Siunčiami duomenys...

 

Piliečių santalka, piliečių sąjunga, Klaipėdos universiteto studentų sąjunga ir Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacija organizuoja viešus rink

  • Vakarai LT
  • 2007, vasario 21, 17:24

Maloniai kviečiame Jus dalyvauti šiame renginyje, kuris įvyks 2007m. vasario 22 dieną, ketvirtadienį , 17 val. Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokykloje, Puodžių g. 10.

Debatuose dalyvaus Valdemaras Anužis, Valerijonas Bernotas, Antanas Bosas, Jielizavieta Daugininkienė, Marius Endriukaitis, Tamara Lochatina, Naglis Puteikis, Nijolė Skučienė, Artūras Šulcas, Rimantas Taraškevičius, Vilius Vizbaras ir kitų partijų lyderiai.

Debatams vadovaus žurnalistas Romas Sakadolskis.

Debatų klausimai bus formuojami pagal miesto žmonių pasiūlytas pačias svarbiausias problemas, kurias turėtų spręsti naujai išrinkta Klaipėdos miesto valdžia.

Tradiciniai politiniai debatai

Vasario 25 dieną rinksime net 60 miestų ir rajonų tarybas. Nuo to, kaip baigsis šie rinkimai, priklausys kiekvieno iš mūsų miesto, miestelio ar kaimo gyvenimas. Labai svarbu, kad išsirinktume geriausius, tinkamiausius tokiam darbui politikus. Toli gražu ne visada paprasta pasirinkti. Viena iš priemonių, kuri gali mums padėti – politiniai debatai.

Kas yra debatai?

Debatai – tai renginys, kurio metu kandidatas ar kandidatai, kurie dalyvauja rinkimuose, viešai atsakinėja į klausimus. Tai galimybė kandidatui išreikšti savo poziciją, atsakyti į oponentų argumentus. Kartu tai galimybė debatų žiūrovams įvertinti kandidatus,  gauti apie juos daugiau

Debatai:

Debatai paprastai pradedami organizatorių ar vedėjo. Pristatomi visi dalyviai, taip pat dar kartą aiškiai įvardijami debatų tikslai, taisyklės, reglamentas.

Debatų dalyviams suteikiama galimybė trumpai prisistatyti. Neverta prisistatymui skirti daugiau nei po 3 minutes. Tada prasideda klausimų laikas. Svarbu, jog debatuose visiems kandidatams būtų suteiktos vienodos galimybės, nei vienas nesijaustų apgaudinėjamas.

Prisiminkite, jog tai debatai, o ne reklamos kampanija. Debatų tikslas – padėti žmonėms gauti daugiau informacijos, o ne pareklamuoti jums patinkantį kandidatą.

Patartina, jog debatų pradžioje iniciatyvos imtųsi vedėjas ar vedėjai. Pirmieji debatų klausimai ypač svarbūs, nes jie suteikia kryptį visiems debatams.

Nėra griežtų taisyklių, ko reikėtų klausti debatų dalyvių. Tačiau prisiminkite, jog svarbu, kad debatai būtų tikras pokalbis, o ne politiko reklaminis monologas. Vedėjas turi drąsiai stabdyti įsismarkavusius debatų dalyvius, jei jie viršija pasisakymui skirtą laiką, nukrypsta nuo temos, pereina į reklaminį kalbėjimo būdą. Debatai turi būti probleminiai.

Patartina klausti, kokias vietos problemas politikas laiko svarbiausiomis, kaip konkrečiai ketina jas spręsti, kuo jo siūlomas sprendimo būdas yra pranašesnis už jo oponentų.

Toliau duodamas vieno iš galimų klausimų pateikimo fragmentų:

Ar Jūs rimtai vertinate savo pažadus? Ar tai, ką sakote – yra tvirtas įsipareigojimas? Ar ketinate konsultuotis su miesto/rajono gyventojais prieš priimdamas svarbiausius sprendimus? Ar sutinkate kas ketvirtį pateikti savo veiklos savivaldybėje raštiškas ataskaitas rinkėjams? Kokie svarbiausi Jūsų darbai bus, jei pateksite į savivaldybę? Ką ketinate padaryti dar šiais metais? Ar Jums neatrodo, kad dabartinė savivaldos sistema ydinga, jog itin mažai galių suteikta seniūnams? Ar būsite mūsų bendražygis, reikalaudamas savivaldos reformos? Kas finansuoja Jūsų rinkimų kampaniją? Ar nemanote, kad įsipareigojimai rėmėjams bus didesni nei rinkėjams? Kaip vertinate algų mokėjimą vokeliuose? Ar turite pasiūlymų, kaip gelbėtis nuo rajono tuštėjimo, masinės emigracijos? Etc.

Debatų pabaigoje dalyviams galima taip pat suteikti iki 3 minučių laiko baigiamajam pasisakymui. Vedėjas ar ekspertai gali debatus apibendrinti. Galima debatus baigti ir geriausio/patikimiausio kandidato rinkimais: leisti auditorijai po debatų aptarti, kritiškai įvertinti kandidatų pasisakymus ir čia pat balsuoti.

Po debatų:

Patartina kitą dieną po debatų surengti jų aptarimą. Pasidalinkite tarpusavyje įspūdžiais apie politikų atsakymus. Taip pat tokiame aptarime galima pasitarti, kokios organizavimo, debatų eigos ydos atsiskleidė, kaip jas galima būtų pašalinti ateityje.

Jei yra galimybė, labai patartina padaryti debatų išrašą ir jį įteikti debatuose dalyvavusiems politikams, taip pat - žiniasklaidai. Vienas toks išrašo variantas būtinai turi būti saugomas debatų organizatorių. Tai galimybė vėliau priminti politikams jų pažadus. Labai svarbu debatų medžiagą paskelbti žiniasklaidoje.

„altinis: www.santalka.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.