Siunčiami duomenys...

 

Verslo tendencijų tyrimo rezultatai ir ekonominių vertinimų rodikliai

  • Vakarai LT
  • 2007, sausio 05, 11:26

Ekonominių vertinimų rodiklis gruodžio mėnesį krito

Statistikos departamentas praneša, kad ekonominių vertinimų rodiklis 2006 m. gruodžio mėnesį sudarė 8 procentus ir buvo pats mažiausias per visus 2006 m. Didžiausias jis buvo kovo mėnesį ir sudarė 18 procentų.

Gruodžio mėnesį, palyginti su lapkričio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 4 procentiniais punktais. Rodiklio kritimą lėmė 7 procentiniais punktais sumažėję pramonės, 6 – prekybos, 2 – paslaugų sektoriaus ir 1 procentiniu punktu vartotojų pasitikėjimo rodikliai. Statybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 2 procentiniais punktais.

Palyginti su 2005 m. gruodžio mėnesiu, ekonominių vertinimų rodiklis sumažėjo 1 procentiniu punktu. Tam įtakos turėjo 6 procentiniais punktais sumažėję pramonės ir 3 – paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodikliai. Prekybos pasitikėjimo rodiklis padidėjo 21, statybos – 2, vartotojų – 5 procentiniais punktais.

2006 m. gruodžio mėnesį pramonės įmonių apklausos rezultatai parodė, kad pagamintos produkcijos paklausa ir gamybos apimtis ir toliau didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per praėjusius mėnesius. Artimiausiais mėnesiais įmonių vadovai prognozuoja gamybos augimo lėtėjimą, ypač mašinų ir įrangos, statybinių medžiagų bei elektros mašinų ir aparatūros gamybos įmonėse. Prognozuojamas nežymus ir darbuotojų skaičiaus mažėjimas. Ketvirtadalis įmonių vadovų mano, kad kainos artimiausiais mėnesiais didės ir tik labai maža dalis (4 proc.) įmonių vadovų prognozuoja kainų mažėjimą.

Gamybos įmonių vadovai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, iš veiksnių, ribojančių gamybą, pažymi nepakankamą paklausą (29 proc. įmonių) ir kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą (28 proc.). Tačiau beveik trečdalis įmonių (30 proc.) teigė, kad jų gamybinei veiklai netrukdo niekas.

Statybos įmonių vadovų teigimu, darbų apimtis ir toliau didėjo, tik ne taip sparčiai kaip per praėiusius mėnesius. Dauguma statybos įmonių teigė, kad užsakymų statybos darbams gauna pakankamai. Tačiau artimiausiais mėnesiais statybos darbų užsakymai šiek tiek sumažės. Prognozuojamas ir darbuotojų skaičiaus mažėjimas. Galimą statybos darbų kainų didėjimą numato daugiau negu trečdalis įmonių.

Statybos įmonių teigimu, jų veiklą labiausiai riboja kvalifikuotos darbo jėgos trūkumas (48 proc. įmonių), 13 procentų įmonių nurodė nepakankamus užsakymus, 29 procentai įmonių teigė, kad jų statybinei veiklai netrukdo niekas.

Gruodžio mėnesį mažmeninės prekybos apklausos rezultatai parodė, kad prekių apyvarta per pastaruosius mėnesius didėjo. Apyvarta augo beveik visuose didžiuosiuose prekybos tinkluose ir beveik pusėje visų kitų apklaustų prekybos įmonių. Savo įmonės ekonominę būklę gruodį gerai įvertino 64 procentai įmonių vadovų, blogai – tik 1 procentas. Ir artimiausius mėnesius prognozuojamas ekonominės būklės pagerėjimas, tačiau mažiau optimistinis nei prieš mėnesį. Beveik visi didieji prekybos tinklai ir ketvirtadalis visų kitų įmonių planuoja priimti daugiau darbuotojų. Kad kainos mažmeninėje prekyboje artimiausiais mėnesiais didės, prognozuoja 15 procentų įmonių, o dauguma mano, kad kainos nesikeis.

Pasak įmonių vadovų, mažmeninės prekybos įmonių veiklai, kaip ir ankstesniais mėnesiais, labiausiai trukdo konkurencija (nurodė 41 proc. įmonių), nepakankama paklausa (16 proc.), netobuli įstatymai (14 proc.), darbuotojų trūkumas (13 proc.), tik 3 procentai nurodė, kad jų veiklos neriboja niekas.

Gruodžio mėnesio paslaugų sektoriaus apklausos rezultatai parodė, kad įmonių teikiamų paslaugų paklausa šiek tiek didėjo. Paklausa didėjo visame paslaugų sektoriuje, išskyrus įmones, susijusias su nekilnojamo turto operacijomis, viešbučius, poilsio namus bei transporto įmones. Didėjo ir darbuotojų skaičius, tik ne taip sparčiai kaip per praėjusius mėnesius. Gruodžio mėnesį šiek tiek pagerėjo ir įmonių ekonominė būklė, tačiau palyginti su lapkričio mėnesiu, šiek tiek mažiau įmonių vadovų savo įmonės ekonominę būklę įvertino gerai. Kaip ir ankstesniais mėnesiais, geriausiai ją vertino telekomunikacijų ir su kompiuteriais susijusios veiklos įmonės. Pasak įmonių vadovų, teikiamų paslaugų paklausa artimiausiais mėnesiais ir toliau didės. Labiausiai paklausos padidėjimo tikisi su kompiuteriais susijusios veiklos, telekomunikacijų bei grožio salonų vadovai. Artimiausiu metu numatomas ir darbuotoj! ų skaičiaus didėjimas. Skirtingai nei ankstesniais mėnesiais, gruodžio mėnesį kur kas daugiau įmonių prognozavo paslaugų kainų augimą. 

Vartojamos sąvokos:

Ekonominių vertinimų rodiklis yra penkių sudėtinių dalių – vartotojų, pramonės, statybos, prekybos bei paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklių aritmetinis svertinis vidurkis (atitinkami procentiniai svoriai sudaro 20, 40, 5, 5, 30).

Pramonės pasitikėjimo rodiklis – produkcijos paklausos lygio, gamybos prognozės ir atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Statybos pasitikėjimo rodiklis – statybos darbų paklausos ir prognozuojamo darbuotojų skaičiaus balansų aritmetinis vidurkis.

Prekybos pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės pasikeitimo, ekonominės būklės prognozės ir prekių atsargų su priešingu ženklu balansų aritmetinis vidurkis.

Paslaugų sektoriaus pasitikėjimo rodiklis – ekonominės būklės vertinimo, teikiamų paslaugų paklausos pasikeitimo ir jos prognozės balansų aritmetinis vidurkis.

Vartotojų pasitikėjimo rodiklis – teigiamų ir neigiamų atsakymų į 4 klausimus (apie namų ūkio finansinės padėties, šalies ekonominės padėties, nedarbo lygio kitimą (su priešingu ženklu) ir tikimybę sutaupyti per artimiausius 12 mėn.) balansų aritmetinis vidurkis.

Statistikos departamentas prie LRV

„altinis: www.stat.gov.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.