali būti susitarimas atlikti tam tikros profesijos, specialybės, kvalifikacijos ar tam tikrų pareigų funkcijas.

3. darbo apmokėjimas (darbo užmokesčio sistemos, darbo užmokesčio dydžio, mokėjimo tvarkos ir kt. sąlygos).

4. darbo sutarties rūšis. T.y. terminuota, neterminuota, su namudininkais, dėl antraeilių pareigų, sezoninė ir kt. Kai sudaroma terminuota, laikinoji ar sezoninė darbo sutartis, būtina nurodyti jos galiojimo terminą.

5. darbo dienos trukmė. Nurodoma ar dirbama visą darbo dienos, pamainos ar darbo savaitės laiką.

Autorinės sutarties sąlygos

1. Kūrinio pavadinimas.

2. Kūrinio apibūdinimas (kūrinio rūšis, pavadinimas, pagrindiniai reikalavimai kūriniui).

3. Perduodamos ar suteikiamos autorių turtinės teisės (kūrinio panaudojimo būdai), licencijos rūšis (išimtinė ar neišimtinė licencija).

4. Teritorija, kurioje galioja teisių perdavimas ar licencija, suteikianti teisę naudoti kūrinį.

5. Teisių perdavimo ar licencijos galiojimo terminas.

 

Inga Stonkiene

UAB "Verslo sprendimai ir apskaita"

Šaltinis: www.asprendimai.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.