Siunčiami duomenys...

 

Darbdaviai keičia požiūrį į studentus

  • Vakarai LT
  • 2007, kovo 30, 10:19

Pranešimas žiniasklaidai

2007 03 29

Personalo valdymo bendrovės „Search & Selection“ specialistai pastebi, jog kuo toliau, tuo labiau darbdaviai pradeda vertinti studentus kaip pilnavertę darbo jėgą. Vis dažniau pro pirštus žiūrima į tokius, anksčiau ypač svarbiais laikytus kriterijus, kaip darbo patirtis, o patys studentai itin retai kada besutinka dirbti už minimumą.

„Jei anksčiau universitetuose įmonės ieškodavo praktikantų ar darbuotojų pamaininiam darbui, tai šiandien ieškoma pilnaverčių darbuotojų, į kurių apmokymą naudinga investuoti, galvojant apie ateitį“, – sako sakė „Search & Selection“ direktorė Jurgita Paškevičiūtė.

Anot jos, darbdavių požiūrį į studentus keičia darbuotojų trūkumas visoje rinkoje. Dažnai yra pigiau ir efektyviau priimti studentą ir jį apmokius paruošti įmonei gerą specialistą, nei rasti tokį darbuotoją rinkoje. „Be to, artėjame prie vakarietiškų tradicijų, kai studijuojama visą gyvenimą, todėl studento sąvoka tampa labai plati”, – teigia J. Paškevičiūtė.

Specialistai pastebi, kad įmonė, nemažai investavusi į studento apmokymus, ne visada sugeba jį išlaikyti. Studentas, įgijęs šiek tiek žinių bei patirties, ieško darbo ten, kur daugiau jam moka, todėl, anot personalo paieškos, atrankos ir valdymo bendrovės atstovės, darbdaviai turėtų nemažai dėmesio skirti ir lojalumui ugdyti.

„Lietuvoje vis dar aktuali problema, jog studijuojantys ar ką tik universitetus baigę žmonės atsineša tik teorines žinias. Todėl jų apmokymas paprastai užtrunka nuo 3 iki 6 mėnesių, tik tada jis pradeda produktyviai dirbti. Prarasti darbuotoją tik jį apmokius, įmonei išties didelis nuostolis“, – sako Search & Selection“ direktorė.

Personalo valdymo bendrovės specialistė teigia, jog gerėja ne tik studentams suteikiamos darbo sąlygos, bet ir mažėja studentams ir panašios srities specialistams siūlomų atlyginimų skirtumai. „Jei pernai darbdaviai didžiuosiuose miestuose dar būtų galėję rasti studentų, norinčių dirbti už minimumą, tai šiandien už 1000 Lt atskaičius mokesčius studentai paprastai sutinka dirbti tik bandomąjį laikotarpį, po to tikisi mažiausiai 1200 Lt darbo užmokesčio”, – sako J. Paškevičiūtė.

Anot jos, neatmetama galimybė, kad keičiantis darbdavių požiūriui į studentus, o šiems anksčiau pradėjus darbinę karjerą ir uždirbant daugiau, darbo rinkoje atsiras vis jaunesnių vadovų.

Eglė Gabrytė

RSVA „Baltic Media Partners“

projektų vadovė

„altinis: Manager.LT

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.