Siunčiami duomenys...

 

Atsiskaitymo knygelę pakeis magnetinė kortelė

  • Vakarai LT
  • 2007, vasario 20, 12:59

Klaipėdos mieste verda aistros dėl praeitin nueinančios vieningos atsiskaitymo knygelės. Vietiniai konservatoriai sumanė grąžinti šį praeities reliktą, o savivaldybės administracija, vadovaujama liberalcentristų, pasidavusi politinių oponentų įtakai, pasiūlė patobulintą tos knygelės pavidalą. Lietuvos valstiečių liaudininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus pozicija dėl komunalinių mokesčių surinkimo ir mokėjimo tvarkos paremta šiuolaikinių informacinių technologijų taikymu: gyventojų atsiskaitymus supaprastintų ir atpigintų vieningos nekilnojamojo turto informacinės sistemos „Klaipėda ID“ sukūrimas.

Įsivėlę į diskusiją apie atsiskaitymo knygelės atkūrimą liberalcentristai ir konservatoriai nepagalvojo, kad popierinis šios knygelės variantas tapo praeities reliktu. Pasikeitę įstatymai, kuriais privalo vadovautis komunalinių paslaugų teikėjai, reikalauja kitokių sprendimų.

Valstiečių liaudininkų sąjunga inicijavo darbo grupės sukūrimą, kuri, pasinaudodama profesionalių juristų ir informacinių technologijų specialistų patarimais, pasiūlė visai kitokį sprendimą: sukurti nekilnojamojo turto informacinę sistemą „Klaipėda ID“, kuri kiekvienam miesto būstui, bet kuriam nekilnojamojo turto objektui suteiktų atskirą, individualų kodą, užšifruotą įprastoje magnetinėje kortelėje. Tai būtų lyg būsto pasas.

Valstiečių liaudininkų pasiūlyta mintis paprasta, nes bankų išduotomis magnetinėmis atsiskaitymo, kreditinėmis, prekybos centrų nuolaidų kortelėmis jau naudojasi tūkstančiai žmonių. „Klaipėda ID“ tebūtų tik dar viena papildoma kortelė, kuri neužimtų vietos ir ja būtų patogu naudotis. Įdiegiant informacinę sistemą „Klaipėda ID“ visas savivaldybės teritorijoje esantis nekilnojamasis turtas būtų koduojamas ir identifikuojamas vieningai. Savivaldybės tarybos uždavinys būtų priversti savo valdomas stambiausias įmones „Klaipėdos energija“ ir „Klaipėdos vanduo“ dalyvauti tokios sistemos sukūrime.

Identifikuojant nekilnojamąjį turtą būtų paprasta stebėti ir kontroliuoti komunalinius mokesčius. Viena įstaiga galėtų surinkti komunalinių paslaugų teikėjų sąskaitas, vėliau jas perduoti gyventojams. Tokiu būdu galėtų judėti ne tik gyventojų, bet ir fizinių asmenų, nekilnojamojo turto savininkų, sąskaitos už visus komunalinius patarnavimus. Vartotojų pasirinkimo reikalas – kur jie apmokės sąskaitas. Tai būtų realus atsiskaitymo rinkos liberalizavimas ir mokesčių priėmėjų konkurencijos įgyvendinimas, padedantis mažinti mokesčių priėmimo, jų administravimo savikainą.

Kol kas miestą valdanti dauguma giriasi tuo, kad mieste padaugėjo vietų, kur gyventojai gali atsiskaityti už komunalines paslaugas, be bankų ir pašto skyrių dabar mokesčius priima ir spaudos kioskai. Tačiau toks sprendimas nedaug atpigino mokesčių surinkimo paslaugą. Dabartinė savivaldybės pozicija atsiskaitymo knygelės požiūriu demonstruoja gana pasyvią jos poziciją, nereikalaujančią iš jos valdomų įmonių („Klaipėdos energija“ ir „Klaipėdos vanduo“) naujų iniciatyvų, netradicinių sprendimų, sugebėjimo deramai pasinaudoti informacinių technologijų siūlomomis galimybėmis.

Klaipėda ID sistemos kortelė – tai lyg kiekvieno atskiro būsto pasas. Tokia kortelė atsiskaitymo vietose identifikuotų ne asmenį, bet būstą – butą, namą. Pametus ar pavogus tokią kortelę svetimam nebūtų jokios naudos: pinigų iš kortelės nepavogsi (nes nėra ką vogti), o už svetimą būstą mokėti pinigus taip pat nėra jokios prasmės. Be to, tokia kortelė – tai ne būsto nuosavybę liudijantis dokumentas, neapdairus jos praradimas nekeltų jokio pavojaus būsto savininkui.

Valstiečiai liaudininkai Klaipėdos savivaldybės taryboje pasiryžę priimti sprendimą, palengvinantį atsiskaitymą už komunalines paslaugas naudojantis kortele Klaipėda ID, bei liberalizuojantį komunalinių paslaugų atsiskaitymo rinką.

Andrius Šatas

„altinis: www.klaipedalvls.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.