Siunčiami duomenys...

 

Vėjo elektrinių parkas Benaičiuose pagamino 10-milijoninę kilovatvalandę

  • Vakarai LT
  • 2007, balandžio 17, 07:56

Pranešmas žiniasklaidai

2007.04.16

Bendrovės "Achema" Hidrostotys valdomas 16 000 kilovatų bendro galingumo Benaičių vėjo elektrinių parkas (Kretingos raj.), pradėjęs veikti nuo pernai gruodžio, šią savaitę pagamino 10-milijoninę kilovatvalandę energijos. Tokio kiekio energijos užtektų 8 tūkst. butų apšviesti, teigia UAB "Achema" Hidrostotys direktorius Jonas Algis Jakučionis.

Remdamiesi šių metų pirmojo ketvirčio rezultatais, UAB "Achema" Hidrostotys vadovai teigia, kad realybė viršijo lūkesčius – planai įvykdyti 110 proc. Bendrovė per metus planuoja pagaminti 40mln. kilovatvalandžių, - sakė A. Jakučionis. Jo teigimu, tokių rezultatų padėjo pasiekti pasirinkta gera vieta parko statybai, buvusios palankios oro sąlygos ir ryžtas bei finansinės galimybės įsigyti moderniausias šiuo metu pasaulyje gaminamas jėgaines.

Naują veiklą – elektros gamybą ne tik iš vandens, bet ir iš vėjo pradėjusios bendrovės vadovų teigimu, jų specialistai itin atidžiai stebi techninę vėjo elektrinių darbo dalį, nes šis parkas yra pirmasis ir kol kas vienintelis tokio tipo parkas, savo modernumu, galingumu bei aukščiu lenkiantis vėjo energetikos gamintojus Europoje. "Jokių techninių problemų iki šiol neturėjome, kovo mėnesį Valstybinė komisija pripažino Benaičių vėjo elektrinių parko įrenginius tinkamus eksploatuoti. Tikimės, kad ir ateityje jėgainės bus stabdomos tik dėl per didelio vėjo", - juokavo A. Jakučionis.

Koncernui "Achemos grupė" priklausanti bendrovė "Achema" Hidrostotys į vėjo jėgainių parką investavusi 98 mln. Lt, atsipirkimo tikisi maždaug po 14 metų. Parką suprojektavo Klaipėdos UAB "Vakarų projektai", generaline rangove pasirinkta "Jonavos hidrotechnika", o elektros įranga rūpinosi kompanija "Žilinskis ir Ko". Antžeminę elektrinių įrangą "Achema" Hidrostotys įsigijo iš šios srities lyderės Danijos bendrovės Vestas. "Visos šios komandos profesionalumo, sutelktumo ir atsakingumo dėka sugebėjome per rekordinį pusės metų laikotarpį pastatyti šį modernų parką, kurį, tikimės, daug kartų atvažiuos apžiūrėti Lietuvos gyventojai ir užsienio svečiai, besidomintys alternatyvios energetikos galimybėmis, kaip kad lankosi ir Kavarsko mažojoje hidroelektrinėje elektrinėje, - sakė J.A. Jakučionis.

Iš šiuo metu Lietuvoje veikiančių 25 vėjo elektrinių, Kretingos rajone veikia 23. Vyriausybė yra leidusi iki 2010 metų pastatyti 210MW bendro galingumo vėjų jėgainių. Tačiau specialistai prognozuoja, jog dėl per mažų supirkimo kainų bei biurokratinių kliučių, realiai tam laikui bus įrengta tik apie 100MW galingumo vėjo jėgainių. Vykdydama ES reikalavimus Lietuva yra įsipareigojusi iki 2010 metų iš visų atsinaujinančių energijos šaltinių pagaminti 7 proc. elektros energijos. Iki šio laikotarpio likus trims metams pasiekta tik apie 3,5 proc.

Koncerno "Achemos grupė" viena iš prioritetinių veiklos sričių yra ekologiškai švarios elektros energijos gamyba iš atsinaujinančių šaltinių. "Achema" Hidrostotys yra šios veiklos novatoriai - 1998 metais pastatyta pirma 300 kilovatų galingumo Pastrėvio mažoji hidroelektrinė, nuo 2002 metų veikia šiuo metu moderniausia Lietuvoje 1,5 megavato Kavarsko mažoji hidroelektrinė. Ateityje planuojama pradėti gaminti elektrą ir iš kitų atsinaujinančių šaltinių. Koncerno vadovai vieni iš pirmųjų Lietuvoje pradėję vystyti alternatyviąją energetiką, taip pat rūpinasi švietėjiška veikla. Siekdami populiarinti "žaliąją" energiją, jau keliari metai organizuoja idėjų konkursus jauniesiems mokslininkams, žurnalistams, rengia viktorinas, pažintines kelionės ir pan.

„altinis: www.achemosgrupe.lt

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.