Siunčiami duomenys...

 

Sugrįžkime į mokyklą sveiki ir žvalūs

  • Vakarai LT
  • 2011, rugpjūčio 30, 14:53
  • 42983 peržiūrėjo
  • 1 komentavo

Gera vaiko savijauta mokykloje – tėvelių rūpestis.

Tik sveikas, gerai besijaučiantis vaikas gali sėkmingai prisitaikyti prie nuolat besikeičiančios aplinkos, būti aktyvus ir sėkmingai įveikti mokymosi ir gyvenimo sunkumus. Ar viskuo pasirūpinome, kad jie būtų sveiki ir žvalūs?

Mokinio drabužiai ir avalynė

Mūsų vaikai mokykloje praleidžia kiek daugiau nei trečdalį savo dienos laiko, tad jų rūbai turi būti praktiški ir patogūs. Nerekomenduojama dėvėti rūbų iš sintetinio pluošto. Geriau renkime vaikus drabužiais pagamintais iš natūralaus (medvilnės, lino, viskozės, pusvilnės ar vilnos) pluošto. Svarbu atitinkamai vaikus paruošti kūno kultūros pamokai: būtina turėti sportinę aprangą, batelius. Nepamiršti, kad sportinė apranga vilkima tik kūno kultūros pamokų metu.

Mokyklinė avalynė turėtų būti odinė arba iš odos pakaitalo minkštu, lanksčiu padu. Bateliai turi turėti gerą ventiliaciją, būti minkšti ir lengvi, palaikyti pastovų pėdos mikroklimatą. Mergaitėms nerekomenduojama mokykloje avėti aukštakulniais bateliais. Berniukams nerekomenduojama visą dieną mokykloje avėti sportiniais bateliais, nes kojos prakaituoja, sklinda nemalonus kvapas, drėgmė ir šiluma vargina pėdos raumenis. Pradėkime rūpintis vaikų kojomis nuo kokybiškos ir tinkamos avalynės.

Mokinio kuprinė

Svarbu, kad vaikai į mokyklą daiktus neštųsi tik mokyklinėje kuprinėje (turistinės ar buitinės kuprinės bei rankinės netinka). Mokyklinės kuprinės svoris turi būti: pradinių klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 700g, vyresniųjų klasių moksleiviams – ne daugiau kaip 1000 g. Nešamos kuprinės apačia neturi būti žemiau moksleivio juosmens. Svarbu paaiškinti vaikui, kad kuprinėje nešiotis tik tą dieną reikalingus daiktus, kad nešant kuprinę, visada užsidėti diržus ant abiejų pečių, nes nešiojant kuprinę ant vieno peties, gali iškrypti stuburas, persitempti raumenys. Nepamiršti, kad sunkiausius daiktus rekomenduojama dėti į tą kuprinės dalį, kuri yra arčiausiai nugaros.

Darbo vieta

Darbo stalas turėtų stovėti šviesiausioje kambario vietoje, geriausia prie lango. Stalinė lempa - kairėje pusėje, jeigu vaikas rašo dešine ranka. Tada lempos šešėlis neužstos sąsiuvinio ar knygos. Svarbu, kad stalas ir kėdė atitiktų vaiko ūgį. Vaikas sėdės taisyklingai, kai stalas bus 2–3 cm aukštesnis nei sėdint nuleistos rankos alkūnės. Tarp liemens ir stalo turi būti 2–3 cm tarpas (maždaug tiek, kad tilptų rankos plaštaka).

Laisvalaikis

Tėveliai turėtų žinoti, kad besimokantiems pradinukams negalima žiūrėti televizijos laidų daugiau nei 1 val., o vyresniųjų klasių mokiniams – ilgiau kaip 2 val. per dieną. Televizorių reikėtų žiūrėti iš 2–4 metrų atstumo, sėdint tiesiai prieš ekraną. Tamsiu paros metu kambarys turėtų būti apšviestas šviestuvu, esančiu šone nuo ekrano. Vakare prieš miegą po televizoriaus žiūrėjimo ar žaidimo kompiuteriu vaikai turėtų atlikti keletą akių mankštos pratimų ar pažiūrėti į tolį, tik tada akys ilsėsis visą naktį.

Parengė visuomenės sveikatos specialistė Aiva Dabašinskienė

 

Šaltinis: www.sveikatosbiuras.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.