Siunčiami duomenys...

 

Verslo sąlygų tyrimas Lietuvoje

  • Vakarai LT
  • 2007, vasario 09, 16:34

2006 m. sausio mėn. Statistikos departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės atliko verslo sąlygų Lietuvoje tyrimą, kurio objektu buvo pasirinktos 2002 m. įsteigtos ir tyrimo metu (2006 m. sa usio mėn.) sėkmingai veikusios įmonės.

Tyrimu buvo siekiama išsiaiškinti verslininkų nuomonę apie paskatas pradėti verslą ir verslo pradžios kliūtis bei verslo plėtros sąlygas Lietuvoje.

Net 82,9 proc. tyrime dalyvavusių verslininkų pagrindinę priežastį, paskatinusią pradėti savo verslą, nurodė norą būti šeimininku pačiam sau (83,4 proc. moterų ir 82,8 proc. vyrų). Taip pat didelė dalis verslininkų atėjimą į verslą grindė perspektyva uždirbti daugiau pinigų (79 proc.), noru išbandyti save versle (74,3 proc.) bei pragyventi iš pamėgto užsiėmimo (72,7 proc.).

Atsakydami į klausimą apie pagrindines kliūtis verslo pradžiai, net 75,7 proc. verslininkų paminėjo, kad, steigiant įmonę, buvo sudėtinga rasti tinkamų darbuotojų. Antra svarbiausia kliūtis (61,3 proc. verslininkų) – teisinių, valstybinių, administracinių reikalavimų vykdymas. Nemažai sunkumų verslininkams kėlė ir finansavimo gavimas (56,6 proc.) bei ryšių su užsakovais užmezgimas (51,6 proc.).

44,5 proc. verslininkų nurodė, kad reikalingiausia paramos verslui kryptis – mokesčių lengvatos pradedančioms veikti įmonėms. Tai lėmė aplinkybė, jog buvo apklausiamos naujai įsteigtos įmonės. Daug mažiau verslininkų nurodė lengvatinius kreditus (18,7 proc.) ir mokesčių administravimo sistemos tobulinimą (12,7 proc.), kaip reikalingiausias paramos verslui formas.

Išsamesnius tyrimo rezultatus galite rasti čia.

„altinis: www.svv.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.