Siunčiami duomenys...

 

Per metus Lietuva prarado tris e-parengties indekso vietas

  • Vakarai LT
  • 2007, gegužės 01, 16:58

IBM ir The Economist tyrimas

2007 04 26 

Pasaulinis tyrimas atskleidė didžiausius Lietuvos e-parengties trūkumus

VILNIUS, 2007 m. balandžio 26 d. IBM Institute for Business Value ir The Economist Intelligence Unit atlikto e-parengties tyrimo rezultatai parodė, kad Lietuva užima 41 vietą pagal informacinių technologijų (IT) arba e-parengties indeksą.

Tyrimo autoriai geriausiai įvertino Danijos, JAV, Švedijos, Honkongo, Šveicarijos, Singapūro, D. Britanijos, Nyderlandų, Australijos ir Suomijos e-parengtį. 2007 m. tyrimo metu buvo įvertintos 69 pasaulio valstybių pastangos.

"IBM Lietuva" vadovas Rimantas Vaitkus sako, kad nepaisant kelių prarastų pozicijų, bendras Lietuvos e-parengties indeksas auga kartu su pasaulio vidurkiu.

"Prarastos pozicijos tiesiog reiškia, kad kai kurios kitos šalys per metus sugebėjo geriau pasinaudoti technologijų teikiamomis galimybėmis. Pasivysime ir pralenksime jas, jei padarysime kelis dalykus. Visų pirma reikalinga aktyvesnė verslo ir valstybės partnerystė technologijų plėtros srityje. Be to, popierinės deklaracijos turi būti kuo skubiau paverstos realiais veiksmais ir vartotojams patogiais sprendimais. Galiausiai, turime daug investuoti į technologijas ir IT sprendimus kuriančius žmones", - teigia R. Vaitkus.

Lietuva 2007 m. pagal IT indeksą pasiekė 8-ą rezultatą tarp 14-os vertintų Vidurio ir Rytų Europos valstybių.

Kritiškiausiai tyrimo autoriai vertina Lietuvos technologijų infrastruktūros išvystymo lygį, o taip pat politinės valios stoką.

"Būtent realūs Vyriausybės žingsniai IT plėtros srityje bene labiausiai prisidėtų prie spartesnės Lietuvos e-pažangos. Vienok tyrimo rezultatai rodo, kad kol kas nuveikta nepakankamai. Todėl Lietuva jau kelintus metus trypčioja vietoje", - sako R. Vaitkus.

Labiausiai Lietuvos e-pažangą skatina palanki verslo aplinka.

E-parengties tyrimo metu buvo analizuojamas ir vertinamas kiekvienos šalies technologijų infrastruktūros išvystymo lygis, verslo aplinka, socialinė ir kultūrinė aplinka, teisinė bazė, politinė aplinka ir vartotojų bei verslo požiūris į technologijas.

2006 m. Lietuva užėmė 38 IT indekso vietą, o 2005 m. – 40-ą.

„altinis: http://www.ibm.com

Įrašykite savo komentarą:

Pasiliekame teisę pašalinti nekultūringus, nesusijusius su tema, pasirašytus kito asmens vardu, pažeidžiančius įstatymus, reklaminius, kurstančius nelegaliems veiksmams komentarus. Privalome specialiosioms Lietuvos tarnyboms pateikti duomenis apie įžeidžiančių, smurtą, rasinę, tautinę, religinę ar kitokią neapykantą skatinančių komentarų autorius. Informuokite redaktorius apie netinkamus komentarus.